maanantaina, joulukuuta 31, 2007

Www-unelmia

Kävin juomassa saikkaa tädillä. Ja vähän puuhattiin tietokoneenkin kanssa. Laitoin AdAwaren ja Google Talkin, vinkkasin kuinka tikku pysäytetään ja että kaupasta saa USB-hubeja ja jatkojohtoja. Törkeää, että vielä viime kesänä myydyssä Wintoosa-pöytäkoneessa on USB-liitäntöjä vain peräpuolella. Kellähän ihmisellä on mylly aseteltu sellaiseen paikkaan, että ketterästi pääsee tikun tyrkkäämään paikoilleen ilman konttaamista tai käynnissä olevan koneen heiluttelua?

Yhdessä todisteltiin, miten paljon mukavuutta tietokoneet ja netti tuovat elämään. Täti ja puoliso ovat eläkkeellä. Valokuvaus, musiikki, matkailu, sosiaaliset verkostot - ja tietty pankkiasiat. Niissä kaikissa www on verraton. Mutta se kaikki muu puuhastelu ohjelmien, laitteiden ja erityisesti tietoturvan kanssa - huh huh. Täti vakuutti, että "Kuule, täällä olisi vähän yhessä sun toisessa paikassa samanlaisen avun tarvetta." Tädin miehen kokeman mukaan atk-kursseilla opittukin jää niin helposti ilmaan. Itsekin käsittelin Vistaa ensi kertaa hallintaosastolla. Voin kuvitella, miten yhden mallin mukaan opittu yksittäisellä pikakurssilla ei vaivatta siirry alati uusiutuviin käyttöjärjestelmiin, ohjelmistoihin ja palveluihin.

Tapaninpäivänä pidettiin suvun vanhimpien kanssa tuokio tietokoneen ympärillä, luotiin G-maileja ja silleen. Innostus oppia ja sukeltaa nettijuttuihin oli kova. Lupasin mielessäni pitää kesällä suvun vanhimmille webbikerhoa. Omalla koneella, omilla ohjelmilla, kotona. Netti tuo lähelle. Se on kaikenikäsille merkityksellistä. Sillä on paljon oppimissovelluksia - niitä tässäkin blogissa on etsitty ja etsitään edelleen. Lähelle tulemisen arvo on työelämän ruuhkavuosia eläville ehkä eräällä tavalla pimennossa. Kun hektinen loppuu, voi hiljaisuus yllättää. Silloin on autuasta, kun yhteyden saaminen kotoa maailmalle käy kätevästi. Meillä jouluaaton kohokohta oli webvideoyhteys Aleksin kanssa. Nuori herra osasi jo vilkuttaa kameran kautta, vaikka muuten vuorovaikutus kulki viimevuotisen tapaan enimmäkseen isän avustamana. Silti, nähtiin toisemme, kuultiin toisemme, oltiin läsnä toisillemme. Siinä oli suloista taikaa yli paikan rajan.

Www voi luoda yhteyksiä. Sen avulla elämään voi tulla miellyttävää kevennystä. Mutta kyllä moni asia voisi olla myös radikaalisti toisin. Kevyemmin opittavissa, helpommin ja sujuvammin käytettävissä. Kun toistuvasti kuulen hokemia siitä, että kyllä nuoria kiinnostaa mutta eivät vanhat halua, niin kissan viikset. Vuoden 2008 www-unelmani on tärvellä ei-ne-vanhat www-diskursseja. Talkoisiin joka iikka: nyt vain tunnistamaan lähipiirin innostuneet seniorit ja jeesaamaan alkuun!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meille 60 v isälle hommattiin kannettava, nettiyhteys ja ilmoitettiin kansalaisopiston kurssille näin aluksi.
Kurssi alkaa piakkoin, mutta ollaan tutusteltu netin ihmeisiin jo alustavasti. Isän ilme oli näkemisen arvoinen kun maksoi ekan laskunsa netin kautta. Melkein liikutuin ;)

Mutta juu, samaa mieltä, ei ne pelkästään nuoret vaan kaiken ikäiset.. ja sitä sosiaalisuuta olisi hyvä "opettaa" tekstinkäsittelyn ohella.

M

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää Uutta Vuotta 2008!