sunnuntai, toukokuuta 04, 2008

Koosta ja jaa – verkon sisällöistä oppimispaketti

Nyt tuleekin oikein kunnon pläjäys oppisisältöjen löytämiseen ja koostamiseen sekä opettajien verkkoyhteisölliseen toimintaan tarkoitettuja sivustoja. Alla esiteltyjen tyylinen toiminnallisuus tulee jatkossa varmasti lisääntymään ja integroitumaan yhä saumattomamman osaksi selainta ja virtuaalista työpöytää.

Ja tsori vaan, niin kauan kuin Live@edu vaatii asentelemaan ylimääräisiä kilkkeitä koneelle, en jaksa sitä käyttää. Joku muu voi raportoida sen hienouksista. (By the way: meillä ei kaupungin sisällönsuodatus päästä pyynnöistä huolimatta hotmail-sähköposteja kaupungin sähköpostiin spämmi-invaasion vuoksi, että aloitetaan nyt sitten siitä tämä hieno Live@edu-elämä.)

Teachers Tube sisältää opetustarkoitukseen tuotettuja videopätkiä. Lisäksi mm. mahdollisuus perustaa ryhmiä, verkottua, luoda oma kokoelma ja tietenkin julkaista omia videoita.


BrainHoney sisältää opetuskäyttöön koostettuja pieniä sisältökokonaisuuksia. Nerokas selaimella toimiva käyttöliittymä oman esityksen koostamiseen. Nopein ikinä näkemäni kirjautuminen. Koosteita on mahdollisuus suositella muille ja komentoida. Lisäksi esityksistä saa toisaalle upottamista varten koodin ja esityksiä on mahdollista lähettää myös suoraan blogiin tai verkkoyhteisöön. Sisältää myös hakukoneen, joka on erikoistunut oppimisaihioitten etsintään.

Yahoo! Teachers on hiljattain avannut porttejaan. Lähetin vappuna pyynnön, että joskos pääsis ja nyt tärppäsi heti (ei ollut eka yritys). Tarjoaa selaimelle Y! Gobbler-täpän, jota näpäyttämällä saa auki pienen ikkunan, jonne voi raahata aineistoa ja tehdä muistiinpanoja eli kerätä verkkosaalista. Oma verkkosaalis löytyy sitten palvelun sisällä omasta kansiosta ja sen sisällöstä ja palvelun sisältä löytyvistä sisällöistä voi koostaa oppimistehtävän kokonaisuuden.

YLE:n Oppiminen on ajan tasalla. Opettaja.tv:n sivuilla pystyy laatimaan oman tuntikoosteen ja jakamaan sen muiden nähtäville. Osa toiminnoista on vain kirjautuneille. Kaiken kaikkiaan suurin osa sivuston toiminnoista on piakkoin tarjolla ilman erillistä kirjautumista. YLE:n kiitettävää oppimissisällön tarjontaa ovat jo aiemmin jakaneet Klaffi, Elävä Arkisto ja på svenska Arkivet.

BBC:n Teachers.tv on toiminut mallina YLE:n Opettaja.tv:lle. Molempien ydintavoite on opettajien täydennyskoulutuksen toteuttaminen. Yleisradioyhtiöitten panos kansallisen sivistystehtävän hyväksi on merkittävää. Säilöissä on valtavat määrät kiinnostavaa ja havainnollista aineistoa. Toki paljon on sellaista, jota ei tekijänoikeuskysymysten vuoksi voida julkaista verkossa, mutta esimerkiksi YLE:n Oppiminen tuottaa nykyisin käsittääkseni kaiken aineiston niin, että jakelu tapahtuu myös verkon kautta.

LeMill on laaja Suomesta lähtenyt eurooppalainen pedagogisten sisältältöjen, menetelmien ja työkalujen jakamisprojekti, jonka tavoitteena on myös toimia verkottumistilana.

Ei kommentteja: