sunnuntaina, tammikuuta 03, 2010

Porttikielto! Jee, olenko vaarallinen?

Aikoinaan olin lentää Virojoen Itäviitta-ravintolasta, kun ilakoin vallattomasti kavereitten kanssa. Syynä muka päihtymys. Tulin suoraa autokoulusta ravintolaan, alkoholia veressä nolla. Muuten vain hauskaa. Sama ällikkätunne virisi tänään, kun kesken verkkoviestinnän sain porttikiellon Dojolaiset-sivustoon.

"Dojolaiset.com on heimomme osoite ja pääasiallisin harjoittelupaikkamme on verkko. Dojolaisten päämääränä on hyvinvointi ja onnellisuus – hyvä elämä. Toimiva sosiaalinen verkosto ja hyvät ihmissuhteet kuuluvat oleellisesti hyvään elämään. Toimintamme ydin on, että autamme tiedoillamme, taidoillamme, kokemuksillamme ja kontakteillamme toinen toisiamme. Tätä kaikkea on hyvä elämä – living smart."

Serkkuni ja muutama tuttava ovat dojolaisissa, itse olen ollut murreryhmässä vapaa-aikoina silloin tällön aktiivinen, innostunut sitä kautta taas kirjoittelemaan murrepakinoita. Onnekseni olin tallettanut murrepakinat muuallekin, lähettelen niitä paikallislehteen ja olen lukenut ääneenkin, tallessa ovat siis. Mutta ajatella, jos en olisi tekstejäni tallettanut muualle!

Miksiköhän minut lempattiin pihalle? Dojolaiset-Ning oli aluksi kaikin puolin avoin sivusto, sitten siellä suljettiin muu, paitsi etusivu. Ihmiset juttelevat terveyteen ja vapaa-aikaan liittyvistä asioista. Joissakin viesteissä sisäpiirin mukaan tuntuu olevan heimolaisuus eli dojolaisuus. Taustalla Antti ja Maarit Heikkilä sekä avoimesti etusivullakin näkyvä Rasalas-kustantamo. Maarit Heikkilä näyttää emännöivän, häneltä on tullut muutamia verkostoviestejä, kuten jokin aika sitten paimennus käyttää omaa naamaa profiilikuvana. Etusivulla lukee opastavasti:
"Rekisteröidy antamalla nimesi ja sähköpostiosoitteesi sivuston ylläpitäjälle ja esittele itsesi muille KASVOKUVALLA ja etunimellä. Jokainen, joka lähettää fantasiakuvan, ei ole vielä kypsä dojolaiseksi, eikä tule hyväksytyksi."

Kirjoittelin eilen uuden pakinan, tuttavustuin uuden dojolaisen kanssa ja toivottelin murreryhmässä uutta vuotta. Sitten tuli ryhmäviestiä keskusteluista, joissa oli käynyt ilmi, ettei tohtori Tolonen saanut liityntälupaa dojolaisiin. Syynä oli hänen harjoittamansa vitamiinikauppa. Verkostoviestiä selityksenä tuli molemmilta Heikkilöiltä. Epäkaupallisuudesta ei mainittu mitään, bisnestä tehdään verkoston etusivulla esittelemällä Rasalaksen kirjoja. Aika napakasti eräs murreryhmäläinen kommentoikin:
EDIT: tästä poistettu lainaus, jonka nappasin porttikiellon jälkeen selaimen välimuistilta kuvaamaan tunnelmia. Tein väärin, koska keskustelu oli salasanan takana. Pyydän anteeksi.


Aika kovilla sanoilla Heikkilätkin verkostoviesteissään ampuivat tohtori Tolosta ja hänen bisnestään. Viestit ovat tallessa, mutta en nyt tähän laita.

Muutaman verkoston ylläpitovastaavana ymmärrän, että välillä häiriköitä pitää sulkea ulos, kuten sellaisia, jotka laittavat paljaan mulkun profiilikuvaksi tai sellaisia, jotka lupaavat vapaasti rakstaa juuri sinua, klikkaathan linkkiäni. Oma uhkaavuuteni oli dojolaisissa kovin aneemista. Kun murreryhmän vetäjä oli päättänyt Tolos-keskustelun vuoksi vetäytyä verkostosta ja jatkaa Facebookissa, komppasin, että jatketaan siellä ja siitä napsahti porttari. Wau. Ajatuspoliisilla on ollut kiivas ilta, päättyneekö tuohon?

Kun ylläpitäjä sulkee Ning-verkoston jäsenen, hän voi myös palauttaa profiilin, jolloin myös kaikki tekstit palaavat. Jos olisin itse ennättänyt erota, olisin voinut hyvästellä verkostotuttavani ja jättää yhteystietoni mm. sille emäntäkoulukaverille, jota en aikoihin ollut tavanut. Olisin myös voinut tallettaa viestejäni ja kuviani. Nyt voin pyytää Ningin ylläpitoa Palo Altossa poistamaan kiinnitykseni dojolaisiin.  Yhtään ainutta epäasiallista tai edes epämääräistä viestiä en kolmikuukautisen jäsenyyteni aikana verkostoon jättänyt. Minua ei siis potkittu pois mielipiteitteni vuoksi. Jänskä nähdä, saanko perusteet porttikiellolle, pyysin niitä.
EDIT: Muutama Qaiku-kommentti-aiheesta, Twitterissäkin (pari poimintaa myös #communityfail).

EDIT: Tämäpä hyvä opetus! Jotta saisin koko profiilini ja kaiken dojolaisiin tallettamani pois, minun tulisi ensin erota kaikista Ning-verkostoista, lopettaa myös samalla profiililla aiemmin luomani verkostot ja sitten Palo Alton verkkovelhot voivat tuhota verkostoon tallettamani. Vastaus tuli todella nopeasti:

Hi There!


If you would like to deactivate your entire Ning account, you'll first need to leave all Ning Networks you are a part of, using the steps below. Then, let me know when you have finished that and I can proceed with the deactivation.


1) Sign in to http://www.ning.com.
2) Click on the "Ning Networks" link at the top of the page. Select "I've Joined" to view the Ning Networks you are a member of.
3) For each Ning Network you'd like to remove yourself from, click "Leave" below the network name and tagline.
4) Confirm that you'd like to leave this Ning Network and delete all your content by entering your password. Repeat this process for all the Ning Networks you'd like to leave.
5) If you've created any Ning Networks, delete them under the "I've Created" tab. Select "Delete" below the network name and tagline, and confirm that you'd like to delete your Ning Network by entering your password. Repeat this process for all the social networks you've created.


Once you have removed all of your content, please reply to this email and we'll go ahead and deactivate your account. We won't deactivate your account until we receive your reply.


Cheers,
The Ning Team

15 kommenttia:

Daniel Schildt kirjoitti...

Sen enempää kyseistä sivustoa tietämättä, jokaisella ylläpitäjällä on periaatteessa oikeus tehdä sivustollaan mitä tahtoo. Ikäväksi tilanteen tekee tosin erityisesti se että samalla voi katketa yhteys käyttäjien kesken eikä "omiin" tietoihin enää pääsekään käsiksi.

Kuinka voisi siis tehdä vikasietoisen yhteisön (en tarkoita pelkästään toimintatavaltaan) jonka sisällöt pystyisi tarvittaessa pitämään tallessa useammassa eri paikassa teknisen tai ylläpidollisen virheen varalta?

Anne Rongas kirjoitti...

Pyysin ystävällisesti ylläpitoa palauttamaan oikeuteni siksi aikaa, että itse eroan verkostosta. Hämmentävää on se, että en todellakaan millään lailla ole häiriköinyt verkostossa.

Daniel Schildt kirjoitti...

Onko Ning on siis ominaisuuksiltaan niin rajoittunut, että yksittäisessä aliverkostossa tulleet ongelmat voivat estää kaikken mahdollisten Ning-pohjaisten palveluiden käytön?

Vai onko ongelma ensisijaisesti siinä ettei tiettyä aliverkostoa pysty poistamaan käyttäjätiedoistaan mutta pääset kuitenkin tunnukseen sisään muilta osin?

Anne Rongas kirjoitti...

Ning toimii niin, että samoilla tunnuksilla voi olla monessa verkostossa. Jos johonkin verkostoon tulee porttikielto, muihin pääsee.

Olisin vain itse halunnut poistua verkostosta, koska silloin kyseisen verkoston ylläpitäjä ei voi päästä enää käsiksi profiiliini. En dojolaisissa ole laittanut verkkosivuille mitään epämääräistä enkä mitään, mistä olisi mitään harmia. Mutta noin periaatteessa hallitsisin itse oma nettiprofiiliani.

Sain kuulla, että olin ainut poistettu. Naamani ei tainnut miellyttää.

Maija Haavisto kirjoitti...

Minut on poistettu niin monesta terveysaiheisesta verkkoyhteisöstä, etten edes pysty laskemaan, vaikka itsekään en todellakaan ole häiriköinyt missään. Erään kerran sain porttikiellon vertaistuki-IRC-kanavalle, koska "en puhunut tarpeeksi ja hermostutin muita käyttäjiä" (voisi kuvitella, etteivät kaikki vakavasti sairaat jaksa koko ajan puhua, mutta kaipa sitten olin väärässä). Kahdesta yhteisöstä on tullut bannia siksi, että olen asiallisesti kritisoinut huuhaahoitomuotoja (esim. korvakynttilät). Toiseen tosin pystyin liittymään uudelleen samalla nimellä - mutta yksityisviesteillä käymäni tärkeät keskustelut katosivat ikiajoiksi. Eräältä foorumilta käyttäjätunnukseni poistettiin ilman mitään selitystä - viestejäni (joita olin ehtinyt kirjoittaa peräti 2 tai 3 kpl) ei poistettu, joten herää kysymys, mitä tein väärin.

