Viikolla sain palautelomakkeen kautta kysymyksen siitä, miten ihmiset voisivat netin yli tuottaa yhteisiä esityksiä. Kysyjä oli sähköpostitellut tuttavansa kanssa ppt-tiedostoa edes takaisin ja törmännyt versio-ongelmaan. Hän huomautti myös, että yhteisesityksen tekeminen on pulmana aika monella ihmisellä.
Tässä siis erilaisia vaihtoehtoja:
1. Yhden ja saman tiedoston säilyttäminen Dropboxissa, jonne molemmilla on pääsy. Editoinnin ajan voi pitää esimerkiksi työvuorolistaa ensimmäisessä diassa. Dropbox on verkkolevy, jonne pääsee avoimessa netissä miltä tahansa koneelta. Tiedostoja voi laittaa sekä julkiseen että suljettuun kansioon.
2. Google-dokumenttien Esitys mahdollistaa yhteistyöskentelyn. Esityksen editori on aika rajattu, mutta itse olen siihen tykästynyt. Ihan riittävästi selkeään perusesitykseen säätöjä. Esityksen, kuten kaikki Google-dokumentit voi jakaa joko halutuille kavereille tai kokonaan avoimeksi. (Kokoelma Googlen työvälineitten ohjeita ja muutamia opasvideoita Google-dokumenteista.)
EDIT: 2.5: Tuore Google Cloud Cinnect yhdistää eri koneilla työskentelevien Microsoft Office -dokumentit yhteistyödokumenteiksi ja säilöö versiohistorian automaattisesti. Kannattaa katsoa esittelysivun lyhyt video. Kiitos vinkistä Leena Helttulalle!
3. Prezi-palvelu antaa mahdollisuuden vähän erilaisen esityksen luomiseen. Selaimella editoitavaan esitykseen voi kutsua myös kavereita tekijöiksi.
En ollut koskaan itse pientä minikokeilua enempää Preziä käyttänyt. Jäin miettimään yhteiseditointikysymystä. Siinähän on toinenkin ulottuvuus. Se, että esityksen sinällään tekee yksin, mutta ajatuksia kehittelee toisten kanssa. Opettelin Prezin käytön (mikä olikin ppt-ajattelumallin poisoppimisen vuoksi hieman aikaa vievää).
Tein esityksen aiheesta Avoin oppiminen. Koen oppivani lähes kaiken tarpeelliseni formaalin koulutuksen ulkopuolella. Halusin tavoittaa jotain olellista avoimesta oppimisesta. Omat ajatukseni eivät ole riittäviä, joten kysyin muilta Facebookissa (huono some, eihän sinne voi linkittää), Twitterissä (aika huono some sekin, twiitit häviävät ja sirpaleina liitelevät mikä minnekin) ja Qaikussa (onneksi on, sinne kokosin saamani vastaukset).
Esitystä kootessani mietin paljon sitä, miten tärkeää keskustelu on oppimisessa. Kirjojen lukeminenkin on tietyllä lailla keskustelua. Toinen tulee mieleeni ja sanoo jotain. Minä koen ja ymmärrän. En koskaan täysin samalla tavalla kuin sanoja. Mutta ajatukseni muuttuvat. Toimintani muuttuu. Vuorovaikutamme ja kun ymmärrystä syntyy, luomme yhteistä, kommunikoimme.
Myös käsitteellisiä asioita voi oppia konkreettisen toiminnan kautta. Kuten piirtämällä.
Tällainen siitä Prezistä tuli:
4 kommenttia:
Hei Anne,
Google teki yhteisten esitysten tekemisen juuri viime viikolla helpommaksi. Google Cloud Connect for Microsoft Office ja Google-tili ja Officesta ei tarvitse siirtyä googledokumentteihin ollenkaan.
http://googleblog.blogspot.com/2011/02/new-ways-to-experience-better.html
Haa, sitä se yhden päivän G-docin pätkiminen siis tiesi, Enpä ollut tuohon ominaisuuteen vielä tutustunutkaan, SUURkiitos jälleen Leena vinkkauksesta :) !!!
Prezin käyttöön vielä yksi ulottuvuus. Pienessä mittakaavassa ollaan kokeiltu Prezin hyödyntämistä kokouksessa eräänlaisena fläppitaulun korvikkeena. Ei lopu "lakana" kesken ja tosi helppoa zoomata suuntaan jos toiseenkin, kun ideat ja keskustelut lähtevät lentämään. Lisäksi etäosallistujillekin tarjoutuu mahdollisuus nähdä muistiinpanot ja dokumentointikin tulee tehtyä ja jo valmiiksi verkkoon helposti jatkotyöstettävään muotoon.
Timo tuohan on mainio idea ja jos iPadeja löytyy, niin Prezistä on tosiaan siihen oma sovellus.
Lähetä kommentti