keskiviikkona, huhtikuuta 07, 2010

Totunnaisajattelun ajatuskarsina

Täällä päin on elmailtu tiiviisti ja vielä tovin jatkuu. Yksi insinöörikin saatiin juhlittua koulun rajalta työelämään. Siivouksen tuloksena syntynyttä pyykkivuorta purkaessa ajatukset kääntyivät siihen, miten herkästi ajattelu ja toiminta kahliutuu totunnaiseen. Ajatuksen aiheelle antoi pesukone ja erityisesti pesuaine.

Viherpiipertäjän tapaisena heräsin joitain aikoja sitten katselemaan, mitä pesuainepakkauksissa lukee. Fosfaatitonta ainetta oli hankalaa löytää ja löydetyistä monet jättivät pyykkiin harmaan olotilan ja jopa tunkkaisen tuoksun. Pesupähkinöitten kokeilu ei säväyttänyt vaikka metka juttu ovatkin. Mutta silmät jatkoivat kauppakäynneillä hakutoimintoaan ja sitten tärppäsi: ihmeellisen näköinen pakkaus täynnä pikkuhelmiä ja muovikuulat, joiden sisälle helmet lykätään.

Ecopallerot todella toimivat ja mikä parasta, puolen tunnin pesu ilman huuhteluita riittää. Samoilla palloilla pärjää noin 30 pesua. Omassa koneessani ei ole puolen tunnin pesuohjelmaa, mutta löysin siitä 19 minuutin mittaisen tärkkäysohjelman, jonka laitan kaksi kertaa samalle koneelliselle. Pesuaika lyheni lyhimmästä ohjelmasta 25 minuuttia. Kaikista hikisimpiä ja likaisimpia työvaatteita lukuunottamatta pesutulos on tosi hyvä. Pyykki on raikasta, puhdasta ja pehmeää. Fosfaatitta.

Totumme niin helposti vallitseviin oloihin ja jos uskallammekin jonkun kerran kokeilla jotain uutta, intomme laimenee usein ensipettymyksiin. Teknologia ja muu ympäristö ei välttämättä tue uutta toimintatapaa. Mutta silti, asenne ja kokeilunhalu vie usein tuloksiin. Kannattaa unelmoida, kannattaa etsiä. Sama pätee kaikkeen arjen toimintaan. Muistan lapsuudesta, kuinka lapsen silmin vanha täti Vuorelan Kaisa myymäläautoa odottaessa totesi viisaasti: "Tyytyväinen ihminen on kehityksen jarru."

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

mistä kaupasta pesupalloset bongasit? Saako ihan perusmarketista vai tarviiko lähteä erikoisliikkeeseen? Vai ovatko ihan netistä tilattavia pelkästään?

Anne Rongas kirjoitti...

Kotkasta Sutelan Prismasta ostin ja näin myös Inkeroisten S-marketista eli ainakin S-kauppaketjulla on ja vähintään kysymällä saa omaan kauppaansa.

Timo Kantola kirjoitti...

Pitääpä silmäillä kun seuraavan kerran kaupassa käyn. Vois ainakin kokeilla pienimuotoista ekoilua.

Anne Rongas kirjoitti...

Mainiota :)

Mun pointti oli toki siinä, että ajattelutapoja voi ravistella koska vain. Ei läpi ihmiskunnan ole käytetty pyykkipulvereita ja fosfaatteja. Ja jos pesukoneessa ei ole 30 minuutin pesuohjelmaa ilman huuhtelua, se ei tarkoita, etteikö löytyisi jotain sinne päin.

Erityisen tärkeänä nykyajan ajattelutaitona pidän sinnikkyyttä, uudelleen kokeilua, tavoitteellisuutta ja sitä kohti samoilua takaiskuista piittaamatta.

Netti on viidakko täynnä mahdollisuuksia, kuten elämämmekin.