tiistaina, joulukuuta 11, 2007

Nettisirpaleita vastaan sosiaalista liimaa

Edelliseen blogimerkintääni liittyen, Leenan kommentista kiitellen, lausun muutaman ajatuksen lisää. Olen esitellyt ahkerasti pari vuotta sosiaalisen webin työvälineitä ja usein niissä touhuissa lukenut ahdistumisturhautumista ihmisten kasvoilta, heidän kysymyksistään, huokauksistaan. Miljoona miljoona palvelua, miljoona miljoona pientä ohjelmaa. Laajan tarjonnan keskellä ihminen ei innostu vaan ahdistuu.

Verkossa parveileville oleellista on toki, että väline toimii ja käytettävyys on kunnossa. Mutta suurin sosiaalisen webin juttu on tuo sosiaalinen. Juuri se liimaa sirpaleisen maailman ymärrettävään muotoon.

Olen viime aikoina liputtanut Del.icio.usin puolesta. Hyvässä palvelussa pitää olla tiettyjä asioita: helppokäyttöisyys, integroituminen muihin käytössä oleviin palveluihin, mahdollisuus tuoda sisältöjä toisesta järjestelmästä ja kätevä varmuuskopiointi. Lisäksi tarvitaan vielä samaa palvelua käyttäviä kavereita, jotta syntyisi intoilua. Näitten aitojen yli deli loikkii kohdallani muita paremmin. Mutta toiselle ihmiselle jokin toinen systeemi avaa auvon... ja siitä se ahdistusturhautuminen sitten alkaakin... pelkkiä kirjanmerkkien jakelureittejä on mahdoton määrä (ja niillä voi vaikka koristella verkkotilojaan AddThis-napeilla).

2 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Ahdistus? Minulle avautui uusi maailma. En ole Deliä vastaan, käytän sitäkin. Eri kirjanmerkit eri tarkoituksille. Aina kun keksin uuden jutun, puhkun intoa uusista kontakteista.
No, tunnetusti me matemaatikot olemme aika omituista sakkia.

Anne Rongas kirjoitti...

Loistavaa, että on innostuvia ihmisiä. Kaltaisesi levittävät lähipiiriin suodatettua kokemustietoa. Ja tärkeää on se, että jokainen tyylillään.