lauantaina, joulukuuta 08, 2007

Siinähän on ohjekin!

"Elämä helpottui huomattavasti. Järkyttävää, että en ole aikaisemmin huomannut tuota -- siinähän on ohjekin!"

Tällainen lause osui silmiin, kun katselin suomalaisen Library Thing porukan keskusteluita. Ihmisen tapa käyttää verkkoympäristöjä muodostuu usein ensikontaktissa. Pienen mutta keskeisellä paikalla sijaitsevan Help tai Ohje -painikkeen löytäminen ja käyttäminen ei kuulu perusskeemaan. Erään kerran opastin tietotekniikan opettajaa etsimään Excelin sisäisestä oppaasta keinon sulkea taulukko salasanalla. Äskettäin koulutustilaisuudessa kysyttiin, olisiko näihin sosiaalisen webin välineisiin jotain kirjaa, mistä voisi opetella. Koulun oppimisympäristön käyttöopastuksissa pitää aina erikseen muistaa näyttää, että tässä yläpalkissa on OHJE, josta saa selkeän manuaalin.

Meillä on tavattoman syvään juurtunut, kai pc-aikakauden alkuajoilta, toimintamalli: ohjelma ja opaskirja. Voi niitä aikoja. Nyt opasteet ovat selkeitä, havainnollisia, aina käsillä ja usein aukeavat automaattisesti oikeasta kohdasta. Mutta ne ovat huomaamattomia.

Silmää kannattaa harjoittaa, kavereita kannattaa vinkata. Eikä tietenkään kannata pelästyä englanninkielisiä helppejä. Usein mukana on kuvia ja teksti lyhyttä. Video-opasteitakin.

Ja sitten, se helpoin: kysy kaverilta. Ei noloa. Kaverit helpottavat mielellään elämääsi.

Ei kommentteja: