maanantaina, huhtikuuta 09, 2007

YLE:llä Agricola-sivut

YLE:n hienoilta verkkosivuilta löytyy valtava aarteisto koulutyötä rikastamaan. Ajankohtainen juhlakalu Agricola on saanut oman sivuston, josta löytyy myös mobiilipalvelu ja esimerkiksi kielenhuoltopeli. Verratonta julkista palvelua. Kiitos YLE!

Sivulta löytyy linkit kaikkiin juhlavuoden teemoja käsitteleviin ohjelmiin, joista Aristoteleen kantapää on mehukkaimpia helmiä (tietenkin helmet voivat olla mehukkaita... vai tulikohan tässä nyt tehtyä viikon fraasirikos).

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

meillä muksut tykästy myös noihin sanakirjan sanapohdintoihin, vaikka osa niistä onki alaluokkalaisille pikkusen ilmavaa tavaraa, on nimittäin opettajalleki :)
M

Anonyymi kirjoitti...

Olen tässä viime aikoina pohdiskellut (ajan kanssa nautiskellen) mitä ovat oppimispelit (joskus lähinnä 80-luvulla myös opetuspelit). Olen parasta aikaa Tampereella OPH:n kustantamalla oppimispelikurssilla (Tony Mannisen vetämä, Snellman-pelin tekijä). Onko tuo sana oppimispeli itsessään ristiriitainen? Peli sanahan tuo mieleen vapaa-ajan ja viihtymisen (ajanvietepeli mitähän se pitää sisällään?). Joskus tuntuu kun katselee lasten ja nuorten pelaamista onko se ajantappoa. Pakoa helppoihin vaihtoehtoihin (ehkä myös turvallisuuden hakemista). Nyt ristiriitaista on sanan alkuosa oppiminen, joka on työtä. Tiettyjen asioiden oppimista, haltuunottoa ja omaksumista. Usein se ei ole niin helppoakaan ja vaatii kärsivällisyyttä (=aikaa) ja itsensä likoon laittamista. Usein jos oppilaille sanotaan nyt mennään pelaamalla opiskelemaan, syntyy tämä ristiriitainen tilanne. He odottavat viihtymistä ja usein totutun vanhan asian tekemistä (samaa pasianssia pelataan uudelleeen ja uudelleen).
Näiden kahden asian yhdistäminen on vaikeaa. Esim. tässä Agricola sivulla oleva kielenhuoltopeli, jossa koukkuna on kuinka nopeasti tiedät oikean vaihtoehdon (sitä enemmän pisteitä ja mahdollisuus top-teniin). Nyt on suljettu pois ajan kanssa miettiminen ja opetellaan irrallisia vastauksia ja perusteet jää hämäräksi (=oppiminen). Vielä pahemmin tämän tyyppinen tehtävä hämärtää oppimista matematiikassa (= ajattelua ajan kanssa)
piipeli

Anne Rongas kirjoitti...

Hyviä pointteja! Tein juuri yhteen oppaaseen sellaisia sanakirjapelejä, jossa kehotan tekemään loruja ja runoja sanoista sanojen sointia kuuntelemalla. Silloinkin kyse on sanoilla leikkimisestä, mutta kiire jää pois. Voi kuunnella. Sellaisesta lapset pitävät. Meillä varsinkin keskimmäinen oli pikkupoikana ihan intona kaikkiin sanahöpötysleikkeihin. Niillä herkistetään kielikorvaa ja oivallushoksottimia.