lauantaina, joulukuuta 08, 2007

Halpaa, hauskaa ja hyödyllistä

Aikoinaan maaseudun oppivassa ryhmässä peräänkuulutimme kolmen H:n menetelmää. Yhteistoiminnallisesti yhteistyöverkostossa järjestettynä oppiminen toteutuu vähillä kustannuksilla, tuottaa monenlaista iloa ja hupia ja on loppujen lopuksi erittäin tehokasta. Siis Halpaa, Hauskaa ja Hyödyllistä.

Sama periaate sopii otsikoksi sosiaaliseen mediaan oppimisympäristönä.

Jukka Holmala kirjoitti Sometu:n sivuilla oivallisen pohdinnan sosiaalisen median tuomista muutoksista. Hän jäsensi muutosten ja tulevaan suuntaamisen kehikoksi mm. seuraavat janat:
AIKA ------------------------------------- HYÖTY
RATIONALISTI ------------------------------- SEIKKAILIJA
SIRPALEET --------------------------- KOKONAISUUS

Kirjoitin hänen juttuunsa vastineeksi:
Sosiaalinen media näyttäytyy monille yllä olevan kehikon vasemman laidan kautta: vie aikaa, vaatii hirvittävästi älyllisiä ponnistuksia ja lopputuloksena on hajautunutta ja sirpaloitunutta nettipuuhastelua, jossa yksi asia on yhdessä paikassa, toinen toisessa ja seurattavana kymmenittäin periaatteessa kiinnostavia juttuja.

Kehikon oikea laita on kuitenkin myös totta. Se toteutuu, kun oikein oivaltaa ja uskaltaa nähdä oppimisen vaivaa tavoitteen eteen. Vaatii asennettakin. Verkossa hyöty syntyy jakamisesta. Jopa taloudellinen hyöty. Ajankäyttö helpottuu vuorovedolla. Kysymys-vastaus on hyvä menetelmä. Kysymme siltä, joka tietää. Hän vastaa nopeasti. Ja palkkioksi hän saa luottamusta siihen, että voi itse pulmatilanteessa kysyä (oikeastaan vaihdon välineenä on siis aika). Tässä lienee suuren asennemuutoksen paikka. Sekä kysymisen oppimisessa että vastaamisen vaivan näkemisessä.

Kokonaisuuden hahmottamiseen nykyiset verkkotekniikat eivät vielä ihan ongelmitta luonnu, mutta suunta on selvä. Informaatiota ohjataan omaan nettiolemisen tilaan sieltä, missä sitä kiinnostavalla tavalla syntyy (usein lähteet ovat muita kuin vanhoja informaatioinstituutioita). Syntyy myös kollektiiveja ja kollektiivista informaation prosessointia.

Täytyy olla melkoisen hyvä täydennyskoulutuskurssi, että se päihittäisi oppimisen toteuttamissa omalla kohdallani Ning-Jaiku-Deli-Blogi-systeemin ja backstagen kaveriverkostot. Säästän siis itse sosiaalisen median avulla koulutuspäiviä, matkustamista, kustannuksia ja saan taatusti uutta, tuoretta ja osuvaa oppia. Ohessa paljon hauskutusta ja tsemppausta arkeen.

Ei kommentteja: