sunnuntai, tammikuuta 21, 2007

Blogien editorit: vertailussa neljä

Laadin parhaillaan opastusta opettajille blogien perustamiseen. Oman kokemukseni perusteella suosittelen neljää blogipalvelua: Vuodatus (etuna suomenkielisyys), Blogger (etuna kohtuullinen helppous suhteessa monipuolisuuteen), WordPress (aatelia, aloittelijalle hieman haastetta) ja Edublogs (edellisen opetusviritelmä, joka tarjoaa kyljessä mainoksettoman Wikispaces-wikin).

Tässä edellä mainittut editorit lyhyessä vertailussa (klikkaamalla kuvaa saat todellisen kokoisen tarkan kuvan, selaimesta riippuen joudut ehkä klikkaamaan kahdesti suurentaaksesi):

Vuodatus tarjoaa selkeän peruseditorin, johon ei kuulu mitään kummallisia erikoisuuksia. Jos kuvasta haluaa linkin, sitä varten on oma näppäin. Otsikosta ei saa linkkiä. Fontin kokoa, väriä ja tyyliä voi säätää. Kaikissa editoreissa on mahdollisuus juttujen luokitteluun nyt, kun Bloggerkin uudistui tältä osin. Vuodatuksessa tämä toiminto on nimeltään kategoria.

Ohjeet löytyvät suomeksi sivun alalaidasta. Niitä kannattaa malttaa lukea.

Koodiin pääsee käsiksi editointiruudun alalaidasta, linkistä Vaihda koodinäkymään.




Blogger on englanninkielinen. Editorista löytyvät perustoiminnot. Niiden lisäksi voi lisätä lainauksen (muotoilee sivupohjasta riippuen lainauksen esim. sisennys ja pienempi fontti). Myös kielenhuolto englanniksi. Kumilla voi pyyhkiä muotoilut valitulta alueelta. Muotoiluihin voi käyttää pikakomentoja (ohjeet löytyvät editorin alalaidasta). Otsikosta voi tehdä linkin, jos tämä toiminto on valittu Settings-välilehden Formatting-kohdassa: Show Link-field. Koodiin pääse käsiksi Edit-HTML-välilehdellä.


Kokonaisuutena WordPress on blogipalveluitten kärkeä. Hallintosivut ovat osittain suomenkieliset. Tosin osa käännöksistä on hykerryttäviä, kuten Kojelaudaksi käännetty Dashboard. Noviisi ei ihan äkkiä keksi, mistä on kysymys. Editori on selkeä. Erikoisuutena mahdollisuus katkaista blogin etusivulla näytettävä teksti. Tekstin väriä ja fonttia ei voi muokata - harmillista. (Toki värit saa koodilla.) Palvelusta on olemassa useita versioita ja osassa editori on runsaampi, ulkoasunkin valikoima riippuu hieman valitusta sivupohjasta.

Edublogs perustuu siis samaan ohjelmistoon WordPressin kanssa. Editori on viritetty opetuskäyttöön. Muotoilupainikkeita on useita ja erikoisuutena erilaisen median upottamiseen omat painikkeet. Tekstin sisäisen ankkurin luominen onnistuu napinpainalluksella. Myös ylä- ja alaindeksit sekä erikoismerkit löytyvät editorin valikoimista. Tätä voi siis lämpimästi suositella opetuskäyttöön heti, kun tuntuma bloggaamiseen on laajentunut. Edublogs on englanninkielinen.

Ei kommentteja: