Nyt on hyvä tilaisuus virittää kiehtovaa mediakasvatusteemaa syksyn lukiokursseille. Simpsonit tulevat valkokankaan leveydeltä. Kyseinen animaatio sopii monenlaiseen oppimiseen.
Sen avulla voi oppia vaikkapa ymmärtämään äidinkielen tärkeää termiä 'intertekstuaalisuus'. Aiheesta löytyy Sami Karjalaisen verraton verkkoartikkeli Intertekstuaalisuus Simpsoneissa, jossa viitataan myös hyviin lähdeteoksiin.
Simpsonit sopivat myös mainiosti filosofian opiskeluun. Taustatukea antaa Mark Rowlandsin teos Opin kaiken tietämäni televisiosta - Filosofiaa sohvaperunoille (kirjoittaja on Hertfordshiren yliopiston professori). Rowlands peilaa Simpsonien kautta filosofian näkemyksiä hyvästä elämästä.
Simpsonit sopivat myös psykologian ja yhteiskuntaopin opiskeluun. Vähällä mielikuvituksella myös kuvataiteen ja musiikin tunneille. Ja kerrassaan verratonta englannin opiskeluun.
Laaja fanien toimittama The Simpsons Archive -sivusto on hyvä lähde Simpson-tehtäviin. Ja tietty viralliset kotisivut ynnä 27.7.07 ensi-iltansa saavan ensimmäisen Simpson-elokuvan verkkosivut. Simpson sarjakuvakirjojakin löytyy, jos ei kaupasta, niin kirjastosta vähintään.
Ensi viikonloppuna Subtv:llä tulee Simpson-maratonit, lauantaina ja sunnuntaina klo 15.30 - 18.10. Viimeisin Episodi-lehti esittelee The Simpsons Movie -elokuvaa.
Olen joitakuita vuosia sitten tehnyt tutkimusharjoituksen, jossa tutkin tv-kerrontaa. Tuli mieleen tuota Sami Karjalaisen juttua lukiessani. Piirrokseni alempi kuva sopii ihan kohtuullisesti kuvaamaan Fisken määritelmän mukaisia intertekstuaalisia vertikaalisia suhteita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti