Keräsin yleissivistävää opetusta koskevaa tekijänoikeusaineistoa, tässä hyviä tiedon lähteitä aiheesta:
Helsingin yliopisto: Tekijänoikeus opetuksessa
Dot-safe: Koulun tai luokan kotisivun julkaiseminen Internetissä
Jukka Korpela: Tekijänoikeus - vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin
Kopiosto, tekijänoikeusjärjestö
Kopiraitti: Reitti tekijänoikeuksiin
Kuvasto: Tekijänoikeus ja oikeus valokuvaan
Opetusministeriö: Tekijänoikeus
Opetusministeriö: Verkko-opetuksen tekijänoikeuksien sopimusmallit
Simojoki & Oesch (Helsingin yliopisto): Tekijänoikeus työ- ja virkasuhteessa
Ja tässä tiivistetysti oleellisia asioita:
Tekijänoikeus opetuksessa
Jukka Korpela on koonnut selkeän oppaan siitä, millä tavalla tekijänoikeuslaki säätelee opettajan opetustoimintaa: Jukka Korpela: Tekijänoikeus opetuksessa Mitä tahansa aineistoa ei saa monistaa jaettavaksi tai esittää oppitunnilla. Tekijänoikeudet on myös huomioitava tarkkaan verkko-oppimateriaalia julkaistaessa. Myös opiskelijatöiden verkkojulkaisua ja koulun kotisivuja koskevat tekijänoikeuden rajoitukset. Opiskelijalla on aina tekijänoikeus omiin teoksiinsa. Julkaisemiseen tarvitaan tekijän (tai huoltajan) lupa.
Opettajan tekijänoikeudet
Opettajalla on pääsääntöisesti tekijänoikeus tuottamaansa aineistoon. Tekijänoikeuden syntyminen riippuu siitä, täyttyykö tekijänoikeuslaissa määritelty teoksen määritelmä. Tekijänoikeus syntyy aina ihmiselle. Oikeuden syntymistä ei estä se, että teos tehdään työnantajan välineillä työaikana. Jos teoksen tekijänoikeus siirtyy työnantajalle, tästä sovitaan erikseen työ- tai virkasopimuksessa tai erikseen laaditulla sopimuksella. Työsuhteen luonne voi aiheuttaa velvoitteita työntekijälle ja rajoittaa täten hänen tekijänoikeuttaan (esimerkiksi luottamuksellisten aineistojen suhteen).
Työnantaja voi tietyissä tapauksissa saada käyttöoikeuden teokseen. Tekijänoikeus säilyy tällöin täydellisesti tekijällä.
ACATIIMIN 8/01 artikkelissa todetaan opettajan tekijänoikeuksista ja erilliskorvauksista: "Työoikeudellinen lähtökohta asiaan on, että oikeudet työn tuloksiin kuuluvat työnantajalle, tekijänoikeudellinen lähtökohta on, että tekijänoikeus syntyy aina tekijälle." Opettajan oikeus tekemäänsä teokseen saattaa joissakin tapauksissa siirtyä työ- tai virkasuhteen perusteella työnantajalle. Asia on kuitenkin tulkinnanvarainen. Asiasta kannattaa epävarmoissa tilanteissa neuvotella työnantajan kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti