torstaina, kesäkuuta 28, 2007

Kuvattelua... siis digiaskartelua

Joitakin vuosia sitten syyhyilevät sormeni ryhtyivät toimettomina illanviettohetkinä repimään kuiteista esiin kiinnostavia muotoja, silmän iloja. Yllä vasemmalla skannattu originaali ravintolakuitin takapuolelta päin tällaisesta käsityöstä. Oikealla puolella samasta digiaskarreltu uusioversio, jolla koristin syksyllä alkavan filosofian kurssin etusivua. Siinä on opettajan persoonan hitunen, ei ääni, mutta melkein. Kuvalla on merkitystä. Ainakin joillekin hassuille. Niin ja tunnarikuvallakin on oma tarinansa. Se on palanen joskus 15 vuotta sitten kansalaisopiston maalauspiirissä tekemääni kuvaa. Kurssikaveri tuli selän taakse ihmettelemään, että ihanko sinä omasta päästäsi tuon keksit...

Wikispaces-vinkki jälleen

Hmm... ehkä pitäisi muotoilla blogin nimi uudelleen, mutta mahtuuhan tähän wikijuttujakin. Blogin nimen muuttaminen on vähän kuin sukunimen vaihtaminen.

Virtuaalisiivouksen yhteydessä keksin yksinkertaisen jutun, joka helpottaa huomattavasti wikielämääni. Olen perustanut eri tarpeisiin erillisiä Wikispaces-wikejä useilla käyttäjätunnuksilla (yhdellä tunnuksella saa vain yhden mainoksettoman opetuskäyttöön). Valitsin pääkäyttäjätunnuksen ja annoin hallintaoikeudet jokaiseen wikiini sille tunnukselle. Tämä tehdään Manage Space > Members and Permissions > Invite a New Member > sitten kuittaa kutsutulla käyttäjänimellä kutsu ja kutsujan tunnuksilla vaihda kutsutun Type > Organizer.

keskiviikkona, kesäkuuta 27, 2007

Lönnrot ja Gutenberg - hienot projektit

Vapaaehtoisvoimin talletettuja kirjallisia aarteita verkossa: Lönnrot ja Gutenberg! (Näihin projekteihin voi osallistua edelleen.) JK. Kiitos Romin muistutuksen: myös projekt Runeberg samalla asialla, skandinaavinen ulottuvuus.

Uuno Kailaan (1932) sanoilla
VERKOSSA

Olen verkon silmässä kala. En pääse pois:
ovat viiltävät säikeet jo syvällä lihassa mulla.
Vesi päilyvä, selvä ja syvä minun silmäini edessä ois.
Vesiaavikot vapaat, en voi minä luoksenne tulla!

Meren silmiin vihreisiin vain loitolta katsonut oon.
Mikä autuus ois lohen kilpaveikkona olla!
Kuka rannan liejussa uupuu, hän pian uupukoon!
-- Vaan verkot on vitkaan-tappavat kohtalolla.

mac-cuume

Meil on Minnan kanssa ollut kytevää mac-cuumetta, macBook pitäis saada. Eihän siinä muuta kuin hinta ja tietysti kasa uusia rutiineja... linkkilaarin ensimmäinen mac-talletus oli Sähköpaimenen hyvännäköinen vihjelista macin apuohjelmista.

Kyse ei ole mistään Microsoftin hylkäämisestä. Sillä pelittää työelämä. Kiinnostus liittyy kuvankäsittelyyn ja tietoturvaan ja siihenkin, että tekee hyvää oppia uutta.

...muuten, tässä samalla tuhoutui synttärisuklaalevy, suussasulava Fazerin Salmiakki (onneksi sitä myydään vain pikkulevyissä). Täälläpäin se on aina loppu kaupan hyllyillä. Miten ihmeessä se keksittiin vasta nyt? Jotain saman tapaista on ollut aiemmin, mutta tämä on täysosuma, mmmm...

Sveriges Radio > Podradio

Ruotsin yleisradio oli eturientolaa podcast-lähetysten (podradio på svenska) suhteen (kesällä 2005). Ja wautsi, siellä on otettu myös suomenkieliset huomioon. Erikseen opastetaan suomeksi podcastien käyttöä Sisuradion sivuilla (jonne linkki ruotsinkieliseltä sivulta suomeksi). Pisteitä pisteitä!!

