tiistaina, tammikuuta 05, 2010

Varmuuskopioitten aatelia: Macin Time Machine

Joulukuun alussa kokeilin, miten Macin läppäri reagoi nesteeseen. Vahingossa tietenkin. Napakka tähtäys tuulettimeen näppisten alle, ruokalusikallisella halvaus koko koneelle. Korjausarvio 400 € enemmän kuin uuden hankinta. Kiitos maan mainion Lähivakuutuksen, vakuutus kustansi uuden koneen hankinnan (koska kone oli vain 4 kk vanha). Nestevahinko on suunilleen ainut vaurio, jota Macille saatava kattava AppleCare ei korvaa.

Nesteytetty raato käynnistyi ja sammui omia aikojaan pitkin päivää ja laitoin sen varmuuskopioitumaan. Vaikka kone ei ollut pitkiä aikoja päällä, ehti tuorein varmuuskopio tallentua. Koneeni on sitä mallia, josta ei saa akkua itse irti.

Macillä on jännä Time Machine -varmuuskopiointi, joka tallentaa koneen historiaa pitkältä ajalta tietyn kaavan mukaan. Time Machinen selailu on pieni aikamatka oman koneen historiaan. Uuden koneen kanssa hankin elokuussa Macin oman ulkoisen kiintolevyn (ja yhdistetyn Wi-Fi-tukiaseman), Time Capsulen (tilaa tera, sinne mahtuu sekä firman kone että yksityis-Mac). Kun Time Capsule on auki, siihen yhdistettyjen koneiden Time Machine tallentaa automaattisesti varmuuskopiot. En tosin pidä langatonta aina auki – kiva kuulla ensin tutkimustuloksia langatonten lähettimien ja ihmiskudoksen rinnakkainelosta.


Tänään posti toi uuden vastaavan koneen. Kesällä asentelin käyttökuntoon yhtä Vista-konetta ja siinä käyttökuntoon laittamisessa meni kaikkiaan 8 tuntia. Arvuuttelin, että kuinkahan nyt käy ja miten varmuuskopiot oikein siirretään. Helpompaa ei olisi voinut olla: kone laatikosta, piuha seinään, kone auki, aloitusohjelmassa oli kielivalinta ja sitten se kyselikin, että pitääkö siirtää tietoja jostain, no juu, helpon ohjauksen avulla yhteys Time Capsuleen ja vanhan koneen varmuuskopioon. Kaikki kopioitui ja aikaa paketista toimintakuntoiseen palautettuun koneeseen meni 20 minuuttia. Uusi kone oli kuin edellisen kaatumishetkellä. Ohjelmat, profiilitiedot, asetukset, työpöydän viritykset, talletetut salasanat, kaikki. Muutamaa nappia painamalla.

Kaksi vuotta Maciä käytettyäni en enää muuhun vaihda. Niin paljon tehollista työaikaa helppokäyttöisyys säästää. Puhumattakaan varmuuskopioinnin ja palautuksen sujuvudesta.  Makuasioita – omani olen löytänyt.

Vakuutus ei korvaa menetettyjä tiedostoja, joten back up baby, back up!

3 kommenttia:

Esko Lius kirjoitti...

Kiva kuulla, että loppu hyvin, kaikki hyvin! Jos tätä lukee joku macci-käyttäjä, jolla ei ole TimeMachine päällä, nyt hankkimaan ulkoinen tai verkkolevy ja TM käyttöön.

Timo Kantola kirjoitti...

Seuraava koneeni on todennäköisesti macci. Sen verran on alkanut Vista yms. säätäminen viemään aikaa.
Varastossa on mulla vanha pönttömäkki. Se Classic. Otti aika raskaasti päähän kun se noin vuosi sitten ei enään käynnistynytkään.

Erkka Piirainen kirjoitti...

Ikävä kuulla vahingosta. Oli kuitenkin mielenkiintoista kuulla autenttinen ja riippumaton tapauskertomus TM-kopion palautuksesta uuteen koneeseen.

Suosittelen Time Machinen rinnalle esim. verkkoon kopioivaa SugarSyncia, sillä voi minimoida työn alla olevan datan osalta vahingot parhaimmillaan lähiminuutteihin.