torstaina, heinäkuuta 30, 2009

Ravintokoodi

Lounaslukemisena oli tänään tuore Pirkka-lehti, josta silmään osui hyvänniminen verkkopalvelu: ravintokoodi.fi. Kuvittelin, että voin ottaa kaupassa kännykällä kuvan EAN-koodista, lähettää sen palveluun ja sitten saan selkokielisen tiedon siitä, mitä tuote sisältää. Silleen siis klik-klik-klik kaupan hyllyjen välissä.

Mielikuvitus laukkasi lisää. Kuvittelin, että voin myös ohjelmoida henkilökohtaisia juttuja, kuten varoituskyltin, joka lävähtää heti näyttöön, jos tuotteessa on ei-toivottuja aineksia. Ja tietenkin helppo suurennusnäkymä meille vanhuksille.

No, ei se sitä ollut, vaan K-ketjun palvelu, jossa voi verrata omia ruokaostoksia ravintosuosituksiin. Eli jos ostaisin kaiken ruuan K-kaupasta, saisin ihan hyvän käsityksen ruokani ravitsevuudesta. No, noin ostouskollinen en ole. Mutta ihan ok-idea tuokin. Jollakin lailla minulla pitäisi olla oikeus hyödyntää itsestäni kertyvää asiakastietoa. Homma alkaisi toimimaan, jos voisin yhdistää kaikista muista kaupoista ostamani ruuan samaan ravintokoodi-palveluun. Ja sitten tuo mobiilipalvelu mukaan.

2 kommenttia:

Pirjo kirjoitti...

Toiveesi ovat juuri niitä, joita toteutettiin tutkimusprojektissa pari vuotta sitten. Ravintokoodi-porukka oli myös projektissa mukana, mutta mobiiliosiot ja viivakoodin luku kamerakännykällä eivät ole (ainakaan vielä) osa tuota julkista palvelua.

Käyttäjätesteissä silloin havaittiin, että loppujen lopuksi aika harva haluaa alkaa räpläämään puhelimella kaupan hyllyjen välissä. Toisaalta - ehkä ajat ovat jo muuttuneet siitä, ja kännykällä pelaamista ei pidetä enää niin nolona ja vaivalloisena ostosreissulla.

Projektin lehdistötiedote: http://www.vtt.fi/uutta/2007/hyperfit.jsp

Anne Rongas kirjoitti...

Hauska kuulla Pirjo! Kaikki tuntemani ruokarajoitteiset tuskastelevat, miten hankalaa kaupassa on tavata tuoteselosteita ja vielä hankalampaa se on esimerkiksi juhlien järjestäjälle, joka yrittää varmistaa, että maitoallergikko ei saa maitoa (jota tungetaan mitä ihmeellisimpiin eineksiin) ja ettei keliaakikko saa gluteiinia.

En tiedä, toimisiko edelleenkään, mutta kuulostaa tosi hauskalta mahdollisuudelta. Ja siis oikeasti ikänäkö tekee tuoteselosteista tosi hankalia.