Väri(kuvi)lla on väliä

Sadepäivä, jotenkin mukavasti luontui tänään tulevan syksyn kurssien valmistelu. Ei tunnu työltä ollenkaan. Mietiskelen samalla. Etsin uusia teemoja ja uusia välineitä. Luen aina väliin pätkittäin Reijo A. Kauppilan kirjaa Ihmisen tapa oppia (jonka ilmestymisestä tuli iloittua jo aiemmin). Yhteisöllistä tiedon muodostamista, miten vuorovaikutus on osa oppimista, tieto ei ole jokin siirrettävä pläjäys... mitä kaikkea tuo merkitsee opetuksen organisiointiin.

Teen kehyksiä, laitan kaikki kurssit wikiin. Jokainen wiki on kehys ja sisältää tiettyjä lähtökohtia, kuten opetusuunnitelman, opiskeluohjeita, joitakin jäsennyksiä, tukiaineistoja. Mukavaa, että verkosta löytyy entistä enemmän kuunneltavaa luettavan lisäksi. Mutta siis: keskeinen ajatus on, että wikit rakentuvat kurssien edetessä ja opiskelijat osallistuvat sisältöjen tuottamiseen. Mielellään samaa kurssia opettava kollega tai opiskeleva ryhmä... tervetuloa vain!

Havainnoin wikiä rakennellessa, miten oma mieleni muuttuu, kun saan värittää ja kuvittaa harmaavalkoisen wikisivun. Syntyy tunnelma ja persoonallinen olo. Tänään erityisesti kuvituskohteena uskonnon sivut: etusivulla esiintyy Pyhällön Salen ikkuna, tunnus ylänurkassa syntyi digiaskartelemalla Kotiliedestä, ykköskurssin kannessa esiintyy Salla-serkku tuomasmessussa Agricolan kirkossa... väreistä ja kuvista syntyy tila, olemistunnelma. (Jälkihuomio: outoa, kävin pitkästä aikaa SUOL:in sivuilla, samaa oranssia... väri saattoi olla jossain tietoisuuden perukoilla... ei siis tietoisesti matkittu.)

Toissaviikolla näin pikaisesti väläyksen Microsoftin uudesta henkilökohtaisesta oppimisympäristöstä. Siinä on mahdollisuus muokata omaa näkymää. Jonkun mielestä toisarvoista, mutta minusta ei. Värillä ja visuaalisella ilmeellä on väliä. Personoitu ympäristö on viihtyisä. Viihtyvyys herättää hymyä ja loiventaa oppimisen tuskaa.

tiistaina, kesäkuuta 26, 2007

Wikispaces-vinkkejä

Wikispaces-blogia kannattaa seurata. Sieltä löysin juuri kätevän vinkin. Jos haluan wikisivulla näyttää viimeisimmän paivityskerran, lisään alla olevan rivin sivulle (voi tietty kääntää myös suomeksi):

This page was last updated by {$revisioneditor} on {$revisiondate}.

Ja tässä vinkkejä matemaattisten merkintöjen lisäämiseen.

Palkittu australialainen Flat Classroom Project -wiki on hieno esimerkki wikistä monipuolisena oppimisympäristönä. Hyvä vinkki esimerkiksi sivu, jossa kaikki esittelevät itsensä pienillä audioklipeillä.

maanantaina, kesäkuuta 25, 2007

Net Is Nice - naisnetti - Nice Net

Heitin juuri loman kynnyksellä ajatuksen tvt-opetuskäytöstä kiinnostuneille naisille viritetystä tapaamisesta. Ajatus on kerännyt kannatusta kaikkialla, missä olen siitä kesäkuun aikana puhunut. Joten tuumasta toimeen. Muutama ystävällinen sponsori on jo ringissä.

Ajattelen asian näin:
nyyttikestiperiaate: jokainen tuo jotain ja kaikki on yhteistä
tapahtumaa ei järjestetä hyötymisperiaatteella
yhteisön voima näkyviin, kaikki paukut ovat arvokkaita
luovaa hulluutta, iloa, hilpeyttä, hymyä, virkistysmeininkiä ja tosiAsiaa
tapaaminen luodaan sosiaalisen webin kautta ja hengessä

Mitä tarvitaan:
aika? mikä paras aika?
paikka?
ohjelmaa?
tarjoilua?
markkinointia?
tavoitteita?
organisoinnin paikka (siis missä neuvotellaan tästä kaikesta)?

Olen saanut jo sponsorin tarjoiluun. Ja osallistujia. Arvelen, että hedelmällisin ajankohta olisi alkusyksyn lauantai joko Helsingissä tai Tamperella ja niin, että halukkaat voivat yöpyä (omalla kustannuksella). Myös järjestelyt niin, että virtuaalinen läsnäolo on mahdollista.

Tavoitteet etunenässä: rohkaista naisia nettiin, tuottamaan sisältöjä ja osallistumaan, eritoten opetusalalla. Etäopetushankkeen aikana näin ja koin, kuinka Loistavia naiset (naisopettajat) ovat tuottamaan juttuja nettiin ja toisaalta, kuinka he vähättelevät itseään. Toinen tavoite on innostaa ylipäänsä tyttöjä ja naisia tieto- ja viestintätekniikan alueelle. Sana 'tekniikka' ei rajaa sukupuolta. Koska raja on silti näkyvissä edelleen ja osana monen naisen minäkuvaa, näin tilapäisesti tällainen sukupuolittunut kokoontumisajo on tyttöä ja tekee Elliä.

Nappaako?

PS. nimikin on vielä hakusessa... ensin se oli Naisten netti-10, neisten kympin muunnelmana, no tänään tuo naisnetti maistui sopivalle, mutta onkin varattu. siis nimiehdotuksiakin saa sataa.

Tulevaisuuden kirja

Tämän kevään ITK-päivillä sain ilon esittää omia ajatuksiani tulevaisuuden oppimateriaaleista. Aloitin unelmallani, vaikka sitten puhuin enemmän tästä päivästä, vuorovaikutuksesta oppimisessa, wikeistä ja semmoisesta.

Unelmani liittyy oppikirjoihin. Tähän asti olen tavannut ainoastaan ajatuksia siitä, kuinka kirja viedään tietokoneeseen tai verkkoon. Mutta minun unelmakirjassani asia on toisin päin. Tietokone ja verkko on viety kirjaan. Kirja on samanlainen kuin nyt - no melkein ainakin. Mutta siinä on sisällä tekniikkaa ja verkkoyhteyksiä. Kirjalle voi esimerkiksi jutella, voin tehdä muistiinpanoja puhumalla. Ja kirjan sivuille kirjoittamani liittyy osaksi muiden samaa kirjaa lukevien kommentaarifilettä. Parhaimmillaan kirjailijakin on mukana keskustelussa. Ja kustantaja reagoi huomioihin ja kysymyksiin, kirjakin saattaa päivittyä, tai ladata uusia versioita itseensä (onhan sitä alkuperäistä aina mukava lukea).

No, nyt ei enää matka ole pitkä, ääntä sisältävä paperi on jo keksitty Ruotsissa, sitten vain Suomessa tekemään äänittävää paperia, joka on kiinni verkoissa!

Googlella tänne

Luin Piisilmän blogiin vekkuleilla hakusanoilla päätyneistä ja katsastin omasta blogistani, millä hakusanoilla tänne on tultu Google-polkua, 10 viimeisintä. Asial-lista:
  • rss syötteet outlookiin
  • you tube
  • miehet Marsista ja naiset Venuksesta
  • oppiminen lukupäiväkirja malli
  • blogspot
  • matikan opetus
  • blogi+ryhmälle
  • Google Page Creator
  • salasanalla suojattu blogi
  • Windows Live Writer

Kesäelämän pientä ihanuutta

Lapsilta voi oppia paljon. Erityisesti lapsenlapsilta. Sellainen korkeakoulu oli juhannusriemuna täällä. Nautiskeli muun muassa pihanurmesta täysin siemauksin kuin vain kahdeksankuinen kykenee. Oli nukkunut tänään viiden tunnin pohmelopäikkärit - matkailu on hauskaa ja rankkaa. Suomen kesässä riittää, että on ihan vain pihalla, Aleksi todistaa (ja tästä kannattaa ottaa onkeen tai vaari tai jotain sinne päin):

Tikkuselaimella sujuu

Nyt on tikku viritetty (ks. merkintä alla) ja tämäkin blogimerkintä tulee tikkuselaimelta. Omat säädöt ja viritykset tikkuselaimeen ja toimii muuallakin kuin omalla koneella. Tuntuu lupaavalta ja työtä sujuvoittavan mobiililta. Ilmaisten ohjelmien valikoima on suuri ja maksullisia, muutaman kympin ohjelmia, tulee tarjolle jatkuvasti.

