lauantaina, maaliskuuta 22, 2008

Video-opasteet uudistuneeseen Wikispaceen

Pitkään eräille kysyjille lupaamani video-opasteet Wikispaces-wikin tekemiseen ja ylläpitoon valmistuivat. Wikispaces on kokenut useita uudistuksia, joten odottelin hieman aikaa ohjeiden laatimisen kanssa. Tässä vapaaseen hyödyntämiseen (kuulokkeet tai kaiuttimet käyttöön):

1. Perusta Wikispaces-wiki (4 :17 min)
2. Varmenna antamasi sähköposti (1:13 min)
3. Kirjoita wikiin (3:26 min)
4. Muokkaa navigointivalikkoa (5:38 min)
5. Tutustu Wikispaces ylläpitoon (8:48 min)
6. Lisää kuva wikiin (3:26 min)
7. Lisää www-linkki wikiin (2:31 min)
8. Upota Deli.cio.us-linkkilista wikiin (3:24 min)
9. Upota video wikiin (1:47 min)
10. Lisää apua ja vinkkejä wikin laatimiseen (1:23 min)

Ohjeet löytyvät myös Sosiaalisen median wikistä ja Vinkkipartion työvälineopasteista. Jos vastaan tulee jotain pulmallista, kysy neuvoa, teen lisää. Ja kannattaa toki katsoa tarkkaan hyvät Wikispaces-ohjeet ja -blogi. Opetuskäyttöön jaossa mainoksettomia ja normaalia laajemmilla oikeuksilla varustettuja wikejä.

3 kommenttia:

Sun äitis kirjoitti...

Huh, jos olisin kadehtimaan taipuvainen, niin nyt kadehtisin! Olen koko päivän tapellut ihan naurettavan simppelin del.icio.us-ohjeen kanssa. Äänitin kalvot kokeeksi Keynotessa ja exporttasin Flashiksi ajatellen, että sellaisen sfw-videon saisi upittua sometuun. No, eipäs se hyväksykään sfw:tä (ei liioin YouTube. Photobucketia en edes tsekannut, kun siellä tulee 5 min. aikaraja vastaan.)

No yritin sitten exportata .mov-muotoon. Omalta koneelta aukeaa ihan kelvosti, mutta kun yritin viedä sometuun, oli lopputulos ihan kamala: kuva ja ääni menivät eri synkassa ja kuva oli hillittömän epäskarppi. Otin pois.

(pitkin matkaa mun netti katkeili ja friisaili, niin ettei koskaan voinut tietää, missä vika lopulta oli, kun kaikki vaan kesti ja kesti eikä mikään toiminut).

Ainakin tuo sinun wikispaces-ohjeesi näyttää olevan .sfw. Jos veisit sen sometuun, miten toimisit? (ja mistä minulle nyt tuli päähänpinttymäksi viedä kamaa sometuun, kun en ole ennenkään vienyt? No kun Tuija perusti sinne sen Mopedi-ryhmän ja nämä ohjeeni on tarkoitettu samoille mopedilaisille!)

Huhuh!

t. EVO

pkujama kirjoitti...

SUURKIITOS ANNE, että olet tehnyt tällaiset video-ohjeet. Olen ajatellut siirtää tutkimusryhmäni jutut wikiin, mutta ilman näitä ohjeita se olisi varmasti jäänyt pelkäksi ajatukseksi.

Päivi-ope

Anne Rongas kirjoitti...

Kiitos kommentista Päivi-ope. Nuo opasteet on tehty pari vuotta sitten. Wikispaces on uudistunut sen jälkeen, mutta perusperiaatteet ovat säilyneet. Wikispaces sisältää sisällään myös hyviä ohjeita, oikeassa ylänurkassa Help-linkin takana. Hyvää wikijatkoa!