sunnuntaina, heinäkuuta 26, 2009

Havaintokehä ja informatiivinen nimi

Add this! Tai siis oikeastaan silmiini tarttuivat sanat via @addthis Jarmo Tanskasen Twitter-viestistä (jossa muuten vinkattiin Valopin Moodle-video-oppaaseen).

Lamppu syttyi himmeästi: ...tuo Twitter-viesti on tullut edelleenlähetettynä (via). Add this, lisää tämä. Kuulostaa vähän siltä, mitä Sannan kuluttajapalaute tästä blogista: puuttuu jakopainikkeet. Klikkasin siis Twitter-@addthis-linkkiä. Jep, nyt polttaa-polttaa, Twitter-sivun taustakuvassa luki: "bookmarking and sharing service." Varsinainen verkkosivusto: AddThis. Ja vihdoin lamppu loisti.

AddThis-palvelulla saan jokaisen blogiviestini perään jakamispainikkeet. Olin kyllä saanut syötteen tilaamispainikkeet blogin kylkeen, mutta en oivaltanut, millä ilveellä saisin Sannan toivomat jakamisnappulat jokaisen viestin perään, kun sellaista vimpainta ei Bloggerin valikoimista ainakaan pienellä haravoinnilla löytynyt eikä tyylivalikoimaan kuulu vakiona. Oma koodauskyky on olematon.

AddThis antaa hyvin opastetusti Bloggeriin (ja muutamaan muuhun blogiin ja julkaisujärjestelmään) pienen koodinpätkän ja näyttää, kuinka se lisätään. Esimerkiksi tässä Bloggerissa pitää älytä koodinäkymässä rastittaa Expand Widget Templates, joka ei ilman opastetta olisi tullut mieleen.

Ja mitä tekemistä tällä kaikella on havaintokehän kanssa? Kognitiivisen psykologian tutkija Ulric Neisser kuvaa havaintokehällä sitä prosessia, joka meillä on informaation suhteen joka hetki toiminnassa. Erilaisissa ympäristöissä havaitsemme asioita, joita sisäisten malliemme eli skeemojen mukaan oletamme havaitsevamme. Havaitsija voi myös olla virittynyt tietyn asian suhteen, kuten sienestäjä on virittynyt metsään mennessään sienten suhteen ja metsästäjä riistan suhteen.

Sannan kysymys oli virittänyt minut jakamispainikkeitten suhteen. Ja täydet pisteet nimeämisestä AddThis-palvelulle. Nimi ei voisi olla informatiivisempi. Siinä on kaikki. Tai vielä enemmän, sillä tunnuksen plussa oranssilla pohjalla on sekin täysosuma.

Nettipalvelujen ja muun nettisisällön laatijan suuri haaste on oivaltaa lyhyt, ytimekäs ja kuvaava nimi. Vaikeaa ja houkuttelevaa, siis luovuutta ruokkivaa. Netti ei missään tapauksessa köyhdytä kielitajuamme.

2 kommenttia:

Sanna Brauer kirjoitti...

Hyvä Anne!

Omat ohjeeni eivät sitten olleet ilmeisesti riittävän informatiivisia. Tai sitten taisin linkkailla siellä Delissä vain aikoinani vastausta ongelmaasi - onneksi ollaan nyt samassa jaossa :)

Addtoany on toinen kätevä, josta saa WP- ja Blogger jakonapin suoraan Toolbaariin selaimesta riippumatta, jopa Exploreriin ;) Sitä pitää vähän kikkailla, jos siitä haluaa pienen ja soman, mutta toimii helposti ja hyvin painikkeena kun laiskottaa tai on kiire kuten tänään blogatessa.

Itse himoitsen juuri nyt suunnattomasti blogiani WP.orgiin - siellä ne nappula rakastajan pluginit lepää!

Anne Rongas kirjoitti...

Hoi Sanna, kyllä se vika-vika-vika oli ihan täällä vastaanottavassa päässä :)