Valitettavasti tietyillä aloilla nettimaailma tuntuu toimivan näin. "Väärille" mielipiteille ei ole tilaa.

Unknown kirjoitti...

Olen nyt kyllä ihan äimän käkenä (korjaa, jos on väärä ilmaisu). Minkä hyvänsä yhteisön pitäisi olla ikionnellinen, jos sinä Anne olet siinä mukana. Olipa typerää toimintaa tuon yhteisön taholta!

Anne Rongas kirjoitti...

Maija Haavisto, tuo kuulostaa melko erikoiselta, että hiljainen seuraaminen on karkotussyy, vaikka toisaalta se voi herättää pienessä sisäpiirimäisessä verkostossa vakoilija-tulkintaa.

Teromakotero älähän liioittele :) Lähetin ylläpitäjälle tosiaan pyynnön saada perusteluita, minusta kun sellainen on sivistynyttä. Mitään ei ole kuulunut. Tuttavien kautta sain luettavaksi viestin, jonka ylläpitäjä oli sisäpiiriin jääneille laittanut ja kenties nyt sitten edustin lasitorninarsistia tai jotain muuta joukkoon kuulumatonta ihmislajia. Sain suoraan sähköpostiinikin pari palautetta ja perustearvioita.

Suomi on vapaa maa ja netti vielä vapaampi, kun esimerkiksi Ningin kohdalla noudatetaan Yhdysvaltojen lakeja. Periaatteena olisi reilua, että verkoston liittymisvaiheessa ilmoitettaisiin, että "saatamme poistaa sinut koska tahansa verkostosta, jos naamasi tai läsnäolosi ei miellytä ylläpitäjiä". Naamakuvista nimittäin tuolla kyseisessä verkostossa on ollut huomautteluja.

Jäädytän omalta osaltani dojolaisten kommentoinnin tähän. En ole missään vaiheessa julkisesti tätä ennen kommentoinut millään tavalla verkostoa tai sen taustoja, enkä tämän enempää sitä myöskään tee. Ei ole tarvetta.

Anonyymi kirjoitti...

Anne, älähän valehtele. Kerroithan siitä ensimmäiseksi
suomi24:ssä. Siellä on lähin yhteisösi.

Anne Rongas kirjoitti...

Parahin Anonyymi, en ole koskaan kirjoittanut mitään suomi24:ään. Dojoa oli suositelut Sometu-verkostossa terveys-verkostoja etsivälle. Porttikiellon jälkeen kirjoitin tämän sekä viestit Twitteriin ja Qaikuun.

En ole saanut perusteita siihen, miksi minut heitettiin verkostosta ulos. Mutta murreryhmä on nyt Facebookissa eli se harrastus jatkuu.

Anne Rongas kirjoitti...

Haa, löysin sen suomi24.fi-keskustelun. Joku on kopioinut tekstini täältä ja laittanut sometuprofiilini linkiksi alle. Itse osallistun aina omalla nimelläni, mutta sekin on tunnettua, että profiilin voi tehdä toisen puolesta hänen nimellään. Laineet lyövät aikansa.

Anne Rongas kirjoitti...

Ai niin vielä linkki tuonne suomi24.fi-keskusteluun, jossa täältä kopsattua tekstiäni vilahtaa.

Jukka Ylipiha kirjoitti...

Kaikkea voi sattua. Aika tylyä oli kirjoittelu tuolla suomi24 -forumissa. Taidat olla aika taitamaton näissä sosiaalisen median ympyröissä, kun noin kamalasti menit kirjoittamaan dojolaisiin. :D P.S. En kyllä ole lukenut kirjoitustasi, mutta suomi24:n mukaan teit jotain aivan kamalaa, ehkä ajattelit itsenäisesti. No riittääpähän aika paremmin muualle, kun ei tartte joka paikassa olla mukana. :)

Anne Rongas kirjoitti...

He hee Jukka, kun vielä tietäisi, mikä sivupersoonani siellä suomi24:ssä on käynyt :)

Anne Rongas kirjoitti...

Jaahas, pois potkittuja löytyy lisää.

Dzinni kirjoitti...

Tassa yksi poispotkittu. Menin huomauttamaan typosta Antin kirjassa (kyse oli ihan selkeasta virheesta, eli oli tarkoitettu TSH:ta mutta puhuttu FSH:sta, uskon, etta ortopedikin on kaynyt samat endokrinologian peruskurssit kuin muutkin laakarit). Muuta syyta en keksi bannaamiselleni. Pyysin useaan otteeseen selitysta, jota ei koskaan tullut.