torstaina, helmikuuta 19, 2009

Kevät koittaa: lintuja ja muuttoparvia

Jaiku-mikroblogi ja mobiili verkostopalvelu, jonka Google osti toista vuotta sitten, on hyytymässä. Google päätti olla kehittämättä Jaikua (siis avaa koodin avoimeksi).

Vastaava globaali menestystarina, Twitter, ei oikein suomalaisia Jaikun käyttäjiä ole miellyttänyt kahdesta syystä: ensinnäkin suomalainen kielipelleily jää vaisuksi 140 merkin rajoituksella ja toisekseen monilla Twitter-kontaktit ovat muilta mailta, kommunikointi pitäisi vaihtaa englanniksi, joka taas tekee hallaa äidinkieliselle verkkojuttelukulttuurille, muullekin kuin pelleilylle.

Jaiku-keskustelussa etsittiin korvaajaa ja erilaisten ehdotusten joukosta löytyi erittäin lupaava Brightkite. Hauskaa olla mukana koeluontoisessa verkkovaelluksessa, vähän kuin aamuyöllä sulkeutuvasta baarista seuraavaan auki olevaan. Vanha irc olisi muuten hyvä, mutta vaatii selaimelle asentamista ja mobiilia virittämistä. Suuri osa ihmisistä nykyisin käyttää verkkopalveluita monesta laitteesta, myös sellaisista, joita ei pääse itse hallitsemaan (esim. töissä, koulussa, kirjastossa, baarissa).

Minut löytää Twitterista arongas ja Brightkitestä annerongas.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi, vanha kunnon IRC. Allekirjoittanut tuntee niin lämpimästi sitä kohtaan, että aina toisinaan mietin, miten saisin koko muun maailmankin irkkaamaan.

Irkin käyttöön me nörtit kyllä tunnemme niin paljon käteviä kilkkeitä (Sopiva palvelin + SSH + GNU Screen...), että webbipohjaiset tsättäysmenettelyt jäävät kevyesti kakkoseksi =:]

Vakavasti puhuen, onhan toki hyväksyttävä, että juna meni jo. On aika uusien kujeiden. Mutta kaveripiirissä IRC on kyllä edelleen suosiossa.

Tarmo kirjoitti...

Itse juuri tällä viikolla sain otettua käyttöön BitlBee:n, jonka avulla saan vedettyä pikaviestinkäyttöni irc-clientin puolelle. Ja kun Jaiku, Twitter, Friendfeed ja Identi.ca on jo kytketty IM-tunnukseeni, saan nyt näistä verkostoista tapahtumat suoraan omille irc-kanavilleen ja voin vastata niihin ircistä käsin. Kätevyys++

Anonyymi kirjoitti...

Tarmo, etsiskelin juuri tuosta tietoa eilen. Bitlbeetä olen käyttänyt (palikkaratkaisuna im.bitlbee.orgin kautta) jo muutaman vuoden - alkuun MSN:ää ja sittemmin myös GTalkia.

Olen ehdottoman samaa mieltä tuosta kätevyydestä. Ja kun nyt paljastuu, että näitä mikrobloggauspalveluitakin voi käyttää Jabberin kautta, niin mielenkiinto kohoaa sadanteen potenssiin.

Mutta mikä niistä kannattaa valita? Vaiko kaikki, mitä löytää, kun ihmiset kuitenkin ovat hajallaan eri systeemeissä?

Ja vielä: kuinka laaja toiminnallisuus Bitlbee -> Jaikussa on? Varmaan sitä jotain karsiutuu pois.

Helge V. Keitel kirjoitti...

Vanha kunnon IRC!

Tarmo kirjoitti...

jtirila, BitlBeen kautta IRCissä voi tehdä saman kuin Jabberinkin kautta, eli voi jaikuta, ja voi vastata tietyn henkilön viimeiseksi kirjoittamaan jaikuun. Tietysti kaikki kontaktien muodostukset yms. täytyy tehdä webin puolella erikseen. Mutta se perusviestintä hoituu hyvin.

Itse asiassa Twitterin tosi paha miinus on se, että siinä ei ole toimivaa IM-palikkaa - siihen tarvitsee niitä erillisiä klienttiohjelmia jos ei selainta halua käyttää (eikä kai käytännössä oikein voikaan, jos oikeasti twiittailee).

Anonyymi kirjoitti...

Tarmo, kiitokset rohkaisusta. Siellä ollaan, Jaikussa, jtirila. BitlBeen kautta mukaantulo toimi vielä paljon mutkattomammin kuin osasin toivoa.