maanantaina, marraskuuta 30, 2009

Selkokielellä tekijänoikeusasioista

No otsikko on tietenkin mahdoton toteuttaa, mutta silti. Kouluissa kohtaa niin paljon epätietoisuutta, että aion uhmata luonnonvoimia ja laatia pienen kätevän kortin, jossa on perusasioita mahdollisimman oikein ja mahdollisimman helposti ymmärrettävässä muodossa. Olen laittanut joitakin oman ymmärrykseni mukaan keskeisimpiä nyt tähän, olisi mahtavaa saada oikomista ja täydennystä:

  • Netistä on luvallista ladata sisältöjä, kuten kuvia, omaan käyttöön. Edelleen verkkoon julkaiseminen ei ole omaa käyttöä.
  • Kaikkea netistä ladattu tai painotuotteista skannattua ei saa julkaista verkkoon, ei edes oppisisältöjen ja oppimistehtävien osana. Suljettuun oppimisympäristöön julkaiseminen ei ole sen sallitumpaa kuin avoimeen verkkoon julkaiseminen.
EDIT (kiitos T.): Voisi sanoa, että yksityiskäytön puitteissa teoksia saa käyttää ja kopioida. Opiskelu on yksityiskäyttöä. Samoin kopion tekeminen kaverille. Mutta kopioiden tekeminen >30 kaverille alkaa jo olla julkista toimintaa. Eli teoksia saa esim. valokopioida tai kopioida netistä itselleen oman opiskelun tueksi. Ja pienimuotoinen omalle lähipiirille näyttäminen ja kopiointi on ok.
  • Linkin tekeminen on aina sallittua. On kuitenkin syytä välttää sellaisiin sisältöihin linkittämistä, joissa epäilee tekijänoikeusrikkomusta (esimerkiksi uuden elokuvan taltio netissä).
  • Siteeraaminen on sallittua. Sitaatti on lyhyt, se erotetaan selkeästi muusta sisällöstä ja lähde merkitään tarkasti.
EDIT (kiitos T.): Siteerauksella on myös oltava hyvä syy. Esim. kuvan käyttäminen oman esityksen kuvituksena ei ole siteerausta. Jos taas kuva oleellisesti liittyy esityksen aiheeseen (esim. kaavakuva, joka selventää käsiteltävää ongelmaa), siteeraus voi olla perusteltua.

Siteerauksia ei kannata olla kovin paljon - parempi kirjoittaa asia omin sanoin ja viitata alkuperäiseen teokseen. Jos koko teos on pelkkää siteerausta, onko siinä omaa lainkaan?

  • Tekijänoikeus koskee myös verkkoon julkaistua, vaikka tekijänoikeusmerkintää ei olisikaan näkyvissä.
  • Tekijänoikeus koskee kirjallista tai taiteellista teosta. Teoskynnyksen ylittymiseen vaaditaan omaperäistä tekijän luovaa työtä. Käytännössä teoskynnyksen ylittyy melko helposti valokuvien, piirrosten, musiikin ja muun vastaavan suhteen.
  • Lukion opettajalla ja opiskelijalla on tekijänoikeus omiin teoksiinsa.
  • Tekijänoikeuden suojaamaan aineistoon on aina saatava julkaisulupa.
EDIT (kiitos T.): Tarkennus viimeiseen: Kaikkien teosten julkaisuun vaaditaan tekijänoikeuden haltijan lupa - jos olet itse teoksen tehnyt, saat itse päättää. Muutoin on kysyttävä lupa tekijältä, ellei tekijä ole jo etukäteen ilmoittanut luvasta (esim. CC-lisenssillä).
EDIT (kiitos anonyymi): Suosittelen tutustumaan seuraaviin sivuihin, tp://www.theseus.fi/tekijanoikeudet.html sekä http://www.theseus.fi/CC-FAQ.html ja huolelliseen kirjoittamiseen.

    • Mitä remiksauksesta kannattaisi laittaa? 
    EDIT (kiitos T.): Remiksaus on uuden teoksen luomista käyttämällä muita teoksia pohjalla. Esim. otetaan piirretty tv-ohjelma, johon äänitetään oma ääniraita päälle. Tai lisätään videoon tanssimusiikkiraita. Tai otetaan useammista videoista pätkiä ja rakennetaan uusi kokonaisuus.

    Remiksaus on sallittua yksityiskäytön piirissä, mutta jos teoksen aikoo julkistaa, pitää remiksissä käytettyjen teosten tekijöiltä olla lupa teoksen muuttamiseen ja jatkolevittämiseen muutetussa muodossa.

