keskiviikkona, huhtikuuta 14, 2010

Käyttäjälähtöinen suunnittelu – Design Thinking

Matkailu avartaa sanotaan ja viime viikkoinen lyhyt piipahdus IT-kouluttajien kevätretkellä Tallinnassa toimi ainakin sanonnan mukaisesti. Matkaohjelman eräs osa oli vierailu Tallinnan Tiedossa, siellä Provoken (suomalais-virolaisen yrityksen blogi ja Twitter) Hannes Seeberg kertoi käyttäjälähtöisestä suunnittelusta. Hannes oli muiden opintojen lisäksi valmistunut Uumajan muotoiluinstituutista (sikäläisten opiskelijoitten blogi) ja kuvaili kiehtovalla tavalla sikäläistä opetusta, joka nyt alumnien murheeksi on menossa ECTS-muottiin.

Kirjoitin suunnitteluajattelusta ensi viikolla julkaistavaan Elma-selvitykseen (tervetuloa julkistusjuhliin ITK-päivillä to 22.4. klo 18 kokoustila 21, ennakkoilmoittautuminen 19.4. mennessä). Tässä katkelma:

Oppimissisältöihin liittyviä teknisiä alustoja ja teknisiä käyttöympäristöjä on näihin saakka kehitetty teknologialähtöisesti. Suunnitteluajattelu, Design Thinking, on uusi lähestyminen, joka tuo muotoilualan osaamista mukaan kaikkeen suunnitteluun, myös palvelusuunnitteluun. Suunnitteluajattelu hyödyntää sosiaalista mediaa ja verkkotyöskentelyn nykyisiä malleja sekä muita kollektiivisen työskentelyn muotoja, joita ovat esimerkiksi avoin innovaatio, tulevaisuuden ennakointi, joukkouttaminen (crowdsourcing) ja co-creation (yritysten ja asiakkaiden yhdessä tekeminen). Käyttäjien tarpeista lähtevä suunnittelu voisi tuottaa kokonaan uusia tuote- ja palveluinnovaatioita, joihin ei tarvitse kehittää edes uutta teknologiaa. Ongelmallista on se, että vain harvat käyttäjät osaavat kuvitella tuotteita ja sisältöjä, joita eivät ole aiemmin käyttäneet. Suunnitteluajattelu tarjoaa systemaattisia menetelmiä käyttäjälähtöiseen suunnitteluun. (Aminof ym. 2010.)

Lähdetieto tarkemmin: Aminoff, Christian & Hänninen, Timo & Kämäräinen, Mikko & Loiske, Janne (2010). Muotoilun rooli muuttunut. Provoke Design Oy. Luovan talouden strateginen hanke Työ- ja elinkeinoministeriö.


Edit: Vartti tämän kirjoittamisen jälkeen tuli vastaan Wikiopistosta tuore alku: Johdatus suunnittelun tutkimukseen. Hahhaa, hyvä että tuli katsottua vielä lisää, kurssi kuuluu omiin opintoihini, pitää ottaa ohjelmaan heti kun mahdollista. Loistavaa TaY ja INFIM.

3 kommenttia:

Tarmo Toikkanen kirjoitti...

Design thinking ei sinänsä ole uutta - sitä on yliopistoissa opetettu ja käytetty jo hyvinkin vuosikymmen. Mutta tietysti se on monille softafirmoille uutta, kun ei ole vielä käytössä kovin monessa paikassa.

Anne Rongas kirjoitti...

Niin tietenkin, uutta meikäläiselle ja tulee mieleen niin monessa, että uutta siellä täällä, jopa ihan tuntematonta. Mutta levitystyö jatkukoon.

Mikko Kämäräinen kirjoitti...

Mielenkiintoisinta on omasta mielestäni Design thinkingin leviäminen liiketoiminnan suunnitteluun ja julkisen sektorin palveluiden sekä niiden tarpeiden määritelyyn. Jos mukaan otetaan yhteisöt ja nykyaikaistetaan asiantuntijamaiset metodit - esimerkiksi observointi - osallistavammaksi, ollaan jo lähellä hyvinkin tuoreita ajattelumalleja.