lauantaina, syyskuuta 30, 2006

The Future of Learning in a Networked World

Konferenssia pääsee hyvin seuraamaan wiki+blogi-yhdistelmän avulla. Ja hyvää hypetysminimointia antaa järkevästi FLOSSE Posse -blogissa konferenssissa paikalla ollut Teemu Leinonen: Less is more!

Katsasta, jos kiinnostaa FLNW-wiki:

Otago Polytechnic has initiated a traveling open space conference called The Future of Learning in a Networked World. Information about the progress of the roadshow can be found on the FLNW Blog.

flnw » home

Blogged with Flock

Sähköpaimen - nuorisopastorin blogi

sähköpaimen > web20&mac-kärpäsen purema sielunpaimen ;-D

ja hei, tässä kohtaa voisin oikeastaan laittaa näkyville, miten tähänkin törmäsin - osoitus verkkorakenteessa puikkelehtimisesta... hämähäkkiliikkeistä siis - no niin, katsastin tämän sivun Sitemeterin kautta, mistä sivuilta tänne on viimeaikoina tultu ja huomasin kiinnostavan osoitteen: coComment > se piti opiskella, uusi tuttavuus (jonka avulla voi seurata kommenttikeskusteluita verkossa) ja tietenkin sitä piti kokeilla (minusta on aina hauskaa kokeilla kaikkea, mikä vaikuttaa helpolta ja hauskalta) ja siinä ohessa naupsautella se myös bloggrolling-listalle eli se näkyy tämän blogin oikeassa laidassa nyt otsikon Kivaa ja hyödyllistä blogiin -alla (coCommentista voi nimittäin laittaa myös liitännäisen blogiin ja muut näkevät, missä ja mitä kommentoit... skeptikko voi sanoa valitun sanan tästäkin enkä minäkään sitä palikkaa laita tähän, mutta voi toimia jossain ihan jees) > kun kokeilin cocommentia, luin muiden testiviestejä, joista suuri osa oli otsikoitu TEST ja tarkkaavaisuus nappasi nopeasti kymmenien joukosta i-loppuisen sanan TESTI - haa, joku suomalainen, kurkataas tuota nimeä past0r1 ja sieltä siis löytyi sähköpaimen, sivun nimi taas oli hauska ja pysäytti lukemaan sivua, koska olen juuri viime viikolla perustanut projektin työnimeltään sähköpaimen: kuinka etäohjastella etälukiolaislauman etäopetuksen lähitunneille vaivattomimmalla tavalla (the vastaus on logi)

tässä tarinassa oli monta havaintotoimintojen ja ajattelun haaraketta, kognitiivisen psykologian pähkinä, jota itse kutsun maisema-ajatteluksi ja joka on kuin laittaisi luistimet jalkaan hyvällä jääkelillä (ilman liikkuminen on haparoivaa)

Blogged with Flock

Yli lukiesteiden blogilla

Kannattaa lukea, millaisen pikkuvuoren (tai oikeastaan aika ison) yli Jeff Scofer on kiivennyt blogisiivin. Oma avain olisi löydettävä. Erilaiselle oppijalle tuo on vielä tärkeämpää kuin meille, jotka emme edes ymmärrä, miten vaikeaa vaikkapa vain lukeminen ja kirjoittaminen saattavat olla. Ja enimmäkseen geenikepposten seurauksena.
There are days when I frustrate my wife because I can’t remember how to spell simple words and I can reread something a million times and still not catch typos. I still struggle with quite, quit, quiet (my goal for the past couple of months). They all look the same to me and I can’t, on a moments notice, tell you which one is which.
Hyväksi tuntea tämä tarina, sillä ehkä joku muukin erilainen oppija löytää oman areenansa ja myönteisten kokemusten lähteensä esimerkiksi blogin avulla. Yksi mahdollisuus lisää - ei toki mikään taikapussi.

perjantaina, syyskuuta 29, 2006

Istuva nörttihärkä ei säteile

Viime viikolla kerroin yhdelle opettajaporukalle blogeista, wikeistä yms. sosiaalisen webin välineistä Skype-luennolla (kahden työn kahleista ei oikein irtoa kuin virtuaalimimminä vierailuille). Eräs tuon kummittelukäynni palautteista oli mielestäni oivallinen:
Ja se istuminen - se mua tässä hommassa ahdistaa jo ajatuksena. Kun sen vois ohittaa, ni kaikki vois olla niin paljon helpompaa. Siis kyllähän tää passivoi kun sä alat duunaan jotain omannäköistä täällä verkossa. Mä olen kyllä ehdottanut, että kouluissa tietsikat toimis vaan silloin kun liikuntasalissa on riittävästi liike-energiaa, eli sellaseen generaattoriin ohjattais se virta vasta sit ois koneet auki:D
Just niin. Nimittäin on harhaluulo, että saa paljon aikaan ja on tehokas, jos painaa pitkää päivää. Oivalluksia ja ideoita saa, kun liikkuu tai kun on luonnossa. Kun ei yritä. Hyvä tila voi löytyä kirjojen äärellä, musiikkia kuunnellessa, kuvien kautta, elokuvista, hiljaisuudesta... omat avaimet pitää itse etsiä. Mutta missään tapauksessa ei pitäisi jämähtää vain tietsikan ääreen! Yksipuolisuus muuttaa aivot tahmeiksi ja latistaa luovuuden.

