sunnuntaina, heinäkuuta 20, 2014

Väline per tarkoitus – kokemuksia Kindlestä

Kirjoja voi lukea nykyisin tietokoneelta, tablet-laitteesta, puhelimesta ja halutessaan vaikka televisiosta. Onko siis mitään järkeä hankkia lukulaite, joka on lähinnä vain kirjojen lukemista varten?

Olen kuin se laulun Irja, tykkään hurjasti kirjoista. Olen tykännyt pienestä pitäen. Tykkään kirjastoista, kirjakaupoista ja kirjahyllyistä. Paperinen kirja luo kotiin tunnelmaa. Keskenlukuinen kirja on kodikas kaveri. Rakkaimmat kirjat ovat kirjahyllyssä kunniapaikalla, vaikka niitä ei voi vähän väliä lukea. 

Kirja ei kuitenkaan ole vain esine, paperille painettu. Kirja on ensisijassa sisältö, teksti, lukukokemus. Siksi pidän kovin paljon myös e-kirjoista. Minulla on puhelimessa Eino Leinon romaaneja tylsän hetken varalle. Naisen orjan perästä nyt lukemistona on Rahan orja. 

Project Gutenbergistä voi ladata tekijänoikeuksista vapautunutta kirjallisuutta ja latausmuotoja on monenlaisille laitteille. Radio YLE 1:ssä luetaan vanhoja kirjoja ja sieltä sain Juhani Aho -pistoksen. Gutenbergistä löytyy läjäpäin Ahon teoksia.

Puhelimella lukeminen on mainiota hupia ruuhkabussissa tai kassajonossa. Puhelin sopii hyvin käteen ja sivun vaihtaminen on sutjakkaa. Sitä vastoin en ole ihastunut kirjojen lukemiseen tablet-laitteella. Varmaan pienikokoisella laitteella lukeminen olisi ihan mukavaa, mutta koska tablet-laitteen tärkeimpiä ominaisuuksia itselleni on piirtäminen, pieni laite on huono valinta. Tietokoneella e-kirjoja luen vain työn vuoksi tai opiskelutarkoituksissa, jos muita vaihtoehtoja ei ole. Tietokoneen kanssa pitää lukea istuallaan, mikä on minusta vain olosuhteiden pakosta käypä asento lukemiseen. Paras lukemisasento on makuullaan ilman muuta.

Olin nähnyt yhden ainoan kerran e-kirjan lukulaitteen 23.11.2009. Tapaus jäi hyvin mieleen. Kaisa Vähähyyppä oli juuri parahiksi palannut Yhdysvalloista Virtuaaliopetuksen päiville, jonne ilmoittautuessani yhytin muutamien muiden tuttavien kanssa hänet esittelemässä tuliaista rapakon takaa.

Aika ajoin olen kurkkinut Amazonin verkkokaupasta Kindlejä. Saatavuus Suomeen on ollut huonoa. Nettifoorumeilla on ollut neuvoja keinoista, monet ovat matkoiltaan tai tuttaviensa kautta hankkineet laitteita. Eikä Kindle toki ole ainut alalla. Erityisesti Sonyn lukulaite on edullisuudellaan ollut vahva vaihtoehto.

Aloitin lyhyen kesälomani joulusiivouksella, joka on aika hyvä tehdä +20° -kelillä. Kirjahyllyt suloisine kirjoineen valtaavat kodin säilytystilaa. Jo viime kesän joulusiivoilla kannoin vinttiin syväsäilytykseen isot kasat kirjoja. Nyt tuntui mukavalta raivata lisää hyllytilaa. Samalla palasi mieleen haikailu Kindlen perään. Kun vielä radio-ohjelmassa haastateltu joku suomalainen maailmalla nimesi lempiesineekseen Kindlen, haikailuni sai vahvistusta. 

Kyllä minä kirjastoakin suosin, mutta kaikista sähköposteista ja tekstiviesteistä huolimatta olen aina myöhässä palautusten kanssa. Tykkään palata kirjoihin. On hankalaa, jos luettu kirja ei ole käsillä. Näissä mietteissä innostuin jälleen kurkkimaan Amazoniin, mitä se sanoo Kindlen toimittamisesta Suomeen? Kerrassaan hyvää! Taustavalollinen Kindle Paperwhite 6 on saatavilla Suomeen. Sitä sitten. 

Muitakin toimittajia on, edullisempia jopa, mutta mitä nettipalstoilta luin, niin toimitusajat voivat venyä, toimitukset epävarmoja ja varsinkin takuut ja ongelmatilanteet. Siispä alkuperäiseltä toimittajalta tilaukseen. Ja ei moitteen sijaa. Erittäin selkeä asiakaspalvelu. Tullauksesta tuli tekstiviesti ja homma hoitui siihen vastaamalla. Laite tuotiin kotiovelle.

