perjantaina, tammikuuta 01, 2010

Varmuuskopioi, se on niin helppoa!

Issakaisen Tommin tuore viserrys (alkujaan bloggaus) innosti vielä erikseen täälläkin muistuttamaan, että ota ihmeessa rutiiniksi varmuuskopiointi! Keinoja on monia ja parhaat huippuhelppoja.

Joulukuuni alkoi muun ohessa sillä, että tietokoneen näppiksille läikähti arviolta ruokalusikallinen ihan tavallista nestettä. Onnekkaasti suoraan tuulettimeen, josta se oli ruumiinavauspöytäkirjan mukaan läiskynyt kaikkialle. Korjausarvio 1800 euroa. Kiitos Lähivakuutuksen kotivakuutuksen, sain ostaa uuden koneen, vaurioitunut kun oli vain 4 kuukautta vanha. Omavastuuseenkin löytyi alkuvuodesta saatu arvokortti. Kun jouluaatonaattona vein kuitteja toimistoon, virkailija kertoi, miten toisinaan ihmiset peräävät myös korvauksia tuhoutuneista tiedostoistaan, kuten valokuvista. Ei vakuutus sellaisia voi korvata. "Mikä niiden hintakin olisi?" vakuutusvirkailija ihmetteli.

Samana aamuna kirjanpitäjäni luona ällisteltiin sitä, mitä yksiyisyrittäjälle käy, kun tietokone ei aamulla käynnisty. Hänellä oli ollut sellainen aamu. Tilanne oli pelastettu, mutta vinkkasin, että tikkujen lisäksi ulkoinen kiintolevy ja automaattinen varmuuskopiointiohjelma.

Nesteytetty koneeni käynnistyi ja sammui omia aikojaan niin kauan kuin akussa virtaa riitti (sitä mallia Mac Book Pro, ettei akkua saa itse irti). Time Capsule päälle ja Time Machine varmuuskopioimaan. Vaikka kone ei ollut hereillä pitkiä toveja kerrallaan, viimeisin varmuuskopio syntyi. Tärkeimmät juttuni ovat nettipilvissä ja useilla koneilla. Yhden koneen varassa ei ole mitään. Eikä tietotyöläisellä saisi koskaan olla.

Siis jos et ole viikkoon varmuuskopioinut, tee se heti. Nyt. Mahottomasti hyviä apuja asiaan. Ja tarkista ihmeessä kotivakuutuksesi! Tuoreella koneellani oli myös AppleCare, jonka suunnilleen ainut ei-korvattava on tuo nestevaurio. Alla suloinen konevainaa opiskelumatkalla Tampereen junassa:

4 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Itsekin olen oppinut noiden ajantasalla olevien varmuuskopioiden arvon puolen vuoden kuvien hävitessä vaimon koneen levyrikon myötä. Nyt verkossa on levyasema, johon perheen koneet tekevät tiedostoista reaaliajassa varmuuskopiot. Ja on harjoiteltu jo palauttaminenkin käyttöjärjestelmän vaihdon takia (monessa ilmaisessa ohjelmassa tiedostojen palautusta ei ole harkittu loppuun asti).

Sun äitis kirjoitti...

Ihan hurmaava ajatus minusta tuo satunnaisesti käynnistyvyys ja sen aikana viimeisen varmuuskopion talteensaanti!

Minullakin läikkyi keväällä kahvia vanhalle MacBookilleni, ja minäkin sain omavastuuta alennettua hyvän asiakkaan kupongeilla. Se sentään harmitti, että tuohon ulkoiseen vahinkoon katkesi AppleCare, eli mitään muitakaan vaurioita ei enää olisi AppleCaresta korvattu, jos jotain olisi sattunut jäljellä olevan puolen vuoden takuuajan kuluessa. Miten sinulla mahtaa olla, kun sait tilalle kokonaan uuden koneen? Siirtyykö AppleCare siihen, vai katkesiko se sinullakin nestevahinkoon?

Saitko tuotua varmuuskopiot ongelmitta uuteen koneeseen? Itse huomasin just pari päivää sitten, etten onnistu kopioimaan ulkoiselta kovalevyltä edellisen kanettavan timemachinoituja tiedostoja uudelle koneelle tavallisesti raahaamalla, sillä uusi minä ei ole mukana vanhoissa käyttöoikeuksissa! Tiedoston avaaminen ja uudelleen tallentaminen toki onnistuu, eli eivät ne tavoittamattomissa ole, mutta hiukka hankalasti saavutettavissa kuitenkin. Tässä joku päivä aion saada aikaiseksi sen, että annan vanhalta koneelta käsin varmuuskopioihin oikeudet everybodylle. Helpottanee tulevaa elämää.

TimeMachinen automaattinen varmuuskopiointijutska on kyllä yksinään jo niin hyvä perustelu Maci ostole, että muuta ei vältsyyn tarvitakaan! (Tai no, voihan vastaavia olla wintoosillekin, mutta niistä en kyllä ole kuullut.)

Anne Rongas kirjoitti...

@Sun äitis: minulla kotivakuutus (Lähivakuutus) korvasi vaurion. AppleCare sattui olemaan aktivoimatta (kun takuuaika muuten voimassa). Ja vanhan TimeMachinen siirto sujui kuin unelma, kone on identtinen entisen kanssa.

Samaa mieltä, että kun ei ole tarve Windows-ohjelmille (ja niitä koneitakin kotona on), niin Mac on hintansa väärtti. Tyttären halvempaa Vistaa on korjattu jo 3 kertaa takuuaikana ja ... Mutta siis voihan Mac myös sekoilla, ei mitään fanatismia, fanitusta vaan :)

Sun äitis kirjoitti...

Hyvä juttu, että AppleCare oli aktivoimatta.

Jeps, tiedän, että sillä "tuo toisesta macistä" hommalla saa kaiken tuotua (silleen toimin edellisessä koneenvaihdossa). Tällä kertaa ajattelin, että on hyvä hetki tehdä pöydän puhdistus ja tuoda vain sellaista, mitä oikeasti käytän. Kun sitten suoritin "täydennyshakuja", ei TimeMachinen varmuuskopioimien tiedostojen raahaaminen ulkoiselta kovalevyltä MacBookille onnistunut oikeusristiriitojen vuoksi. Tirdostojen avaaminen kyllä onnistui.

Hyvä, että sait koneesi kuntoon! TimeMachine on parhautta!