sunnuntaina, helmikuuta 14, 2010

Maailman helpoin podcast, vihdoin ja viimein!

Kaikenhan pitäisi tapahtua nappia painamalla, että sitä viitsisi käyttää. Opetusteknologia on edennyt jo pitkän askeleen kohti helppoa notkeatoimisuutta. Mutta niin kaun kuin olenkin kokeillut podcastien tekemistä, aina on ollut kaikenlaista säätämistä. Vaan nyt pelittää. Muutamalla klikkauksella, jee!!!!

Näin homma toimii Lumileopardi-Macillä, mutta vastaavan virittelyn voi toki tehdä Windowsilla ja Audacityllä, johon asentaa mp3-enkooderin (en ole saanut sitä Macillä toimimaan kätevästi).

Ensimmäinen asia on siis saada kannettava tietokone nauhoittamaan haluttu ääni, kuten luento-osuus oppitunnilta. Tietenkin voi käyttää muutakin nauhuria, mutta sitten tulee tiedostonsiirtovaihe lisävaivaksi. Macillä nauhoittaminen sujuu parilla napinpainalluksella, QuickTime Player >> Arkisto >> Uusi äänitallenne ja sitten vain nappia klik alkuun ja klik loppuun. Ääni tallentuu automaattisesti Elokuvat-kansioon mov-muotoon. iTunesilla saisi mov-tiedoston konvergoitua mp3:ksi, mutta ohjeet olivat niin monipolviset, että investoin muutaman kympin helpoon konvergointiohjelmaan. Tämä on jokaisen makuasia ja laitteista kiinni, miten saa äänen tallennettua mp3:ksi. Windosilla Audacity on hyvä. Lisenssisyistä Audacity ei automaattisesti sisällä mp3-muunninta, mutta ohjeiden mukaan lisäpalikan kiinnittäminen sujuu. Joku itseäni viksumpi saa varmaan Macilläkin viritettyä simppeliksi.

No, sitten kun ääntä on mp3-muodossa, perustetaan Posterous-blogi ja ryhdytään lähettämään sinne sähköpostilla mp3-tiedostoja. Siis todellakin sähköpostilla, liitetiedostona. Posterous avaa äänitiedostolle automaattisesti audiosoittimen. Ja kun Posterous-blogin osoitteen perään kirjoittaa rss ja sillä osoitteella tilaa iTunesiin tai muuhun podcastlukijaan audiot, niin ta-daa, se toimii! (Lue lisää Posterous-blogista.)


Jos siis haluat vaikka kuunnella meikäläisen murrepakinoita, niin iTunesiin tilaus osoitteella http://annenmurrepakinat.posterous.com/rss.


Näppärää podcastausta olen todella kaivannut ja etsiskellyt. Pidin alkumatkasta Podcasting-blogia ja sittemmin olen keräillyt linkkivinkkejä Delicious-palveluun.

3 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Olen kokeillut vanhemmalla macbookillani (jokin kissaeläin tämäkin kai on), ja aika simppeliähän se on tälläkin: Garagebandillä nauhoitus ja tallennetaan iTunesiin, jossa tiedosto kopioidaan ja siinä vaiheessa valitaan kopion tallennusmuodoksi mp3. Jatko sitten tavalliseen tapaan sähköpostin liitetiedostona Posterousiin. Miettiessäni systeemiä homma tökki vain siinä vaiheessa kun en ensin hokannut, että muuntaminen tehdään muitta mutkitta iTunesissa kopsausvaiheessa, eikä mitään erillisiä muunto-ohjelmia tai lisähärpäkkeitä edes tarvita ;)

Anne Rongas kirjoitti...

Mainiota kuulla vinkki, ei käynyt mielessä kokeilla Garagebandiä, kun se vaikutti ensikokoiluilla jotenkin kinkkiseltä... ja tuossa kohtaa minulla on aukko, että missä sen tiedostomuodon oikein pääsee iTunesiin kopioitaessa vaihtamaan... yritin eilen etsiä, kopioinnin tein siis raahaamalla.

Pääkunnia nyt kumminkin Posterousille, jonka blogissa on jatkuvasti hyviä vinkkejä, kuten nyt se, kuinka Posterousin saa kytkettyä Buzziin.

Harto kirjoitti...

Kiitos hyvästä ohjeesta, Anne. Sain tästä vinkin käyttää posterousta tänään alkavalla kurssilla opiskelijoiden harjoitusten yhteisenä julkaisualustana. Heti alkuun tehdäänkin podcasteja Audacityllä.