perjantaina, heinäkuuta 17, 2009

Lauma tuntemattomia ystäviä

Friend, family friend, network, contact, connection, followings/followers, watching/subscribers, kontakti/seuraaja, kaveri, ystävä... Sosiaalisen median oleellinen puoli on seurata ja olla seurattuna tai siis ottaa vastaan ja jakaa informaatiota.

Jaettua informaatiota on monenlaista, kuten mikroblogien viestit (kuten Twitter, Qaiku), statuspäivitykset (mitä minä missä nyt), omien tuotosten julkaiseminen (mm. blogimerkinnät, jaetut kuvat ja videot), omien verkkotilojen päivitykset (mm. wikin editoinnit), jaetut verkkosisällöt (linkit, syötteet ja mahdollisesti niihin liittyvät kommentit).

Verkossa on ihmisiä, joiden julkinen viestivirta (lifestream... jonka suomennosta Jaikussa kehiteltiin ja elovirtaan päädyttiin) kiinnostaa juuri minua, klikkaan siis hänet mmm... kontaktikaveriystäväksi. Ehkä hänkin bongaa minut ja havaitsee, että tuolta tyypiltä tulee jotain järjellistä nettiin, voisihan sitä silmäillä, ok, klik kontaktikaveriystäväksi.

Mutta mitä nämä kontakti-kaveri-ystävät ovat? Voivat tulla sydänystäviksi, voivat olla kuin työkavereita, vaikka ovat eri paikassa virallisesti töissä, ovat lähemmän kaverin kavereita siis kaverinkavereita, voivat olla nettituttavia, joita tapaan vain netissä, voivat olla kaukaa seurattuja, kuten Miehikkälän kunnanjohtaja, jonka kyllä tunnistan ja jonka julkisia edesottamuksia seuraan, mutta joka ei minua tunne.

Tätä tuli mietittyä edellisen blogimerkinnän kohdalla. Olen kesällä ja jo aiemmin mielihyvikseni lukenut Tero Heiskasen Google Readerilla jakamia verkkosisältöjä. Jakaminen onnistuu, koska olemme Google Readerin kautta 'ystäviä'. Mietin, että millä sanalla nimitän Teroa? Ystävä? No ei, johan siellä toisessa päässä vähintään puoliso nostaisi kulmia. Kerran on oltu samassa Turkimusparven tapaamisessa, on valmisteltu esitystäni Jyväskylän yliopistolle, kommentoitu samoja verkkokeskusteluita, on yhteisiä kavereita, siis ehkä kaverinkavereita.

Tuija Aallon ja Marylka Yoe Uusisaaren Nettielämää-kirjassa verkkotuttavuus tulee monella lailla esille, erityisesti luvussa Keiden kanssa kaveriksi? Kuka kutsuu ketä? Luvussa pohdiskellaan paitsi ystävä-käsitettä myös yksityiselämän ja työelämän sekoittumista sosiaalisen median kaveripiireissä (aiheesta mielenkiintoinen rinnakkaisilmiö creepy treehouse eli aikuisten, kuten opettajien, tunkeutuminen lasten ja nuorten vapaa-ajan nettielämään).

Nettielämää-kirjassa (s. 97): "Jos näyttää siltä, että hyväksyt kaveriksi kenet tahansa, alennat sillä todellisten kaverisuhteidesi arvoa. Elämä on verkossakin sosiaalista peliä, jossa menestyy tyylitajulla ja hienotunteisuudella."

Jaikussa käytiin toissavuonna mieleenjäänyt (siis miltei legendaarinen) keskustelu Facebookin kaverikutsuista, Suvikon aloitusviesti kuului: "Facebookissa jatkuvasti joutuu torjumaan tai päästämään kavereiksi ihmisiä, joita ei sellaisiksi koe, mutta joita ei haluaisi loukata."

1 kommentti:

Tuija kirjoitti...

hieno ketju oli tuo Jaikun, mihin linkkasit.

Businessweek on oikein olan takaa selvitellyt sosiaalisten verkostojen voimaa, tämä kesäkuun ekan kansijuttu "Learning, and Profiting, from Online Friendships" oli minusta kiinnostava. Netissä on videota ja kansijuttu - podcast http://bit.ly/BW-annelle