perjantaina, helmikuuta 16, 2007

YYA...? kelpaa! - ja myös AAY

Jos olisin torin kulmalla myymässä vaalikojussa verkko-oppimista, teesini olisi AAY: Avointa, Autenttista ja Yhteisöllistä. Mutta ei mitään vastaan YYA:llekaan: Ystävyys, Yhteistyö ja Avunanto. Sopivat erittäin hyvin sosiaalisen vepin toimintakulttuuriin.

Juttelin tänään ihailemani opettajan kanssa. Hän on ollut omalla koulullaan pioneeri ja kehittänyt pedagogiselta kannalta loistavia oivalluksia. Jo vuosia sitten hän veti opiskelijoita tasavertaisiksi kumppaneiksi tietotekniikkaa monipuolisesti hyödyntävien kurssien toteuttamiseen ja hankki heille kannustusstipendejä. Keskustelustamme kiteytyi tuo AAY-periaate: opettaja luopuu auktoriteettiasemastaan, astuu Avoimeen vuorovaikutukseen oppijoitten kanssa, käyttää Avoimen verkon Autenttisia aineistoja ja tekee Yhteistyötä moneen suuntaan.

Keskeistä koulumaailman verkkotoiminnassa on tietty henki. Puhutaanko ylimääräisestä työstä? Vai puhutaanko uusista mahdollisuuksista ja kehittämisestä? Minua on säälitty siksi, että jaan kaiken oppimateriaalini avoimesti verkossa. Enkä epäile, ettenkö ole teeseineni myös eräiden joukkojen silmissä harhaoppinen kerettiläinen.

Itse koen, että en voi kehittyä opettajana, ellen toimi avoimesti ja alttiina palautteelle. Sama tuli tuossa päiväisessä juttutuokiossa esille. Yhdellä ihmisellä on yhdenlaisia ajatuksia. Ihailemani opettaja todisti, miten nuorten ajattelu on tuonut hänelle paljon uutta. Auktoriteetti ei koskaan sano noin. Hän tietää, ei kysy, ei kyseenalaista. Sellaisia auktoriteettaja olen kammonnut kansakoulun ensimmäiseltä luokalta alkaen, 38 vuotta.

Miksi blogien ja wikien maailma kiehtoo? Siksi, että siellä YYA ja AAY ovat toiminnan perusprinsiippejä. Ja kaikille säälijöilleni on pakko sanoa, että jaettu tieto ei puoliinnu ja että jakamalla opin paljon ja saan hyviä suhteita ja niistä seuraa vääjäämättä myös taloudellista voittoa. Mutta omaa osaamistaan ei voi nykyään myydä, jos ei ole todisteita, että osaa. Tässäkin kyse on tietystä hengestä ja suhteesta työn tekemiseen. Olen silti sitä mieltä, että tässä asiassa jokainen tulee uskollaan autuaaksi. Avoin, Autenttinen ja Yhteisöllinen toimii vain, jos on sydän mukana. Sellainen ei voi olla työnsä puolesta.

Olipas julistusta ;-) heh heh, pientä blogi-wiki-sosiaalinen oppiveppi-ideologiaa. Pitäähän sitäkin välillä kehitellä.

1 kommentti:

Sun äitis kirjoitti...

Samaa jakamisen autuutta paasasin eilen kahdelletoista opettajaopiskelijalle, jotka olivat valkanneet maaliskuun lähijaksolle bloki+wiki -työpajan ja olivat eilen kuulemassa briiffausta.

(Älä sitten hämmästy, jos sivuillesi tulee valtava kahdentoista kävijän ryntäys, sillä linkkisi on laitetty läksylistalle!)