    Käytännössä valtaosa esim. YouTuben remix-videoista on laittomia.

    Jos haluaa pelata sääntöjen mukaan, käyttää remiksauksessa vain CC-lisensoituja teoksia, joissa ei ole ND-ehtoa (ei johdannaisia). Tai pyytää teosten tekijöiltä luvat yksitellen.

    YLE ja CC: http://www.youtube.com/watch?v=6Kk8daErSZ8
    Esimerkki video+oma ääniraita -remiksauksesta: http://www.youtube.com/watch?v=hXP3pAWT22A
    Lyhyihin pätkiin ja parodiaan perustuen laillinen remix-video Disneyn materiaalista: http://www.youtube.com/watch?v=CJn_jC4FNDo

      Ja huomiona siis, että tämän pitää valjeta 16-vuotiaalle lukiolaiselle edes jollakin tavoin. Kortti ei saa paisua yli äyräiden. Mitään monimutkaista ei voi laittaa.

      EDIT: ja näistä nyt sitten selkoisesti yhteen pieneen korttiin, se on kumminkin tavoite, pitää olla kätevä ja käteen sopiva.

      EDIT: Tekijänoikeuskysymyksistä keskusteltu myös Vinkkiverkossa.

      7 kommenttia:

      Anonyymi kirjoitti...

      Suosittelen tutustumaan seuraaviin sivuihin, tp://www.theseus.fi/tekijanoikeudet.html sekä http://www.theseus.fi/CC-FAQ.html ja huolelliseen kirjoittamiseen.

      Anne Rongas kirjoitti...

      Kiitos linkeistä. Ja ehheh :) onko anonyymin kommentti huolellisesta kirjoittamisesta meikän tekstiin suunnattu? Tämä on spiraaliprosessi, jota teen kaiken muun ohessa tiiviillä aikataululla ja tämä blogiin heitetty on luonnos, jota korjaan koko ajan eli jos mieli palaa viilaamaan, kiitos. Teen kykyjeni mukaan itsekin.

      Anne Rongas kirjoitti...

      Omaa kokoelmaani tekijänoikeusasioista http://delicious.com/arongas/tekijanoikeudet.

      Miikka kirjoitti...

      Hyvä Anne, hienoa kiteytystä.

      Viveca Still antoi aikoinaan neuvon Youtube-videoiden käyttöön (toimiessaan silloin taideyliopistojen t.o. juristina): Omalle sivulle ei kannata upottaa, ellei ole ehdottoman varma siitä, että video on t.o. vapaata. Mutta hyperlinkin voi laittaa, tällöin vastuu menisi Youtubelle.

      Tämäkin, niinkuin niin moni asia näissä on tulkinnanvaraista: koko vuosikymmen näistä on keskusteltu, ja aina on tulkinnanvaraa. Järjestöt, opm, oppilaitosten juristit tulkitsevat lakia eri tavoin.

      Olen joskus kysynyt kiusallani juristeilta, että entä jos joku soittaa suojattua musiikkia autostereoilla kovaa jonkin opetusvideon tai haastattelun taustalla.. vastaukset ovat vaihdelleet..

      Tarmo Toikkanen kirjoitti...

      Niin, onhan minullakin kättä pidempää tähän aiheeseen:

      http://www.slideshare.net/tarmot/opettajan-tekijnoikeudet

      http://www.slideshare.net/tarmot/tekijnoikeus-ja-remiksaus

      Anonyymi kirjoitti...

      Tämä menee nyt hieman asian vierestä, mutta niin läheltä kuitenkin, että päätin kommentoida. Valokuvauksen osalta tekijänoikeuksista on kirjoitettu selkokielellä kirjassa "Digikuvaus selkokielellä" (http://www.tikas.fi/selko/index.php?id=61) Otsikkoosi vastaaminen voi ollakin mahdollista! :)
      Tietoa selkokielestä: http://papunet.net/selkokeskus/teoriaa/maaritelma.html

      Anne Rongas kirjoitti...

      Hei kiitos valokouvaus- ja selkokielilinkeistä! Varovasti pidän korttia laatiessani esillä, että kyse ei ole mistään lisenssiteksteistä eikä lakipykälistä. Sanoi lauseen tai kaksi tekijänoikeusasioista, niin heti on kymmenen virthettä lauseessa ja lauma innokkaita oikojia, mikä sinänsä on hyvä, mutta kun tilanne on nyt se, ettei kouluissa oikein kellään tunnu olevan tarkemaa käsitystä, mitä saa ja mitä ei, ihan perutasolla, niin tähän härkään on vaan tarttuva, vaikka häntäpuolelta.