lauantaina, joulukuuta 05, 2009

YouTube opetuskäytössä

Sometun sivuilal on käyty keskustelua Laura Palmgrenin aloittamassa keskustelussa: Sosiaalisen median videoalustoista. Keskustelussa on tuotu esiin mm. monia kiinnostavia ruutukaappausvideoitten tekemiseen soveltuvia ohjelmia ja palveluita, videonjakopalveluita ja otettu kantaa siihen, miten YouTuben käyttäjäehdot pitäisi ymmärtää eli onko opetuskäyttö sallittua vai ei.

Videoitten saaminen kouluihin palomuurien ja sisällönsuodatusten läpi vaihtelee. Joka tapauksessa monissa oppiaineissa videoita kaivataan, olipa nyt sitten jakopalvelu mikä tahansa. YLE:n Opettaja.tv sekä Elävä arkisto tarjoavat monenlaista kelpoisaa. Mutta kyllähän tuo YouTube on aivan huippupaikka, vaikkakin siellä on myös paljon nykyisten tekijänoikeuslakien vastaista.

Olen nyt perustanut soittolistan sosiaalisen median lukiokurssille. Listan voi tilata, sille voi liittyä ja liittyjät voivat lisätä videoita (jos nyt kaikki säädöt menivät oikein). Nyt kun listalta saisi vielä luokiteltua jokaiseen kurssin osakokonaisuuteen omat videot, niin olisi kätevää. En jaksanut tutkia, että olisiko pitänyt silti luoda oma soittolista jokaista teemaa varten. Jos jollakin on enemmän kokemusta, niin kiva olisi kuulla. YouTubessa nimellä arongas.

EDIT: Opinsys-blogissa samasta aiheesta käyttöoikeusnäkökulmaa. Tekstissä mainitaan TeacherTube, jota en nyt tässä erikseen maininnut. TeacherTube on laajentanut jakamista myös valokuviin, audio- ja tekstidokumnetteihin.
EDIT: Asiaa käsitelty myös Vinkkiverkossa ja päädytty siihen, että ainakin YouTuben kannalta opetuskäyttö olisi kumminkin ookoo (ei kaupallista toimintaa).


2 kommenttia:

Sun äitis kirjoitti...

YouTubessa on se vika, että monissa kouluissa, ainakin täällä pääkaupunkiseudulla, nettiasetukset on silleen viilailtu, ettei koululta pääse YouTubeen.

Toinen ongelma on 10 min rajoitus, joka joskus muodostuu ongelmaksi. Siksi mulla on tunnukset kaiken varalta myös Seesmiciin ja Vimeoon.

t. Irmeli

Aarne Hagman kirjoitti...

Hei!
Kriittisesti kootut soittolistat aiheittain/kursseittain ovat erittäin hyödyllisiä. Sieltä voi poimia käyttökelpoisimmat tunneilla näytettäväksi ja/tai niitä voi upottaa/linkittää muuten oppimateriaaliksi.
Esim "GE1:Sun"
http://www.youtube.com/view_play_list?p=6C9402CF3083AD47
Olen tehnyt YouTuben videoista semmoisen havainnon, että eipä niiden sisällössä useinkaan kovinkaan paljon näytetä välittävän tekijänoikeuksista.