keskiviikkona, heinäkuuta 18, 2007

Oikea suunta C-mapin nuolille

Pikaisesti vastaan, kun kysyttiin. C-mapin nuolten kanssa monella on ollut edessä pieni tenkkapoo: ensinnäkin miten nuolesta saa välille syntyvän laatikon pois ja miten nuolen kärjen voi suunnata haluamallaan tavalla.

Oletuksena on, että piirrettyyn nuoleen tulee yhteyttä muodostavaa verbiä (tai muuta määrettä) varten laatikko. Tämän voi estää pitämällä Shift-näppäimen alhaalla piirtämisen ajan. Nuolen suuntaa voi vaihtaa tyylit-laatikon viivat välilehdeltä (ks. kuva alla). Ennen muokkaamista valitse alue, jonka nuolia haluat muokata.


Ja vielä lisäselitystä: Cmapin oletus on, että nuolenpäät näkyvät, kun nuoli johtaa käsitteestä ylöspäin tai samalle tasalle eli viiva-valikon nuolenpäistä kolmas vaihtoehto (alla sinisellä ympäröity). Kun käsitteitä siirtelee yksitellen, niihin osoittavat nuolenpäät häviävät tai tulevat näkyviin tämän mukaan. Jos haluat nuolenpäät näkymään aina niin päin, kuin olet ne piirtänyt, valitse koko käsitekartta ja muuta nuolenpäät ensimmäisen vaihtoehdon mukaisiksi (alla punaisella ympäröity) tai valitse ennen kartan piirtämistä kyseinen vaihtoehto. Jos Cmappisi ei tottele tätä kaavaa, hanki ohjelmasta uudempi versio.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos nopeasta toiminnasta, mutta..
No, siiiiiiis.. Se nuolen _kärki_ tulee automaattisesti välillä näkyviin, välillä ei, riippuen laatikon ja nuolen välisestä asennosta. Onko tuohon jotain lääkettä, jotta sen kärjen saisi näkyviin riippumatta siitä, miten asemointi on? Vaikuttaa kovasti luettavuuteen onko sitä kärkeä vai ei.

Hankalaa :)

M

Anne Rongas kirjoitti...

Hellou ögen. Piti oikein tarkkaan kokeilla ja kyllä oma ohjelmaversioni toimii tarkalleen valitun nuolenpää-vaihtoehdon mukaan. Huomaa, että oletuksena on kolmas vaihtoehto, jossa nuolen kärki näkyy "jos linkki päättyy käsitteeseen ja kaartuu ylös". Tarkoittamasi tyyli on ensimmäinen vaihtoehdoista. En nyt ehtinyt tutkia, mistä oletusasetuksia pääsee muuttamaan, mutta varmasti sen voi tehdä. Valitse siis muokattava alue valmiista kartastasi ja muuta viivan tyyppi. Kun teet uutta karttaa, valitse heti kättelyssä oikea vaihtoehto. Ja kuten tuolla blogin puolella vinkkasin, jos homma ei toimi, kannattaa päivittää ohjelma. Toivottavasti nyt alkaa nuolittamaan toivotulla tavalla :-)

Anne Rongas kirjoitti...

PS. Niin ja tsekkaa, mitä lisäsin tuohon blogikirjoitukseen!

Anonyymi kirjoitti...

Nyt alkaa näyttää hyvälle. Kiitän kovasti vaivannäöstä. Testaan asap.
M