keskiviikkona, helmikuuta 07, 2007

Verraton vertainen

Saila kirjoitti niin mainiosti kommentissaan, että nostan tuon tekstin vielä tähän (Blogger ei ole kiva siinä mielessä, että kommenttien syötteet saa vain juttu kerrallaan ei kootusti, kuten WordPressissä).
Erilaisten vertaisverkkojen ja yhteisöjen muodostuminen on upeaa! Jaettua asiantuntijuutta ja yhteistä tiedorakentelua löytyy moniin harrastuksiin liittyvistä keskustelufoorumeista (esim. sukututkimus, lemmikit, käsityöt, askartelu).
On kuin tuntisi hyvinkin ihmisen, jonka kanssa on vaikka kymmenen kertaa keskustellut lemmikkilintujen hoidosta. Tuntuu jopa, että on saanut ystävän. Tämä on minusta yllättävääkin, koska 3-4 vuotta sitten olisin väittänyt, että ystävyyteen vaaditaan ehdottomasti paljon sosiaalista kanssakäymistä naamakkain. Nyt ajattelen eri lailla.
Selvä muutos on tapahtunut. Aikuiset ihmiset innostuvat verkkojutuista. Moni kertoo, että pitää asennoitua uudelleen. Palaute on tärkeää. Ei verkon kautta aeimmin saanut palautetta. Minä tein kotisivuni talvella 2002 ja tietenkin siinä on palautelaatikko mukana (alkeellinen). Sieltä tulee alle 10 palautetta vuodessa. Näitä plokijuttujakin puuhailin omineni kesästä 2004 alkaen ja vasta viime lokakuusta alkaen, siis reilun kahden vuoden jälkeen, olen päässyt blogien kautta vuorovaikutukseen. Huippujuttu oli Vaparetki - mobiilipedagogiikan kurssin tiimi, joka todella innostui. Ja nyt on tämän Blogien opetuskäytönkin kautta tullut palautetta ja uusia tuttavia. Eilen ensimmäistä kertaa yhden päivän aikana yli 100 lukijaa (oli siellä toki muutamia hajaosumia Kiinasta ja Kanadasta).

Ajattelu kehittyy vasta-ajatusten kautta. Olisi hienoa, jos meillä lisääntyisi myös se kulttuuri, että tutkitaan ajatuksia ja uskalletaan ajatella samasta asiasta monella tavalla. Me Sailan kanssa ollaan filosofian opettajia ja siksikin mielenkiinnolla ajatellemme ajatuksia. Toisen jutut kolahtavat ja tuntuu, että siellä verkon takana on kaveri. Se on verratonta. Ja voi olla lisää, uusia, vielä tuntemattomia...

PS. Sailan karttajuttu kannattaa lukea, se sopii hyvin erityisesti niille, jotka aloittelevat tänne sosiaaliseen veppiin tutustumistaan.

Ei kommentteja: