sunnuntaina, tammikuuta 28, 2007

Ilmaisia lounaita ei ole, mutta...


Opin kaakaokupin ja viikon sanomalehtien äärellä, että OPH:n pääjohtaja Lindroosin peräänkuuluttama oppitakuu on varmaan hyvin ajateltu, mutta jos se tarkoitta sitä, että yhteiskunnan pitäisi taata, että jokainen opetusta saanut oppii, niin millähän moisen takaa. Tärkeämpää olisi kiinnittää huomiota siihen, että opettajien tiedot ja taidot pysyvät ajan tasalla.

Mikä onkaan karu todellisuus? Opetan kaupungissa, jossa on periaatteessa opettajilla koulutuskielto. Säästetään. Sijaisia ei saa hankkia. Tämä tarkoittaa kaikille perusasteen opettajille sitä, että koulutukseen voi osallistua vain vapaa-aikana. Lukioissa rehtoreilla on hieman enemmän liikkumavaraa ja oikein tärkeisiin koulutustilaisuuksiin opettajat pääsevät (mutta kuka määrittelee sen, mikä on oikein tärkeää).

Tietenkään ei ole ilmaista koulutusta. Mutta kyllä nyt taas tekee mieli järjestää oma karvalakkimallin versio tästäkin kiinnostavasta aiheesta, jota OPH juuri markkinoi eli Ajattelu esiin - käsitteet kartaksi. Koulutuspäivän hinta on 185 €, siihen kun lisätätään matkat ja päivärahat sekä sijaiskustannukset, voin kieli pitkällään sanoa, että kiitos ei kiitos.

Koulutuksessa opetetaan CMap Tools -ohjelman käyttöä. Kun niin ottaa päähän nuo koulutuskiellot ja rahaesteet, aion ihan totta järjestää ilmaisen varjotilaisuuden omalla koululla. Meillä on ohjelma koneilla ja sitä on tullut käytettyäkin. Todella kätevä ja helppo.

Ja tästä kulki ajatus siihen, että olen vuosien mittaan oppinut hyvin paljon ammattiini liittyviä asioita avoimen vepin kautta. Aikaa toki on kulunut, mutta ei ole tarvinut matkustaa minnekään. Yksi hyvä blogin hedelmä on ajatusten selkiyttäminen. Tätä kirjoittaessani keksin esimerkiksi tuon karvalakkimallin varjokurssin. Siitä laitan sitten raportin tänne ja oppimateriaali tulee tietenkin wikiin kaikkien saataville, kuten kaikki koulutukseni viime aikoina. (Ai miksi avoimesti ilmaiseksi? Olen sitä mieltä, että pelkällä aineistolla ei opi ja aineistoa on pilvin pimein. Ja jos joku oppii pelkällä aineistolla tai käyttää sitä hyväkseen muuten, niin ihan hyvä. En kärsi tappiota, vaikka jaankin oman aineistoni CC-lisenssillä. Oppimisessa on kysymys jostain ihan muusta!)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tuosta ohjelmalinkistä. Imuttelin, asensin ja nyt parin päivän käytön jälkeen oon suorastaan tyytyväinen. Tuloksia voi tsekata Ihastjärveltä - historiahysteriasta tässä joku kaunis päivä.

Koulutuksesta... toiseen noista kouluttajista olen tutustunut ja hänen osaamisestaan saa paremmin irti kirjallisuuden kautta, kuin luennoilta.

M

Jarkko kirjoitti...

Osuvaa pohdintaa koulutuskustannuksista ja softan erinomaisuudesta. Harmi, että törmäsin näihin kustannuspohdintoihin vasta nyt, edellä puheen olleessa koulutuksessa...

Pakko kuitenkin (toisen kouluttajan näkökulmasta :) ) todeta vielä, että saman CmapTools-koulutuksen voi saada tämän kevään aikana myös "ei-ilmaisena lounaana", vaan vastineeksi muutamasta oppilaan/opiskelijan tutkimushaastattelusta. Infoa ko. tutkimuksesta löytyy täältä: http://tinyurl.com/37zped