lauantaina, huhtikuuta 24, 2010

Irti ppt-kahleista

Hyvää esitystä tuli mietittyä jälleen kerran useiden esitysten tapahtumasarjassa. Olen kovin ilahtunut uusista konferenssitoteutuksista. Siellä täällä on kokeiltu ja toteutettu erilaisia café-porinaryhmiä, kalamaljaa, pecha kuchaa. Yhä useammin videot rikkovat teksti-puhe-mallia. TED-puheissa ei näy ppt-kaavaa vaan puheen estraditaidetta.

(ppt on hankala suomentaa, diaesityskö vaikka ei dioja, kalvosulkeisia vaikkei kalvoja, Power Point -esitys, vaikka tehty Google dokumenteilla, Open Officella tai Keynotella...)

Ei ehkä ole helppoa irottautua puhujana tai kuulijana ppt-kaavasta. On tilanteita, joissa ppt on oivallinen. Mutta rohkaisen lämmöllä ihmisiä irrottautumaan kaavasta. Kalamaljassa esimerkiksi dialogi sytyttää imun kuulijaan, tarinan elo ja poukkoilu kiehtoo eikä esimerkiksi ITK-päivillä toteutettu kalamalja olisi ollut hullumpi kokonaan ppt-lisäkkeitä.

Prezi-esitykset ovat mielenkiintoinen tulokas. Prezistä tulee väistämättä visuaalinen. Se toimii virittävänä ja herättävänä. Se vaatii puheen elävöitystä parikseen. Se sallii liikkeen diaesityksen sisällä eikä vaadi tiukkaa ennalta päätettyä lineaarisuutta. Esimerkkinä Sometun ITK-päiviltä Sosiaalinen media yrittäjyydessä teemaseminaarin Sosiaalinen media ja yritysverkostot ryhmän Prezi-esitys, toteuttajina Janne Ruohisto, Pauliina Mäkelä, Tuija Marstio, Susanna Kivelä ja Timo Rainio.

Lämmin tervetulotoivotus ppt-kahleitten irrotuksille. Lisää vaihtoehtoja. Kaava on turvallinen, mutta turvallisuudessaan myös ajattelua kahlitseva.

2 kommenttia:

Armi kirjoitti...

Wow! Tahtoo oppia tekemään tommosia Prezejä!

Kari Rajala kirjoitti...

Kiitos tästäkin vinkistä!

Tein yo-kirjoituksista Prezin.
http://prezi.com/env_zcjmfj38

On kyllä tosi simppeli käyttää.