Herkkusivut Tulikettuun - uusi versio

Del.icio.us-palvelun eli sosiaalisten kirjanmerkkien integrointi Firefox-selaimeen on parantunut, tutustu uudistuneeseen laajennukseen ja lataa. Uusi versio yhdistää selaimen entistä kätevämmin selaimen ja verkkopalvelun.

Jos Del.icio.us ei ole tuttu, tässä perustietoa: Sosiaaliset kirjanmerkit (vastaavia palveluita on muitakin) ovat kuin selaimen Suosikit - mutta verkossa ja jaettavissa ystävien kesken. Suuri etu verkkoon tallennetuilla linkeillä on se, että omiin niihin pääsee käsiksi miltä tahansa verkossa olevalta koneelta.

Del.icio.us-palvelussa toimii myös verkkoyhteisön ränking eli näet tallennetusta linkistä, kuinka moni muu on sen tallentanut. Voit myös selailla viimeisimpiä palvelun käyttäjien tallennuksia ja löytää satunnaisia aarteita siis kuin kirjakaupassa/kirjastossa hortoillessa ikään (harrastan hortoilulöytökirjoja).

Linkeille annetaan tägi (tag) eli luokitteluleima tai useampia ja näiden avulla voi hakea muiden palvelun käyttäjien vastaavasti luokiteltuja linkkejä. Linkit voi myös jakaa ystävien kesken ja ohjata linkkilistoja tai hakusanapilviä muille verkkosivuille.

Omat ohjelmat taskuun

Mobiilin kätevää. Muistitikulle voi asentaa omat lempiohjelmat ja käyttää missä tahansa koneessa, toki tietoturvasta huolehtien. Jos koneelta puuttuu Skype, tikku kiinni ja Skype pelittää. Näinköhän onnistuu ensi lukuvuonna koulussakin Firefoxilla surffailu hyydyttävän Explorer kutosen sijaan? Ostin Anttilasta kevään tarjouksesta muutamalla kympillä 4 GB SanDisk-muistitikun, jossa oli valmiina jo hyvä valikoima ohjelmia ja näppärästi niitä saa lisää verkosta. Luistavaa :-) Taskuun mahtuvia ohjelmia löytyy SanDiskin-sivuilta, PortableApps-sivuilta ja nyt kun tämä homma tuli mieleen (tikku on odottanut jo reilun kuukauden asentamista ja tutustumista), niin muistin, että myös Cmap:in saa tikkuversiona, etsin sen latauspisteen ja lisään vielä tähän.

Ja vielä: tämä ei ole maksettu mainos, mutta täytyy kehua, että SanDiskin U3-käyttöliittymä, jolla tikkua ja ohjelmia hallitaan, on kerrassaan erinomainen.

Firefoxin käyttäjälle näppärä selainikkunan kuvakaappari

Screengrap! on oivallinen kuvaruutukaappausten tekemiseen. Asentuu lisäkkeeksi Firefox-ohjelmaan, oikeaan alanurkkaan. Ohjelmalla voi sekä kaapata selainikkunan sisältöä leikepöydälle että tallentaa kaappauksia ja valittavina ovat koko selainikkunan tai rajatun alueen kaappaus. Aeimmin vinkkasin pari muuta apulaista samaan hommaan. Screengrap toimii ainoastaan verkkosivuilla ja ainoastaan Firefoxissa.

Järjestystä laatii Vilijonkka

Utsjoki nähty myös livenä ja juhannus mummoiltu. Edessä KESÄ. Tässä taloudessa harrastetaan joulusiivouksia kesällä. Johtuu tietysti siitä, että jouluna on vain muutama lomapäivä ennen juhlia ja aika taintunut olo. Tänään on vintin lisäksi vuorossa verkko. Laitoin talteen vuoden mittaan kertyneet wikit suljettuu blogiin (helposti copy-pastella Wikispacessa My Page -sivulta My Spaces -kohdasta) tarpeellisten kuvausten kera ja wikien varmuuskopiot Mozyyn.

