maanantaina, heinäkuuta 28, 2008

Saunalahdelta verkkolevy

Viimekertaisessa Kotimikrossa esiteltiin muutamia verkkovarmennepalveluita. Olen jo jokin aika sitten asentanut kriittiset tiedostot kopioitumaan automaattisesti ilmaiseen Mozy-palveluun (2Gt ilmaiseksi). Lehdessä arvioitiin se "turhan työlääksi" mitä en ole itse kokenut. Kerran asennettuna palvelu toimii itsestään. Tosin tiedostoihin pääsee käsiksi vain erillisellä ohjelmalla eli ei suoraan miltä tahansa koneelta.

Välillä arveluttaa se, että vuosien työ ja paljon arvokasta ainutkertaista aineistoa on koneilla, jotka saattavat tuhoutua. Toki varmuuskopioituna ulkoisille levyille, mutta silti. Lehdessä oli arvioitu hyväksi maksulliseksi palveluksi Saunalehden IsoG. Otin käyttöön tänään. 54 € vuodelta, 3 ensimmäistä kuukautta ilmaiseksi, ei avausmaksuja. Tilaa 50 Gt. Yhteysmuotona ftp ja mahdollisuus kirjautua selaimen kautta eli pääsy miltä tahansa koneelta.

Varmuuskopiointi käy kätevästi ftp-ohjelmalla, kunhan ensin saa tallennettua kaiken halaumansa verkkoon. Ftp-ohjelmassa on nimittäin synkronointi napin painalluksella. IsoG:n voi asentaa myös tietokoneen virtuaalilevyksi. Siinä on soitin eli jos tallentaa musiikkikansioon omaa musiikkia, voi luoda soittolistoja ja kuunnella verkon kautta. Valokuvakansiolla on myös oma käyttöliittymä. Tiedostojen näkyvyyttää voi itse säädellä ja uusille kansioille voi antaa haluamiaan salasanoja. Kriittisiä tiedostoja voi myös suojata erityisellä menettelyllä, joka neuvotaan sivuilla.

Käyttöönotto sujui nopeasti ja vaivattomasti. Henkilöllisyys varmennettiin kirjautumisen yhteydessä verkkopankkitunnuksilla. Ainut inhottavuus oli, että varmennukseen oli annettava henkilötunnus. Muuten vaikuttaa hyvältä ja toimivalta. Ensimmäinen giga on ladattu. Omat valtiosalaiset tiedostoni olen lukinnut salasanalla. Tuntuu varmuuskopiona ainakin muistitikkua paremmalta. Tikku on niin helppo hukata.

2 kommenttia:

Perttu kirjoitti...

Mozy on itsellänikin käytössä ja pidän sitä kyllä aika ylivoimaisena keksintönä. Mozyn vaihtoehtona pidetään tällä hetkellä Carbonitea (http://carbonite.com/), mutta se kärsii ilmeisesti tuoreudestaan vielä. Hintaero on vain 10 dollaria. Mozy on 5 dollaria kuussa, eli 60 dollaria vuodessa. Nykyisellä dollarin kurssilla ei juuri mitään euroissa.

Mozynhan osti hiljattain maailman suurin tallenne- ja varmistusratkaisuja tarjoava yhtiö EMC joten voisi sanoa että siitä ei firman "uskottavuus" enää kasva kun puhutaan turvallisesta tallentamisesta ja varmentamisesta.

Anne Rongas kirjoitti...

Mozyn ehdoton etu on, että se huolehtii itse itsestään. Tuossa Kotimikron arviossa oli kai kiinnitetty painotetusti huomiota käyttöönottovaiheeseen.

IsoG on mainio tiedostojen avaamiseen miltä tahansa koneelta selaimen kautta. En esimerkiksi pääse kaupungin verkossa oleville koneille asentamaan Mozyn vaatimaa ohjelmaa.

IsoG on vielä kehitysvaiheessa, mutta sen musiikkikansio on kätevä.

Pitää ensin hahmottaa omat tarpeet ja sitten valita, mitä käyttää. Joka tapauksessa kaikenlaisten tiedostotuhojen varalta tuntuu hyvältä, että oleelliset digitaaliset aarteet ovat monessa paikassa.