Ja on se! Ensinnäkin silmälle. Lukukokemus on todella kuin kirjan sivulta lukisi. Ja laitetta pitelee yhdellä kädellä, paksujen kirjojen kanssa tietenkin todella kevyesti. Sivun vaihtaminen on luontevaa. Uppoutuminen kirjan vietäväksi toimii. Lukulaite ei tunnu tekniseltä. Siinä ei myöskään ole kaikenkarvaisia herätteitä sähköisiin maailmoihin.

Laitteessa on kosketusnäyttö, hieman kömpelö tablet-laitteisiin verrattuna, mutta sillä voi esimerkiksi merkata sitaatteja, kommentoida niitä ja jakaa sitaattejaan nettiin. Kindlen voi yhdistää Twitteriin, Facebookiin ja Goodreadsiin. Siinä on selain, ei mikään Jaguar, mutta sillä pääsee mm. edellä mainitun Gutenbergin sivuille lataamaan kirjoja. Osoitteeksi vain m.gutenberg.org/.

Kindlellä on olemassa myös tablet-laite, mutta se on tablet-laite. Lukulaite käyttää digitaalista mustetta ja on harmaasävyinen. Tekniikka on erilainen.

Kannattaako hankkia taustavalaistu ja sitä myöten kalliimpi Kindle? Jos luet iltamyöhällä kirjaa sängyssä ennen nukahtamista, vastaus on ehdoton kyllä. Valon määrän voi säätää. Lukukokemus on todella miellyttävä. Itse en pidä suurista valoista. Tämä Kindlen malli on silmän ystävä. Ulkona lukeminen onnistuu kaikilla keleillä. Näyttö ei kiillä.

Latasin laitteeni ensimmäisen kerran saapumispäivänä 7.7. ja tänään 20.7. toisen kerran (latausta oli vielä jäljellä). Taustavaloa olen käyttänyt jatkuvasti ja olen lukenut suunilleen joka päivä. Akku siis kestää todella pitkään.


Harmillista on tietenkin se, että uusia kotimaisia kirjoja ei saa Kindlelle. Suomalaiset e-kirjat on varustettu teknologialla, joka ei sovi yhteen Kindlen kanssa. Tätä bloggaustani kommentoinut henkilö määritteli ongelman näin: "Kindle on varustetettu propriataarisella teknologialla, joka ei tue standardeja." Vain harvoja suomalaisia on myynnissä Amazonissa.
EDIT uutta tietoa edelliseen liittyen: Opin paljon uutta Facebookissa kommentoineilta henkilöiltä. Suomessa melko suuri osa e-kirjoja myydään nykyään vesileimattuina, ei enää DRM-suojattuna. Vesileimatun kirjan voi siirtää tietokoneelle ja konvertoida Calibre-ohjelmalla mobi-muotoon, jota Kindle ymmärtää. Kirjan voi lähettää sähköpostilla omaan Kindleen tai jos Kindlen liittää tietokoneeseen, kirjan voi ladata Calibre-ohjelmasta suoraan laitteeseen. Kirjauduin Elisa-kirjaan ja hankin sieltä ilmaisen Maria Jotunin kirjan, jolla kokeilin tämän ja homma todella toimii.
Hauskaa on, että PDF-tiedostot voi lähettää sähköpostilla omalle Kindle-tilille ja lukea lukulaitteella. Kindle-tiliin kuuluu henkilökohtainen sähköposti ja sinne vain liitetiedostona PDF. Tosin lukukokemus riippuu PDF-tiedoston asetuksista. Jos taitto on tehty A4-kokoon, teksti on pientä, sillä skaalaaminen ei toimi. Mutta ainakin itse pystyin hyvin lukemaan noitakin läpysköitä.

Kindleen integroitu Goodreads on mainio kirjanystävien verkosto ja hauska palvelu. Kun siellä liittää suomalaiset tietokannat oman profiilin asetuksissa, saa kätevästi luettavat, arvioinnit ja monet muut toimimaan. Goodreadsiin on olemassa selainkäyttöliittymän lisäksi mobiilisovellus. (Minut löydät tämän linkin takaa Goodreadsista.)

Yhteenvetona:
  • jos luen vain ammatillisesti e-kirjoja, tietokone ja mobiililaitteet riittävät
  • Kindle on ihana!
EDIT:

5 kommenttia:

The World of Learning Languages kirjoitti...

Kiitos kivasta postauksestasi! Olen samaa mieltä, Kindle on aivan ihana! Kävin hakemassa omani viime vuonna Lontoosta ja ihastuin juuri noihin mainitsemiisi seikkoihin. Lukukokemus on kuin kirjasta lukisi eivätkä silmät rasitu kuten iPadiltä lukiessa. Matkoilla Kindle on aivan huippu, siihen mahtuu niin monta kirjaa ja se on kevyt kantaa mukana. Ahkerassa käytössäkin akku on kestänyt noin kuukauden. Vielä kun saisi jenkkiläisen kirjastokortin, niin voisi lainata yhdysvaltalaisista kirjastoista Amazonilta ostamisen sijaan. Onneksi hinnat Amazonilla ovat melko edullisia, ja siellä on myös isot valikoimat ilmaisia kirjoja.

