lauantaina, helmikuuta 03, 2007

Voima Piste... siis Power Point

Saila mietiskeli ajatuksia herättävästi aihetta Power Point. Olen käyttänyt sellaista mittaa itse, että 6 diaa/oppitunti (joka meillä on 70 min). Mahtuvat sopivasti yhdelle tiivistelmäsivulle. Ja kun tiivistelmäsivu on pientä tekstiä, pakostakin rajoitusta tulee myös tekstin määrälle.

Huomasin, että en ole tehnyt oikeastaan yhtään perinteistä Power Point -esitystä tänä vuonna. Wiki on korvannut sen. Laitan wiki-sivulle muutamia virikkeitä ja sitten kehittelemme keskustellen. Esimerkiksi tällä taitavan oppimisen sivulla oli vain linkki, josta löytyneet teesit sitten purimme keskustellen. Tuo menetelmä on siksikin toimiva, että kurssillani on kolme maahanmuuttajaa. Heidän oppimistaan tukee se, että teksti ei tule valmiina (oikea tahti), että sama tulee yhdessä kirjoittaen ja yhdessä puhuen (vieraat sanat voidaan selvittää, pidän taukoja, kun kirjoitan, ajatus ehtii mukaan). Muistan kouluajoilta (ja opiskeluajoilta), miten pidin siitä, että opettaja puhui ja kirjoitti puheestaan oleellisimman taululle. Osa opiskelijoistani tekee vielä itse muistiinpanoja keskusteluista. Ja ne, jotka eivät ole läsnä (etäopiskelijat, töissä tai sairaana olevat), saavat pientä vihiä siitä, mitä tunnilla tapahtui. Teimme tällä tavalla käsikirjoituksen opokurssille wikillä (kurssiryhmäni ja kolme muuta opoa).

Vinkkasin Sailalle: Hei, tiedän yhden asian, jossa PowerPoint on ihan kätevä. Sillä voi tehdä kuvia helposti. Diat saa tallennettua jpg-muodossa, kun ottaa tallenna nimellä ja valitsee pudotusvalikosta tallennusmuodoksi jpg:n. Sitten kun laittaa kuvadiat Flickriin ja linkittää vaikka blogiin, saa ne nätisti kuvina alekkain. Flickrhän muuntaa kuvan kolmeen kokoon, joista voi valita sopivan. Pienellä kikkailulla Flickristä pystyy myös tuomaan diaesityksen blogiin... on tullut kokeiltua, mutta SlideShare on kyllä ihan hyvä (Saila oli kokeillut ja minä myös). Sitten jos haluaa selostukset päälle, niin BB FlashBack Express, jonka sai Kotimikron 1/07-numerosta ilmaiseksi (maksaa n. 30 €) ja tulos on tällainen (laita äänet päälle).

Tässä vielä yksi voimapiste-esitykseni SlideSharen kautta tähän upotettuna (hauskaa on, että tuossa myös hyperlinkit toimivat):

3 kommenttia:

Piisilmä kirjoitti...

Hyvä Anne, sait esimerkilläsi potkittua minut kokeilemaan slideshare-palvelua. Eniten ihastelen sitä palvelua joka slidesharen lisäksi on vallannut alaa monissa "web2.0"-palveluissa: valmiit koodit, jotka voi kopioida ja upottaa mihin tahansa, vaikka tällaiseen kommenttiin.
Jaa... ei tämä näköjään huolikaan mitä tahansa sisältöä, mutta tavallinen linkki näköjään kelpaa. Esko

Piisilmä kirjoitti...

PS. eivät muuten toimi linkit ainakaan Mac/Safari-combolla :/

Anne Rongas kirjoitti...

Mutta Windowsilla linkit toimivat näissä kommenteissa. Vielä on kehityksessä kehittymistä. Joskus aiemminkin joku mac-ihminen valitteli Bloggerin toimintoja...

Mutta siis hieno juttu, että voimapistejakaminen otti onkeen, kävin tietysti katsomassa ja lukemassa Tärkeää Asiaa!