torstaina, heinäkuuta 30, 2009

Valotauluja helsinkiläiskouluihin

Hieraisin aamu-unisia silmiäni, kun luin aamun Hesarista (netistä nykyään), että:
Helsingin kouluissa luovutaan liitutauluista ja piirtoheittimistä, ja tilalle tulevat interaktiiviset valotaulut.

Jutussa viitattiin YLE:n uutisoineen ensimmäisenä, joten piti tarkistaa, että ihanko totta nyt on saatu uusi opetusteknologinen vimpain Helsingin kouluihin, mutta YLE paljasti, että kyse oli kuitenkin vain interaktiivisista valkotauluista.

Puuttumatta siihen, onko asia hyvä tai huono (liitutaulut ja piirtoheittimet poistetaan), on jännittävää havaita, miten käsitteiden elämä alkaa. Hesarin uutista oli kommentoinut tuossa vaiheessa yli 30 ihmistä, joista moni käytti sujuvasti valotaulu-sanaa, osa viittasi smartboardeihin eikä kukaan ihmetellyt valotalu-sanaa (yksi kysyi, että mitä mahtavat olla).

Kansankynttilät ja valotaulut. Kuulostaa loistavalta.

Edit: Iltapäivällä valotaulut olivat hävinneet uutistekstistä, korvautuneet valkotauluilla ja opetusviraston johtajaltakin oli saatu lausunto mukaan.

Edit 2: Aiheesta laadukasta keskustelua Qaikussa.

3 kommenttia:

tuomo.turja kirjoitti...

Uudet keksinnöt ja niistä uutisointi herättävät monissa suomalaisissa joko mykän ihastuksen tai passiivisen hyväksynnän tunteita. Näin on uutta teknologiaa tuotu ja muokattu maassamme. Kun
Hervannan teekkarit tekivät vappupilainvaasionsa kaupunginosan kerrostaloasuntoihin tiedottamalla nyt olevan vaihtovirran virranvaihtopäivän ja että kaikki pistokkeet täytyy kääntää ylösalaisin pistorasioissa, Ei monikaan kyseenalaistanut informaatiota eikä edes itse toimenpidettä (mikä tehtiin korrektin vähäeleisesti ilman lisämaksua palvelusta).
Valotaulut kouluissa kuulostavat hienolta ja varsinkin jos oma koulu on ohi, ei asiaa heinäkuun helteessä paneuduta juuri kyseenalaistamaan. m.o.t

Sun äitis kirjoitti...

Minulta olisi mennyt koko uutinen sivu, kun olin pari päivää reissussa. Qaikusta ensin bongasin ja sitten täältä. Aika surullinen juttu sinänsä!

Smartboardit ovat niin onnettoman pieniä, ettei niillä saa toteutettua yhtä isoja rakennelmia kuin liitutaululla, oli sitten kysymys käsitekartoista tai matematiikantehtävistä tai tiliristikoista tai... (tässä kohtaa yhtäkkiä pompahti mieleen koko taulun yli levittyneet lauseenjäsennystaulukot. Mutta niitähän nykyään ei enää tarvikaan saada mahtumaan mihinkään!)

Olen vasta viimeisen kolmen vuoden aikana (=nykyisessä työssäni) hiukan totutellut esitysgrafiikan käyttöön, täällä tuntuu olevan sellainen ennakko-odotus, että "materiaalit on jaossa Moodlella". Aiemmin tein kaikki merkinnät taululle simultaanisti. Rakastin sitä rakentumisen fiilistä, kun asiat siirtyivät taululle keskustelujen pohjalta, eivät pelkkänä yksinpuhelunani.

Ehkä noihin SmartBoardeihinkin oppii.

Leena kirjoitti...

En voi muuta todeta kuin että olen aivan hirveän kateellinen. Olen nimenomaan SmartBoardia pyydellyt jo yli vuoden, ja toivossa elän että yksi meillekin saataisiin. Liituja en jää kaipaamaan kun SmartBoardiin voi kirjoittaa vaikka sormella :)

No joo, Turku on Euroopan kultturipääkaupunki 2011, pitää sitten ylpeillä sillä...