Tässä vielä kiinnostuneille linkki lisälukemiseen aiheesta: http://www.juhonkoti.net/2011/12/19/kindlen-kaytto-suomessa

Anonyymi kirjoitti...

Samansuuntaisia kokemuksia täälläkin - Kindle Paperwhite (2nd gen) tuli Briteissä ollessa ostettua pari viikkoa sitten, ja jo tällä kokemuksella voisin sanoa, että se on pidempien tekstien lukemiseen kyllä aivan omalla tasollaan iPadiin tai vastaaviin verrattuna - muutamassa viikossa varmaan toista tuhatta sivua jo mennyt (ja laitetta ladattu yksi kerta). Amazon on tehnyt myös teosten ostamisen todella helpoksi (ehkä liiankin), kuin niin Kindlellä kuin netissä Amazonin valikoimaa selatessa voi vain klikata 'lähetä näyte' -painiketta, ja sekuntien sisällä Kinleen on ilmestynyt uusi kirja selailtavaksi. Ja jos alun jälkeen innostaa lukea lisää, ostaminen onnistuu yhdellä klikkauksella... mutta eipä tarvi raahata reissusta isoa pinoa kirjoja takaisin, Kindle kun kulkee näppärästi repussa isommankin sisällön kanssa :)

Unknown kirjoitti...

Itselläni on hieman vanhempi Kindle ilman tuota valoa, toimii vallan mainiosti sekin.

Sinällään en ihan ymmärtänyt kommenttiasi siitä, että jos kirjoja lukee vain ammatillisesti, niin tietokone riittää. Itse luen lähinnä ammattikirjallisuutta, jota olen lukenut Kindlellä n. 100 kirjaa, enkä voisi kuvitella lukevani niitä kaikkia tietokoneella.

Käytän niitä usein kyllä myös tietokoneella, koska Amazonista ostetut kirjat ovat aina luettavissa myös Amazonin pilvipalvelussa https://read.amazon.com/

Itse asiassa parissa muuta kautta hankitussa kirjassa aina harmittaa, kun ne eivät ole tuolla pilvipalvelussa.

Ostin Kindlen USA:n Amazonista noin kolme vuotta sitten, ja hyvin niitä jo silloin Suomeen sai, toki vain pikatoimituksena (UPS, sisältäen tullauksen) ja mainoksettomana versiona, joka on hieman kalliimpi kuin mainosrahoitteisesti tuettu.

Anne Rongas kirjoitti...

Tärkeä täsmennys Ville: lukutapa on aina henkilökohtainen. Muutin bloggauksen lopusta yhden kirjaimen. Itselleni riittää ammatilliseen lukemiseen tietokone. Kindlestä on hankalaa noukkia sitaatteja tai omia kommentteja esim. artikkelin kirjoittamiseen. Kommenttien kirjoittaminenkin on hidasta, sitaattien maalaaminen sitä vastoin käy ihan kätevästi, kun on pitsinvirkkaajan sormet.

Sitaatit ja kommentit ovat itselleni ammatillisessa lukemisessa tärkeitä. Siteeraukset ja omat kommentit saa kyllä tietokone/tabletsovelluksella esiin, mutta jos haluaa käyttää copy-pastea, on mentävä omalle Kindle-tilille noukkimaan ne.

Oma ammatillinen lukemiseni on myös pääasiassa silmäilevää ja hakulukemista, en lue tuntikausia yhtä ainutta teosta. Monet ammatilliset luettavat, kirjatkin, ovat PDF-tiedostoina, eikä niitä ole kovin mukavaa lukea Kindleltä. Sitä vastoin iPadin Kindle-sovelluksella PDF-aineistojen lukeminen on oikein mukavaa tekstikoon suhteen (kuten tuolla bloggauksen editoinnissakin kerron). Kindlellä ei siis saa muokattua PDF:n fonttikokoa, ainut mahdollisuus on asettaa lukutila vaaka-asentoon, jolloin teksti on vähän suurempaa.

Mutta siis ilman muuta: ammatillisten kokonaan luettavien kirjojen kanssa on oikein mukava laite. Kokeilin mm. kävelemistä ja lukemista, mikä toimi erittäin hyvin ja vieraskieliseen tekstiinkin jaksoi syventyä hyvin (mulla on näitä istumisen välttämistempauksia).

Anne Rongas kirjoitti...

Vielä talteen vinkki: omat korostukset (sitaatit) ja kommentit saa siis kopioitua tietokoneella kirjautumalla selaimen kautta omaan Kindleen ja menemällä siellä Your Highlights -välilehdelle: https://kindle.amazon.com/your_highlights.