maanantaina, helmikuuta 12, 2007

Vinkkaaminen laajentaa näkökulmaa

Sadussa oli yksisilmä, kaksisilmä ja kolmisilmä. Yksin tuntuu aina aika yksisilmältä. Mutta hienoa, kun joku lainaa silmiään ja tietysti tietojaan+taitojaan. Tässä vinkkaushelmiä, joita olen saanut tässä parin päivän aikana:

at vinkkasi, että Diino antaa 2 Gt ilmaista tallennustilaa. Olipa tullut unohdettua koko palvelu. Eli siinä hyvä bloggaajan tai wikisijän apulainen, jos haluaa laittaa vaikka flashejä tai äänitteitä jakoon. Ja tässä at:n esimerkki - loistojuttu, taas jotain matikan puolelta. Niin soisi, että matikka-fysiikka-kemia tulisi mukaan avoimiin veppijuttuihin. Ja lue at:n hyvät vinkit myös ääni+blogi-jutuista! Kiitos kaunis :-)

Juha kertoi, että suljettu oppimisympäristö ei oikein tunnu nuorisoa innostavan. Blogit avautuvat paljon paremmin - myös salasanalla suljetut. Tästä tuli mieleeni, että ehdottomasti tarvisisimme opetuskäyttöön verkkotiloja, joissa voisi olla sekä avoimia että suljettuja tiloja. Omalla koulullani on käytössä Opit, joka on pelkästään suljettu sekä Peda.net, jossa voi olla molempia. Peda.net on rautalankaa, mutta nopea, sujuva, luotettava ja helposti hahmottuva. Blogeihin ja wikeihin kaipaisi sekä-että ominaisuutta. Nyt ne ovat joko suljettuja tai avoimia.

Pekka vinkkasi, että Suomen laki suomeksi on hyvä sivusto. Hissan ja yhteiskuntaopin maikkamme kanssa olimme asian jo noteeranneet. Mutta silti vinkkaaminen lämmitti.

Jukka vinkkasi: spell make/take - on hyvinkin käyttökelpoinen ohjelma. Jukka kertoo ohjelmasta tarkemmin:
Se tulee Amerikoista, jossa on spelling bee-kulttuuri: englanninkieltä opetellaan kirjoittamaan tavaus-kilpailujen muodossa. Tämä kyseinen ohjelma toimii niin, että joku äänittää opeteltavat sanat ja sanalistan samalla. Sitten ohjelma sanoo sanat ja oppijan tulee kirjoittaa kuulemansa. Ohjelma sanoo, onko oikein vai väärin. Muistaakseni voi valita järjestyksen, missä sanoja kuulustellaan. Siinä vaiheessa, kun ohjelma tarkistaa kirjoitetun voisi olla enemmän hienouksia. Siinä käytettiin ns. luuppeja, joiden avulla voidaan tarkistaa vaikka kirjain kerrallaan. Voisi olla myös jonkinlainen optio, jossa oikea vastaus- ilmoitusta varioidaan, voisi tulla vaikka ääntä ja kuvaakin palkkioksi.
Tietenkin tätä ohjelmaa voidaan käyttää missä kielessä tahansa. Mielestäni ohjelma sopii erityisen hyvin suomen kieleen, jossa ainakin ennen tehtiin paljon sanelukirjoituksia alaluokilla. Nyt tässä on väsymätön apuopettaja, joka voisi olla kaikissa ala-asteen luokkien koneissa. Amerikassa vastaavia ohjelmia on monia, mutta ne ovat share ware-ohjlemia, jotka eivät tosin maksa mitään. Tämä on kuitenkin täysin ilmainen. Varmaan ohjelmalle voi keksiä muitakin käyttöalueita. Sillä voi tehdä tietokilpailuja, kielestä toiseen-harjoituksia.
Minulle tuli heti mieleen tuosta suomi toisena kielenä ja pienen harkinnan jälkeen myös alakoulun lukilapset (Jyväskylän yliopiston lukitreenauksen ekapeli on vähän tuon tapainen).

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tässäpä ideaa ATK-tunneille. Tehdään oppilaiden kanssa parannettu versio tell/spellistä (KoolMovesilla). Vierailkaapa tänä keväänä
koulumme kotisivuilla

Anne Rongas kirjoitti...

Hei, hauska idea ja onpa hienoa, että olette julkaisseet oppilastöitä. Niistä voi saada joku toinenkin ideaa ja ainakin minun kokemukseni on, että opiskelijat kokovat arvostuksena sen, että aikaansaannoksia julkaistaan verkossa.