sunnuntaina, joulukuuta 30, 2007

Päiviteltävää riittää

Nyt sen vasta huomaa, miten paljon päivittelytyötä on joutunut opettelemaan Windows-koneen kanssa. Kuvassa tämän virtuaalimummon henkilökohtainen atk-luokka (nopeasti piilotettavissa viereisen kirjahyllyn lokeroon heti Vygotskyn Ajattelu ja kieli -kirjan päälle).

Jos haluaa, että Windows-kone pysyy kunnossa, sitä on päivitettävä säännöllisesti. Totta, että päivityksistä suuren osan voi automatisoida. Mutta ei se niin helppoa ole. Nyt, kun tuossa sivussa voin klikkailla W-konetta, huomaan, että tunti-pari menee viikossa kevyesti päivityksiin, skannauksiin ja varmuuskopiointeihin. Ja reippaasti toinen mokoma siihen, että seuraa verkkoturva-asioitten tolaa webin (mm. CERT-FI) ja alan lehdistön kautta.

Sitten pitää vielä yrittää pitää W-kone jollakin lailla notkeana (aika mahdotonta). Yksistään rekisterin siivousohjelma (Registry Mechanic) on tänäänkin löytänyt yli parisataa korjattavaa, eikä edelliskerran ajosta ole viikkoa kauempaa. Käytän kolmea haittaohjelman poistajaa, joista Windows Defender toimii kätevästi ja varmasti taustalla ja on pelastanut useamman kerran pahan hyökynältä (suosittelen painavasti). Spybot hävittää joka ajolla muutaman urkkijan. F-Secure sisältää haittamyrkkyjä ja näyttää siltä, että edellisen kokoonpanon voimilla Ad-Awerelle ei jää saalista, mutta se on silti luotto-ohjelmia ja skannaan säännöllisesti silläkin. Lisänä edellisille vielä ohjelmistopäivitysten kanssa puuhastelu.

Valtaosalle tavallisia tietokoneen käyttäjiä tämä kaikki on käsittämätöntä hepreaa. Olen ymmärtänyt, että Vistalla pyrittiin eroon tietoturvaongelmista. Mutta sitten tulee vastaan toinen suuri ongelma: levytilaa haukkaavat systeemit. Windows vain täyttyy ja hidastuu, oli hoitaja miten tunnollinen tahansa. Ja Vista kaatuilee pelottavasti.

Tämän W-päivittelyn rinnalla Mac on outo kokemus. Piuha kiinni ja menoksi. Varmuuskopiointi aikakoneella (Time Machine) on niin vaivatonta, että pahan päivän vara tulee hoidettua huomaamatta. Mac-tietoturvan eräs pilari on Unix, koneelle ei asennu mitään itsestään, ylläpitäjän on aina annettava salasana. Toivottavasti tämä auvo jatkuu kauan.

Tietoturva kansalaistaitona ei ole mikään iisi biisi. Tämän uutimen loppukevennyksenä maailmani paras hiirimatto. Pukki toi.

1 kommentti:

Sun äitis kirjoitti...

Olen viettänyt poikkeuksellista nörttäilyä eilen. Sain lapselta joululahjaksi Parallel desktopsin enkä sitten vissiin enää voi lykätä Windowsin asentamista Maciini.

Tähän asti olen harannut vastaan just siksi, kun muistan, mikä vähti Windows-koneen ylläpidossa on. (Omassa elämässäni olen ollut macisti kohta 12 vuotta, mutta edellisessä työpaikassa ylläpidin opetuksen ohessa paikallisverkkoa Windows-ympäristössä).

Windows-osioon en aio tallentaa mitään, joten varmuuskopiointiongelmaa ei tule, sen hoitaa Time Machine Mac-osiossa, mutta kaiken maailman haittaajien torjunnassa jo menee ikä ja terveys!