torstaina, syyskuuta 28, 2006

Meneillään suomalainen blogikysely

Optimointi.com:in blogikysely on "tutkimus" Suomen blogosfääristä, blogeista ja blogien lukijoista. Blogikysely noudattaa samoja piirteitä kun vastaavanlainen ruotsalainen blogikysely. Kysymykset ovat siis hyvin pitkälle samoja joita on ruotsalaisessa kyselyssä ja tämä syystä että kyselymme olisi jotenkin vertailukelpoinen.

Blogikysely ja tutkimus

keskiviikkona, syyskuuta 13, 2006

Blogi kirjaa kirjaa

Kollegani Minna jakaa saman työhuoneen kanssani. Hän on ensimmäinen koulustamme, joka on nyt innostunut blogiasiasta :-)) jee. Hän perusti pari viikkoa sitten pienellä alkuavustuksella ensimmäisen bloginsa (vartti riitti). Aivan loistava idea: äidinkielen opettajien lukupiirin blogi. Yhtä aikaa pöytäkirja ja pohdintakeskustelua. Hyviä linkkejäkin voi näppärästi jakaa blogilla. Minna on uskottava todistaja siitä, miten helppoa ja innostavaa bloggaaminen on. Ei tarvitse olla mikään tietokonenero. Ja isokin ihminen innostuu, kun saa näppärästi näkyväksi jaettavia ajatuksia. Olen tosi ylpeä Minnasta :-) en uskalla linkittää sivua ilman lupaa tähän. >> Luvan kanssa: Lukusuunnikas -blogi

Keveys ja helppous on Merkittävä Asia kulttuuristen työvälineitten haltuunotossa. Jaa, mitä tuumaisi Vygotsky blogeista...

tiistaina, syyskuuta 12, 2006

Ajanhallinta ja tietohallinto

Viime viikkoina olen aikuislukion opetustyön ohessa kouluttanut aineryhmittäin yli 20 opettajan lukiossa tvt-opetuskäyttöä (kokonainen veso). On siis tullut ajateltua hyvinkin paljon työtä, etätyötä, tietotyötä ja työvälineitä. Tosiasia on, että ilman omaa pientä ja kevyesti mukana liikkuvaa tietokonetta päivittäinen työaikani venyisi useita tunteja ja eräitä asioita en saisi ollenkaan tehtyä (esim. podcast, joka nyt kuuluu FI1-kurssiini, koska tarvittavia ilmaisohjelmia ei saa koulun koneelle >>ks. aiempi postaus).

En pääse omalla koneellani koulussa verkkoon enkä kotona työkoneella verkkoon. Mutta, kun lähes kaikki aineisto on verkossa, tästä ei ole haittaa. On paljon työvälineitä, joita koulun koneille ei saa. Esimerkiksi koulussa ei ole mahdollisuuksia asentaa mitään muita selaimia Explorerin rinnalle (vaikka olisivat ilmaisia). Explorer 6 tuntuu kivikautiselta... edes siihen asennettavaa välilehtilaajennusta ei saa itse ladattua. Olen onnekas siinä suhteessa, että olen saanut kansliaamme hankittua Skypen ja Pdf-tulostimen (siis virtuaalisellaisen CutePDF). Eilen säästin esimerkiksi Skypen avulla 120 km kokoukseen ajokilometriä ja 2 tuntia aikaa. Hyvin harvoilla koulumaailmassa tuokaan ilmainen palvelu on vielä käytössä.

Tietohallinto suojelee koulujen koneita. Yleensä koululla ei kukaan saa asentaa yhtään mitään koneille, ei edes päivittää olemassa olevia ohjelmia. Asennuksen saaminen tai päivittäminen voi viedä kuukausia, sillä henkilöstö on minimissään. Tietosuoja ja tietotyön sujuminen ovat hyvä pari, mutta välillä vaatisivat hieman synkronointia ja yhteisymmärryksen siltoja.

Blogi + RSS = ohjaustyön keventäminen


Minulla on meneillään pedagoginen kokeilukurssi (ks. ohjausblogi ja oppimateriaaliwiki) . Opiskelijat tekevät kurssin aikana valintansa mukaan joko oppimispäiväkirjan tai portfolion blogin avulla. Tilaan itselleni sähköpostiin nämä blogit RSS-syötteenä (>> mikä on RSS?). Minun ei siis tarvitse käydä kenenkään blogissa erikseen tarkistamassa, onko sinne ilmestynyt mitään uutta.

Kommentoin opiskelijoille blogiin ja opiskelijat saavat kommenttini suoraan sähköpostiinsa. Opiskelijat toivoivat henkilökohtaista palautetta työskentelystään. Näillä järjestelyillä ajantasainen vuorovaikutus on mahdollisimman vähän kuormittavaa.

Käytän Microsoft Outlookiin integroituvaa intraVnews -lisäohjelmaa (ilmainen, sujuvasti toimiva, helppo käyttää). Siinä kaikki tilaukset saa hyvin kansioitua. Uusista viesteistä tulee myös pieni ponnahdusilmoitus ja uusia viestejä sisältävä kansio näkyy lihavoituna.

RSS-syötteenä tilaan myös varmuuskopiot itselleni oppimateriaaliwikistä ja ohjausblogista. Wikissä on myös tehtäviä opiskelijoille. Minun ei tarvitse seurata muuta kuin sähköpostiani, niin tiedän, ketkä ovat tehneet wikitehtäviä ja mille sivuille (myös tekstit voin lukea sähköpostistani). Wikiin opiskelijat lisäävät nimikirjaimensa tekstiensä perään, joten tiedän, kuka on mitäkin kirjoittanut. Nyt olemme jakaneet erilaisten pedagogiikkojen esittelyt wikitehtävänä.

Ei ihan blogi - mutta melkein ja hyvä sellainen

Oulun yliopistossa Eetu Pikkarainan on toteuttanut syksyn 2009 luennollaan (kasvatustieteen peruskurssi) ohjausverkkosivun, jota voisi nimittää blogiksi tai melkein. Tämän idean voi nimittään suoraan kopioida blogilla tehtäväksi. Kannattaa kurkistaa ja kehitellä oma sovellus. Sivu alkaa opasteella:
Esitä kysymyksiä luennosta.Jokainen pohti asiaa hetken yksinään ja sitten parin hengen porinaryhmissä.Jokaista ryhmää pyydettiin sitten lähettämään kysymykset s-postilla luennoitsijalle vastattavaksi.Alla on saapuneet kysymykset vastauksineen tulojärjestyksessä.

KASVATUSTIETEEN PERUSKURSSI



maanantaina, syyskuuta 04, 2006

Ihastjärven koulublogia kannattaa ihastella!

Koulupäiviä Ihastjärvellä

Mikkelin tuntumassa oleva kyläkoulu viestii blogissaan mukavaa ja lämmintä henkeä. Hyvä osoitus siitä, kuinka blogi toimii koulun ikkunana ulkomaailmaan. Sain kuulla, että tavoite on kehittää sivuja myös opetukselliseen suuntaan.

Kädentaitojen 200% puolustajana viehätti kovasti katsella lukuisia kuvia kätten töitten tuloksista. Olisipa omana kouluaikana opettaja säilönyt näin tuotoksiamme... ja vielä kannustavaa huumoria kuvateksteissä. Vautsi. Terkkuja Ihastjärvelle!!


sunnuntai, syyskuuta 03, 2006

Word Press wörkkii suomeksi

Sunnuntain hilpeyspläjäys syttyi, kun avasin ylläpidon ainoaan yksityisempään blogiini (eikä sekään kovin yksityinen, omia havaintoja vain). Word Press on ottanut (kai) robottikäännöksen käyttöön. Niinpä ylläpito (dashboard) on ihan oikein sananmukaisesti käännetty Kojelauta. Suuri osa käännöksistä on sopivia ja ymmärrettäviä. Ja aivan kerrassaan viehättävä sana tuo kojelauta. Tarttui heti ja hekotuttaa vieläkin :-) he heh.

Loopy pohdiskeli 15.6.06 blogi-ilmiötä

Yhdessä vaiheessa kielenopettajat sun muut virkamiehet olivat huolissaan siitä, että tekstiviestit ja niissä käytettävät lyhenteet kuihduttavat pienen kansamme arvokasta kieltä. Toisin kävi - teksiviestiä voidaan käyttää jopa runonmittana ja nuoret ovat osoittaneet olevansa (valtaosin) taitavia tekstiviestien käyttäjiäNyt nämä instanssit ovat saaneet uuden kohteen tarkasteltavakseen. Pikaviestimet ja blogit.