perjantaina, tammikuuta 19, 2007

Blogi ja kronologia

Johdattelemme eräällä kurssilla opettajia blogimaailmaan ja uuteen maastoon tutustujilla on hyviä ynnä kiinnostavia havaintoja. Kun ei ole tottunut, hahmottaa toisin ja se on rutinoituneellekin hyödyllistä ajattelun avartamiseen.

Hyvin virkistävä kysymys oli minulle sellainen, jossa ihmeteltiin sitä, miksi blogissa uusi viesti aina siirtää vanhat alaspäin mutta kommenteissä uusi tulee viimeiseksi. Vastasin: Blogin etusivun idea on, että uusin juttu tulee aina ylimmäiseksi. Tästä on se etu, että sivulle tulija näkee heti tuoreen jutun, eikä tarvitse rullata sivua alas. Kommentointi sitä vastoin noudattaa keskusteluketjun linjaa niin, että ajallisesti viimeisin tulee alimmaksi. Blogin etusivun juttujen sijoitusta voi muuttaa muuttamalla jutun aikaleimaa.

Blogimerkintöjen dialogi kulkee siis jännästi alasylöisin, jos haluaa keskustella aiempien merkintöjen kanssa esimerkiksi blogissa, jota tuottaa useampi ihminen. Linkeillä voi viitata. Kun blogin rakenteeseen tottuu, osaa kronologiaa hakea rullaamalla alas ja lukemalla alhaalta ylös. Jos blogia käyttää esimerkiksi oppimispäiväkirjana tai prosessin dokumenttina, voisi olla ihan oivallista se, että tämän aikaulottuvuuden voisi kääntää toisinpäin. Se ei varmaan teknisesti olisi kovin hankalaa... kuvittelee tällainen koodaamisista mitään tajuamaton.

Teon alla pieni, mutta karttuva blogioppimateriaali.

Ei kommentteja: