maanantaina, maaliskuuta 24, 2008

Pysäytyskuvia elämästä

Sometussa on meneillään hauska laumatapahtuma, eräänlainen hajautettu flash mob eli tehdään yhtä aikaa samaa. Jujuna oli kuvata jotain itseä puhuttelevaa 22.3. lankalauantaina ja jakaa kuva Flickr-kuvanjakopalvelun kautta. Jakaminen onnistuu merkitsemällä kuva samalla leimalla (tag), joka oli tässä tapauksessa 'sometumob'. Leima pitää olla uniikki, jottei eri puolilta maailmaa keräänny lauman ulkopuolisten kuvia. Flickr antaa nykyään ilmoituksen uniikista tagistä: (You're the only person who has used "unkelotunkeli" as a tag.)

Merkityt kuvat ohjautuvat otsikkosyötteenä (RSS feed) Sometun Ning-verkostoitumissivustolle. Kuvaaja voi lisätä kuviin selostuksia ja kiinnityksen karttaan (geotag, Flickr-kuvan ylläpidossa Place this foto on a map). Kuvia on käyty yllättävän vilkkaasti kommentoimassa jo pääsiäisen aikaan.

Tuli havaittua sekin, että tuoreet Flickr-käyttäjät ovat jonkin aikaa karanteenissa. Heidän kuvansa eivät tule läpi yhteiseen kokoomapisteeseen. Pääteltiin, että järjestelmä pyrkii tällä tavoin ilmeisesti ensin tarkistamaan uuden jäsenen luotettavuuden.

Tapahtumaan osallistuneen m.artimon kuvaa katsellessa tuli mieleen se, miten mainiota on, että nykyisin puhelimen kanssa kulkee kamera mukana ja kameratkin ovat niin pieniä, että mahtuvat ainakin meillä naisilla olkalaukun vakiosisältöön. Joskus kohtaa yllättäen ainutlaatuisia tilaisuuksia. Mininä olen puolen vuoden sisällä Helsingissä kaksi kertaa kohdannut erikoisesti kenkäparin kadulla – yllättävää suhteessa Helsingin käyntikertoihin samana aikana (4). Yksinäinen kenkäpari keskellä katua. Voisin miltei luulla, että kyseessä on jonkin henkilön järjestämä juttu. Nämä ovat ehdottomasti autenttisia.

Ei kommentteja: