lauantaina, joulukuuta 09, 2006

Jakamisen kulttuurista

Viisaan ystävän sana tähän motoksi: Tieto ei puoliinnu jaettaessa.
On viime aikoina tullut tyttären kanssa juteltua uuden aallon musiikista ja siitä ajasta, kun olin nuori. Kun elmuja pongahti kuin sieniä sateella. Kun suomesta tuli nuorisomusiikin kieli ja musiikista reippaan omaehtoisen toiminnan ydin. Niitä biisejä kuunneltiin ja ne soivat sisälläni edelleen. Kaiken anarkia-kapina-uhon ohessa suuri osa 70-80-lukujen taitteen suomalaisesta musiikista on todella kestävää ja hyvää. Hyviä soittajia, hienoja biisejä ja erityisesti sellaisia sanoituksia, joita edelleen sietää kuunnella.
Ja muistinpas: tästä olen kirjoittanut Kaakonkulmaan pakinankin (siis meijän puolen murteella paikallislehteen).
Mitä tekemistä näillä mietteillä on blogien kanssa? Tuli vain mieleeni, kun luin tuossa alla viittaamaani listaa siitä, miksi ei jakaa muille. Meitä uuden aallon nuoria on tällä hetkellä paljon koulumaailmassa. Ja äkkiä vain jokin riitasointu välähti mieleen. Niin että miksi ei jakaa. Ne arvot ja ihanteet, joista en itse halua luopua, ovat nyt samat kuin nuoruudessa. Meidän on luotava uusi kuva ihmisestä... sellainen jolla on suurempi sydän. Meissä on voimaa. Siis ME, yhdessä. Pidä huolta, sinulla on vastuu. Olemme riittävän hyviä, sankareita kaikki. Ei tarvitse olla hienot kuteet ja rolexit ranteessa, riittää että on omia ajatuksia.

Kun tapaan jossain sosiaalisesta webistä innostuneen opettajan ja kysyn, että onko sulla kavereita omassa koulussa, vastaus on melkein aina, että ei. Jakamisen ja yhdessä tekemisen idea ei ole avautunut. Se koetaan väärinpäin. Että on minulta pois, jos jaan. Nyt on niin, että sillä asenteella olemme suurissa vaikeuksissa. Kun katsoo lämpömittaria ulkona ja lukee Alppi-jäätiköitten sulamisesta, tulee todella surulliseksi siitä, että emme edes pienissä ja itsestään selvissä asioissa voi tehdä hedelmällistä yhteistyötä, kun meillä on edessä todella suuria yhteisiä ongelmia ratkottavaksi.

Sosiaalinen web antaa tilaisuuden olla ystävä toiselle ja auttaa. Mahdollisuuksia on tavattoman paljon. Luovuudelle on tilaa ja erilaisille toteutuksille. Jakaminen on helppoa. Se on myös halpaa, hauskaa ja hyödyllistä. Tästä vanha 4H-kerholainen tykkää!

Uutta aaltoa odotellessa... (kuvalähde Morguefile, jakamisen kulttuuria sekin)

Scotedublogs


Scotedublogs on wiki, joka kokoaa yhteen skotlantilaisia koulumaailman blogeja. Mistäs saataisiin Suomeen vastaavaa... no, ainakin tuolta voi etsiä vinkkiä ja innostusta omiin sovelluksiin.


Blogged with Flock

Vinkkejä valokuvan opetuskäyttöön

EdCompBlog: EduFlickr: Telling Tales
David Muir kertoo EdCompBlogissa kuvanjakamisesta ja tarinankerronnasta.

Blogged with Flock

10 Reasons not to share

10 Reasons not to share

Aikamoisia helmiä. Oletko kuullut vielä muita hyviä syitä olla jakamatta omastaan muille... tuosta listasta puuttuu ainakin se: "En tee mitään, jos kukaan ei maksa minulle."

perjantaina, joulukuuta 08, 2006

edu.blogs.com

Ewan McIntosh is an educational technologist and teacher of French and German. Based in the Edinburgh area he frequently works around the UK and Europe, leading student and teacher workshops and conferences.

edu.blogs.com kertoo, millä tavalla blogit ja podcastit taipuvat oppimisen välineiksi skotlantilaisissa kouluissa.

Blogged with Flock

keskiviikkona, joulukuuta 06, 2006

Syntynyt suomalainen pedawiki!

Iloisena voin ilmoittaa, että suomalaisella wikitaivaalla on nyt www.pedawiki.fi eli virtuaalinen tila kenen tahansa tulla ja kirjoittaa avoimia oppikirjoja verkkoon. Juttu lähti liikkeelle eräässä tilaisuudessa viime perjantaina. Esittelin blogien ja wikien maailmaa ja Kuuselan Juha ensin huokasi, että voi, miten tämä avoin verkkomaailma menee sellaista kyytiä eteenpäin, että huimaa ja melkein samaan lauseeseen, että meillä pitäisi olla sellainen yksi paikka, mihin näitä avoimia verkko-oppimateriaaleja laitetaan. Ja minä siihen heti, että LOISTAVA ajatus.

Niinpä sitten eilis-iltana sovimme Juhan kanssa, että minä hankin mainoksettoman wikin ja hän domainin. Teimme pienen investoinnin ja sitoudumme hoitamaan kustannukset myös jatkossa. Tervetuloa yhteiseen rakennustyöhön!! Wiki on vasta kuoriutumassa. Todella untuvikko. Mutta siitä se lähtee. Hakemistot tehdään valtakunnallisten opetussuunnitelmien mukaan niillä asteilla, joissa sellaiset on. Ja sijaa on sitten koulukohtaisille ja oppimista tukeville toteutuksille.

Mitä eroa on blogilla ja wikillä?

Tähän kysymykseen olen saanut viime aikoina vastata monta kertaa. Annan oikein käytännöllisen esimerkkin.

Meillä oli kehityspsykologian oppitunti. Olin varautunut teettämään paritöinä oppitunnilla lapsuuden kehitysvaiheisiin ja kehityksen eri puoliin liittyviä tehtäviä. Yllätykseksi ryhmästä oli poissa hyvin monta ihmistä. Avasin kurssin wikin (yksi kone opettajan pöydällä ja kiinteä projektori katossa, nopeasti auki ja käytössä) ja koska meitä oli sopiva keskusteluryhmä, teimme luokassa yhdessä keskustellen wikiin taulukon, jonka eri ruutuihin opiskelijat ensin ehdottelivat erilaisia asioita, sitten kävin psykologian näkökulmasta läpi jokaisen kohdan ja saimme lopuksi aikaan tuotoksen, jonka saattoi jakaa poissaolijoille monisteena. Tosin keskustelut olivat palkkio läsnäolijoille.

Syntynyt sivu on vielä luonnos. Sen paikka on nyt vasta tämän syksyn kurssin aikataulussa. Koko kurssin wiki on vielä hyvin paljon luonnostelua. Voin työstää sivua seuraavan ryhmän kanssa ja oman makuni mukaan. Voin sijoittaa sen sopivaan paikkaan.

Sama asia blogilla: taulukon tekeminen ei onnistu monillakaan palveluilla ilman kooditaitoja. Kirjoitustilan leveys ei riitä selkeään taulukkoon. Teksti tulee yhteen paikaan juttujen ketjussa. Aikaleimaa muuttamalla voin siirtää sitä toiseen paikkaan. Voin linkittää sen haluamiini paikkoihin. Mutta silti, blogiin ei saa wikin tapaan nopeasti ja helposti luotua virtuaalisen kirjan tapaista kokonaisuutta.

Blogin merkitävimmät edut ovat kronologisuudessa ja vuorovaikutuksessa. Wikin ehdottomina etuina taas ovat helppo yhteisöllinen tuottaminen, muovautuvuus ja helposti hahmotettavan rakenteen luominen ja rakenteen sujuva muuttaminen.

Wikissä pääsen käsiksi aiempiin versioihin. Blogissa ei ole tätä mahdollisuutta. Voin myös lisätä kommentteja versioihin. Jokaisessa versiossa on aikaleima ja tekijätieto. Esimerkkinä voit katsoa yllä kuvatun sivun versiohistoriaa. Wikistä saa varmuuskopion muutamalla klikkauksella. Kuka tahansa voi muotoilla avoimen wikin tekstiä. Saan RSS-lukijaani tiedon wikin muutoksista. Voin palauttaa edellisen version sivusta.

Opetuskäytössä wiki sopii hyvin oppimateriaalin tuottamiseen, jakamiseen ja vuorovaikutukseen. Siihen voi liittää vuorovaikutteisuutta kirjoitustehtävien, keskustelun ja chatin avulla. Minusta oli todella hienoa esimerkiksi se, kun suomea vieraana kielenä puhuva opiskelijani oli opokurssilla osannut kirjoittaa wikiin oman vastauksensa etätehtävään. Jokaisen wikisivun alla on keskustelusivu. Ja sivulle voi upottaa chatin. Gabbly-chat on helppo ja toimivaksi havaittu tähän tarkoitukseen.

Blogi sopii toki edellä mainittuihin, mutta se on silti vahvimmillaan opetustyössä ohjauksen ja tiedottamisen väylänä sekä dokumentoinnissa ja asioiden kehittelyssä. Blogin ja wikin voi liittää yhteen monella tavalla. Olen rakennellut esimerkiksi sellaisia pareja, joissa wiki on oppimateriaali ja blogi on ohjausväline (Filowiki ja Filoblogi). Tai toisin päin eli niin, että blogissa kehitellään asiaa ja helmet poimitaan wikiin (Vaparetki ja Mobiili wiki).

tiistaina, joulukuuta 05, 2006

eLearning Technology

Tony Carrer Yhdysvalloista ylläpitää blogia, joka linkittää lukuisiin koulutusalan blogeihin ja uutisoi alan eturintamassa, paitsi teknologiasta myös tutkimuksen ja pedagogiikan suunnasta.

Sähköpaimen antaa hyvän vinkin

sähköpaimen.fi » Arkisto » Suomalaiset sosiaaliset kirjanmerkit
Ajan tasalla suomalaisissa sosiaalisissa kirjanmerkeissä! Kun wikien vinkkaamiseenkin kehittyisi jokin systeemi... Ja sähköpaimenella on nyt sitten ääkkös-öökkös-osoite, näyttää ja kuulostaa suomalaismaukkaalta. On muuten ensimmäinen itse näkemäni äö-webbiosoite.

Blogged with Flock

maanantaina, joulukuuta 04, 2006

Sarjakuvaohje Vuodatukseen

Tässä syksyn mittaan olen pikaisesti johdattanut montaa opettajaa blogien maailmaan. Koska kieli ja kartasto on monelle hyvinkin outoa, olen laatinut askelmerkkejä avuksi. Kannattaa huomata, että jokaisessa palvelussa on hyviä opasteita. Tässä nyt kuitenkin oikein perusrautalanka, kuinka aloittaa Vuodatus-blogi. Se suomenkielinen.

lauantaina, joulukuuta 02, 2006

Ääntä verkkoon

Evoca on jotain samaa kuin Flickr kuville ja You Tube videoille. Lupaa esimerkiksi podcastin in 4 easy steps! Hauskalta kuulosta mahdollisuus liittää blogiin webnauhuri, jolla blogin kommentoijat voivat jättää ääniviestin. Unelmaista meille äänipäille... verkon äänimaisema avautuu uudella tavalla. Jatkossa äänen taltiointi ja muokkaus on varmasti helpompaa kuin nyt. Juttelemme ruudulle, muutama klikkaus ja siinä se. Evoca lupaa suurin piirtein tätä. Wau. Kiitos Eerolle vinkistä!!!!