Mozy tarjoaa ilmaiseksi 2 GB tallennustilaa varmuuskopioille. Vaatii pienen ohjelman lataamisen omalle koneelle. Varmuuskopioinnin voi määrittää tiettyihin kansioihin ja ajastaa. Haistelee muutokset ja kopioi ne.

Siistiä siivousta oli. Lukuvuoden aikana oli kertynyt 40 wikiä (osa malliksi tehtyjä tvt-koulutuksissa). Otin kaikki linkit talteen, varmistin myös, että käyttäjätunnukset ja salasanat ovat tallessa ja varmuuskopioituna. Varsinaisia opetuskäytön wikejä, joissa oli sisältöä, kertyi lukuvuonna 24 ja otin niistä kaikista varmuuskopiot koneelleni (sekä wiki-muodossa että html-muodossa). Varmuuskopioin varmuuskopiot Mozyyn eli vuoden työ on nyt monessa tallessa. Ja vei tilaa 0,9% vapaasta kellaritilasta eli 18.2 MB. Tällä tahdilla siis Mozyyn mahtuu 10 vuoden opetuswikit. Kevyttä kamaa. Kotikoneesta kopioin vielä kaikki tiedostot ulkoiselle kiintolevylle varmuuskopio. Aikaa tähän kaikkeen kului hiukan yli puoli tuntia. Eikä tarvinut kantaa mitään. Miellyttävää.

perjantaina, kesäkuuta 08, 2007

Ekomatkailua blogilla

Voi miten mahtavaa oli käydä Utsjoella hiukan viilentämässä. Jussi Kautovaaran Kuvapisaroita tarjoaan ruhtinaallista silmän lepuutusta.

keskiviikkona, kesäkuuta 06, 2007

Ope tuubissa

You Tuben rinnalle on syntynyt Teachers Tube.

(You Tube on laittomasti täynnä kaikenlaista rentouttavaa, kuten tämä... heh heh. Tekijänoikeuksien kanssa pitäisikin osata olla koulumaailmassa fiksu ja vakava, kyse ei ole kiusanteosta vaan tuottavien ihmisten elannosta.)

lauantaina, kesäkuuta 02, 2007

Vuodenvaihde

Koulumaailmassa on oma ajanlasku. Kuvassa kameranräpäys omalta koulultani tänään. Kouluvuosi päättyi. Tämän vuoden kadetekstarisaalis maakuntalehdessä on hieman vähäisempi - silti opettajia ja opettajien kesälomia kadehditaan. Minä voin kertoa sisäpiirin vakoilijana jotain aiheesta. Olen maanviljelijän hommasta siirtynyt opettajan töihin. Heinätöiden ajankohta vaihtui. On loistojuttu, että kesähelteillä voi olla vapaalla. Mutta jokainen kadehtija voisi tulla vaihtotöihin muina aikoina. Kyse on urakkahommasta.

Vastailen valtakunnaliseen aikuislukioitten "Kysy opo" -palveluun (kurkkaa muutenkin aikuislukioitten verkko-oposivut). Tänään vastasin opiskelijalle, joka ilmiselvästi kuvitteli, että opettajan hommiin pääsee aika helposti ja nopeasti. Huuhaa. Viime syksynä olin Saksassa eräässä PISA-seminaarissa. Juuri sinne matkatessani Bayernin osavaltiossa oli päädytty kovan opettajapulan seurauksena siihen, että kunnan muita työntekijöitä, kuten metsänhoitajia, passitettiin kuluihin opettajiksi. Seuraus? No, parissa viikossa stressilomalla monta uusopettajaa. Eivät siellä pisaseminaarissa ymmärtäneet monia meille suomalaisille päivänselviä koulu- ja opejuttuja. Tuo oposivujenkin kyselijä taisi ajatella, että opettajaksi pääsee suhteellisen sujuvasti. Jouduin antamaan hänelle vastauksen: koulutukseen vaaditaan kohdallasi 6 - 8 vuotta. Siis tosiaan vuosikausia... ei tämä opehomma mitään tuosta noin vain sivukeikkaa ole. Onnea siis kaikille oppineille ja erityisesti opettaneille! Vuosi vaihtuu, kesä lataa ja rentouttaa. Maanviljelijänä nautin tästä täysin siemaksin. Elämässäni parikymmentä kesää kului hiumassa työpaineessa. Luonto oli vain maukas taustakohina. Nyt se on suloinen ydin, kuten kevätseuranta todentaa.