keskiviikkona, syyskuuta 16, 2009

Wikiopiston nettikäytävillä liikkuu kamuopiskelijoita

Muistan kuulleeni verkko-opiskelun negatiivisena puolena mainittavat sitä, että ei pääse mukaan epävirallisiin käytäväkeskusteluihin. Minulla on vastakkaista evidenssiä, kuten tämä pieni ja monipolvinen tarina siitä, kuinka sain tuntemattomalta opiskelukaverilta apua nettikäytävällä.

Olin ilmoittautunut Uudet lukutaidot -kurssille Wikiopiston kautta. Kurssin toteutettavat Tampereen yliopistolla kasvatustieteiden laitos, informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median (INFIM) laitos sekä tiedotusopin laitos. Bongasin kurssin Wikiopistosta ja ilmoittauduin sinne. Kirjoitin ilmoittautumisen opintowikiini.

Tuntematon opiskelukaveri Ville, joka oli ollut eilen ensimmäisellä luennolla, oli Wikiopiston kurssisivulta nähnyt ilmoittautumiseni ja profiilitiedoistani päätynyt blogiini, josta oli löytänyt opintowikini, josta ehkä näki päiväkirjamerkinnän (en tiedä), mutta ainakin näki niin paljon vaivaa, että klikkasi opintowikini kommentointilinkkiä ja laittoi viestin, että kurssin lähiopetus alkoi.

Wikiopiston kurssisivuilta puuttuivat luentojen tiedot, aika ja paikka. Kurssi ei myöskään löytynyt INFIM:in opinto-oppaasta.

Kommentoin ystävällisen kamuopiskelijan vinkkiä omassa opintowikissäni kääk-joko-se-alkoi-viestillä. Löysin Wikiopistosta kurssin ensimmäisen luennon kohdalta paritehtävän ja tein sen yksin, kun ei ollut paria saatavilla. Wikistä löysin myös kurssin tiedotusblogin, mutta sitäkään kautta en löytänyt luentojen aikataulua, mitä sitten kysyinkin blogikommentissa.

Kamuopiskelija ehti valaista luentoaikatauluasiaa, piti lukea kasvatustieteiden opinto-opasta, mediakasvatuksen kohdalta. Blogikommentoinnin kauttakin luentojen ajankohta selvisi. Ja vautsi, luennot sattuivat Tampere-opiskelupäivääni, juuri ennen maisteriohjelman luentoja ja sitten vielä illalla taidehistoriaa.

Tämän kaiken selittäminen vei kymmenen kertaa sen ajan, minkä ajan tapahtuma vei omassa toiminnassani (mukaan lukien ryhmätehtävän tekeminen).

Olin saanut opettajalta kommentin myös wikiopistoon. Siis kaikkiaan esitin nettikäytävillä neljä kysymystä ja sain neljä avuliasta ja asiaa edistävää vastausta. Aivan huippuna pidän sitä, että ilman kamuopiskelija Villen lähettämää wikikommenttia eläisin edelleenkin kurssin unohtamisen tilassa.

Ei kommentteja: