keskiviikkona, helmikuuta 04, 2009

Elgg vs. Ning

Opin tänään, että Ning-verkostoitumisympäristön käyttäjäehdoissa on sellainen erikoinen kikkare, että jos rekisteröidyt työsähköpostillasi ympäristöön, mahdolliset riita-asiat käsitellään oikeudessa työnantajasi ja Ningin välillä.

Elgg mainostaa itseään vähintään Ningin vertaisena verkostoitumispalveluna. Sanon suoraan, että en kerta kaikkiaan tajua Elggin logiikkaa. Yhdessä jutussa nyt sitä käytetään ja siihen pitää yrittää päästä sisälle, mutta tämä on tunne:

"Kryptinen. Todella kryptinen. Vähän kuin astuisi yhtä aikaa arvoitukseen ja labyrinttiin. Kokemuksen tässä vaiheessa asiaan suhtautuu hilpeästi. Mutta käytettävyydestä kiinnostuneena kokemusta noteeraa myös toisella tapaa."

Minulta ehkä puuttuu joku ruuvi päästä, mutta saa puuttua. Ihan kiva kohdata outoja verkkotiloja. Voi eläytyä enemmistön tunteeseen sosiaalisen median suhteen.

Ning on hieman sekava, mutta se on silti aika verraton.

7 kommenttia:

Jussi Linkola kirjoitti...

Koeasensin Elggin parisen vuotta sitten, mutta se ei silloin oikein vakuuttanut. Nyt on varmaan kehitystä tapahtunut, joten ehkä pitäisi taas tutustua nykyiseen versioon.

Aarne Hagman kirjoitti...

Hei!
Olipas yllättävä tieto, ettei työpostilla Ningiin!
Jos olisin tuon tiennyt, en olisi kollegoita kutsunut sinne heidän työpostiinsa/-llaan. Toivottavasti heille ei nyt koidu siitä riesaa, kun bige-ryhmä on muuten lähtenyt käyntiin mukavasti.
t.
Aarne

Anne Rongas kirjoitti...

Elias Aarnion esityksestä tuon jutun opin, en minäkään niitä pieniä pränttejä lue, mutta, kuten Timo Rainio pykälää uudempaan viestiin kommentoi: "Toisaalta ihmisenä" jäin kuitenkin miettimään, että kumpi nyt on sitten pahempi. Taistella oikeudessa yksityishenkilönä suurta jenkkiläistä IT -yritystä vastaan vai hyödyntäen ja saaden "toivottavasti" työnantajan tuen ja arvovallan tähän taistoon."

Enpä ole kuullut, että asiallisesti toimivat ihmiset olisivat joutuneet oikeustilanteisiin. Rasistisia ja herjaavia tekstejä kirjoittavat kyllä. Aika yleinen neuvo on, että näihin erilaisiin sosiaalisen median ympäristöihin loisi jonkin websähköpostin, esim. gmailin, hotmailin, luukku-postin tms. Gmail on siitä hyvä, että sieltä voi saapuvan postin ohjata edelleen haluamaansa osoitteeseen, eli ei tarvitse käydä kurkkimassa postilaatikkoa, gmailin roskasuodatus on myös tehokas.

Nämä ovat näitä elämän vaaroja. Elämä on aina vaarallista. Sitä voi vaikka liukastua pihalla ja saada kallonmurtuman. En vähättele, mutta ehkä tuosta ei kovin suurta ansaa löydy.

Aarne Hagman kirjoitti...

Moi!
Voisiko siis tämän "Aika yleinen neuvo on, että näihin erilaisiin sosiaalisen median ympäristöihin loisi jonkin websähköpostin, esim. gmailin, hotmailin, luukku-postin tms" laittaa esim. Vinkkiverkkoon näkyvästi tiedoksi, koska sinne kutsut/liittyneet eivät varmaan sitä kaikki tiedä.

Anne Rongas kirjoitti...

Näin teen. Tietoturvaviikon koittaessa yleisemminkin aihepiiristä kannattaisi koota yhteistietämystä. Tervetuloa Turvaverkko-ryhmään!

Eliaksen blogi kirjoitti...

Luin nyt vasta tämän Annen blogauksen. Mielenkiintoinen avaus.

Annella on yksi perustavanlaatuinen virhe kirjoituksessa. Elgg ei ole mikään verkostoitumispalvelu. Se on ohjelmistoalusta, jolla voidaan toteuttaa verkostoitumispalveluita.

Kyse on siis palvelinsoftasta, jolla voidaan tehdä näitä juttuja.

Ero on oleellinen siksi, että tutustumalla yhteen Elggillä tehtyyn palveluun ei voi päätellä kovinkaan paljoa siitä, minkälaisia toisten sillä tehtyjen palveluiden käytettävyys tai toiminnallisuus on.

Ero on siis samanlainen kuin se, että olisi kaksi tojotacorollaa, josta toisessa on kaksi tylsää virkamiestä ja toisessa viisi eläväistä nuorta. Se, että molemmat matkaavat tojotacorollalla tuskin lienee olennaisin asia.


Selvyyden vuoksi:

Yhteisösivusto, jossa kehittäjät puuhaavat ja josta ohjelmiston voi ladata asennettavaksi.
http://community.elgg.org/

Yksi esimerkki kaupallisesta palvelusta, joka tarjoaa Elggillä tehtyä palvelua: http://elgg.com/

Ja sitten vielä burden of proof - 7 erilaista esimerkkiä Elggillä tehdyistä palveluista, jotka ovat ainakin ensipläräämällä hyvin erilaisia:

http://socialcmsbuzz.com/7-social-network-websites-powered-by-elgg-15-23042009/

Anne Rongas kirjoitti...

Kiitos asiallisesta lisäyksestä Eliaksen blogi! Elggiä voidaan viritellä moneen suuntaan. Nyt vuoden takaisesta useampaa Elgg-kokemusta rikkaampana en nyt vieläkään ole päässyt sen logiikkaan. Samoin käy erilaisten Nokian puhelinten kanssa, oli sarjanumero mikä vain, eksyn ja jään looppiin. Vika on täällä päässä.

Joka tapauksessa pyrin suosittelemaan Elggiä yhtenä vaihtoehtona. Itse en osaa Elggiä laittaa pystyyn. Olisikohan ELgg-koulutukselle kysyntää laajemmin?