
Juttelin tänään ihailemani opettajan kanssa. Hän on ollut omalla koulullaan pioneeri ja kehittänyt pedagogiselta kannalta loistavia oivalluksia. Jo vuosia sitten hän veti opiskelijoita tasavertaisiksi kumppaneiksi tietotekniikkaa monipuolisesti hyödyntävien kurssien toteuttamiseen ja hankki heille kannustusstipendejä. Keskustelustamme kiteytyi tuo AAY-periaate: opettaja luopuu auktoriteettiasemastaan, astuu Avoimeen vuorovaikutukseen oppijoitten kanssa, käyttää Avoimen verkon Autenttisia aineistoja ja tekee Yhteistyötä moneen suuntaan.
Keskeistä koulumaailman verkkotoiminnassa on tietty henki. Puhutaanko ylimääräisestä työstä? Vai puhutaanko uusista mahdollisuuksista ja kehittämisestä? Minua on säälitty siksi, että jaan kaiken oppimateriaalini avoimesti verkossa. Enkä epäile, ettenkö ole teeseineni myös eräiden joukkojen silmissä harhaoppinen kerettiläinen.
Itse koen, että en voi kehittyä opettajana, ellen toimi avoimesti ja alttiina palautteelle. Sama tuli tuossa päiväisessä juttutuokiossa esille. Yhdellä ihmisellä on yhdenlaisia ajatuksia. Ihailemani opettaja todisti, miten nuorten ajattelu on tuonut hänelle paljon uutta. Auktoriteetti ei koskaan sano noin. Hän tietää, ei kysy, ei kyseenalaista. Sellaisia auktoriteettaja olen kammonnut kansakoulun ensimmäiseltä luokalta alkaen, 38 vuotta.

Olipas julistusta ;-) heh heh, pientä blogi-wiki-sosiaalinen oppiveppi-ideologiaa. Pitäähän sitäkin välillä kehitellä.
1 kommentti:
Samaa jakamisen autuutta paasasin eilen kahdelletoista opettajaopiskelijalle, jotka olivat valkanneet maaliskuun lähijaksolle bloki+wiki -työpajan ja olivat eilen kuulemassa briiffausta.
(Älä sitten hämmästy, jos sivuillesi tulee valtava kahdentoista kävijän ryntäys, sillä linkkisi on laitetty läksylistalle!)
Lähetä kommentti