torstaina, huhtikuuta 30, 2009

Sometu = lamaannuksentappolätkä osa I

Melkein en tiedä, mistä aloittaisin. Sellainen surina viime viikon keskiviikosta, että pitää jakaa tarinaa palasiin.

Kevään Tapahtuma oppimisen viestintätekniikka- ja verkkoulottuvuuksista kiinnostuille (ITK eli interaktiivinen tekniikka koulutuksessa) kokosi 22.-24.4. Hämeenlinnaan kahdettakymmenettä kertaa joukkoja – nyt 1 500 ilmoittautunutta.

Sometu-verkosto sai läpi torstaipäivälle ITK-foorumiesitysten sarjan, Sometu in English -esityksen ja to-pe avoimen sisällön torille nakkikioskin.

Osallistuin ITK-päivillä keskiviikkona 22.4. Aktiivi-hankkeen seminaariin ja sitten ITK-Juniori -katselmukseen. Kun vihdoin pääsin etsimään Sometun foorumitilaa ja nakkikioskia, olin vähän että glubs. Sometun esitystila oli vihoviimeisessä nurkkauksessa alakerrassa. Mutta turhaa huolehdin, että eihän kukaan tänne löydä. Tupa oli torstain esitysten aikaan niin täynnä, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Joku meni jopa hotellihuoneeseen seuraamaan foorumiesitystä verkosta Connect Pro -yhteyden kautta.


Heti ensimmäisen esityksen jälkeen juoksin kyselemässä lisää tuoleja ja mikrofoneja. Ei ja ei. Ovensuuhun ei ihmismuurin läpi kuulunut, koska äänentoistoa ei ollut. Eräskin osallistuja tuli 40 minuutin tauon aikana varaamaan eturivin paikan puoli tuntia ennakkoon. Lattiapaikat kelpasivat, pöydät tyhjennettiin istuinsijoiksi. Oltiin onnessamme, että saunamaisuutta saatiin hieman vähennettyä avaamalla valkokankaiden takaa ovet talvipuutarhaan. Silti tunnelman sai helposti iholle. Kaikessa kaoottisuudessaan upeaa!

ITK-päiville lähtiessäni kuulin paikallisuutisista uusimman lomautusuutisen. Kaiken ankean taantuman keskellä Sometu tuo ideoita, toimintaa, tekemisen meininkiä, luovuutta, tietoa, verkostosuhteita, keskustelua, tilaa kriittisille äänille ja vaikka mitä, koska osallistujat luovat omilla aloitteillaan Sometun.

Muutkin tapahtumaan osallistuneet ovat hehkutelleet blogimerkinnöissään:

maanantaina, huhtikuuta 20, 2009

Uusi ilmainen oppimisympäristö: Edu 2.0

 Oppimiseen suunniteltu ilmainen selaimella toimivat oppimisympäristö kaikille kokeileville ja tutkiville pähkittäväksi! En ole ehättänyt vielä enempää koluta sisäpuolelta, mutta jo julkisivu sekä suomentajan johdattelulauseet herättävät myönteistä kiinnostusta. Käy sisään: Edu 2.0!

Palvelua Suomeen ja suomeksi maastouttava Lasse Viitanen pyytää Vinkkiverkossa testijoukkoja ja palautetta. Hänen kauttaan myös yhteys palvelun tuottajiin. Tätä tilaisuutta kannattaa käyttää.

perjantaina, huhtikuuta 17, 2009

YLE mahdollistajana

Suomalainen nettiväki ja muutama muu kokoontuivat tänään pähkimään ja intoilemaan, toisin kuin ruotsalainen ja vähän muukin nettiväki. Kyseessä oli YLE:n mahdollistajastrategian esittely- ja kehittelytilaisuus Isossa Pajassa (perjantaina 17.4.09 klo 13 alkaen).

Ydinpointti on, että YLE jakaa kertaalleen maksettua julkisen palvelun tuotantoa avoimesti netitse. Jatkohyödyntämistä ei koeta YLE:n bisneksen kuihduttamisena vaan tavoitteena.

YLE:n Kehitys kehittyy -blogin kuvaus tapahtumasta:
"Järjestämme perjantaina 17.4. tapahtuman, jossa valotamme YLEn ajatuksia mahdollistajuudesta. Tapahtumaan on ilmoittautunut yli 150 ihmistä ja paikalle on tulossa yliopisto-, media-, mainos-, teknologia- ja digimediaihmisiä eri yrityksistä ja yhteisöistä. Luvassa on varmasti mielenkiintoista keskustelua ja ideointia!"
Työn puolesta en päässyt paikalle, mutta nou hätä. YLE tarjosi erinomaisesti toimivaa streamia tai miten sen nyt kauniisti suomeksi sanoisi... verkkolähetystä ja Qaiku-kanavalla raportoitiin iloisesti eloisasti. Myös YLE tarjosi nettiosallistujille chat-mahdollisuuden, mutta sen heikkous on ja oli pikainen katoaminen bittiavaruudesta.

Läsnäolon kokemus oli verraton. Kommentoinkin, että oli ihan sääli lähteä töihin, kun yleensä seminaarit ovat puuduttavia. Jos olisin ollut paikan päällä ilman nettivälinettä, kokemukseni olisi ollut valjumpi. Kysymyksenikin meni reaalimaailman tilanteeseen. Netissä livetilanne oli jotenkin enemmän. Vaikka totta kai irl (in real life) on aina myös enemmän.

Lisäys 19.4.09: Verkkovoimaa – väkijoukot netissä -blogissa Kari A. Hintikka kirjoittaa samasta tapahtumasta Massavoimassa Ylen uutta mahdollistajastrategiaa netissä.

Heiluin netissä myös kamera kaulalla.

Listasin Qaiku-rapon linkit:

maanantaina, huhtikuuta 13, 2009

Ulos luokkahuoneesta > Verkkolaturi opettajalle

Verkkolaturi on Wikiopistoon rakentuva opintopiirin sisältökokonaisuus, joka jakautuu erilaisiin aiheisiin. (Huomio! Vihdoin suomalainen domain Wikiopistolla, beta-vaihe on ohi.)

Opettajat pääsevät perehtymään oman valintansa mukaan verkkopedagogiikkaan, tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön ja sosiaaliseen mediaan opetuksessa. Kokonaisuudessa esitellään pedagogiikkaa, työvälineitä ja opetussovelluksia. Sisällöissä hyödynnetään avoimen verkon resursseja.

Verkkolaturi toteuttaa Vinkkiverkon ja AVO-hankkeen kautta syksyllä avoimen opintopiirin verkossa. Tuolloin on mahdollista tutustua ja opiskella itse valitsemiaan aihepiirejä yhdessä vertaisten kanssa. Aineisto sopii myös itseopiskeluun ja sitä saa käyttää Wikiopiston lisenssiehtojen (copyleft) mukaisesti. Sisältöjä saa mielellään tulla yhdessä rakentamaan!

Olen kerännyt pesämunaa sopivista verkkoresursseista (ks. alla, näihin linkitetään). Mielelläni otan vastaan lisää vinkkejä (myös Delicious-palvelun kautta for:arongas).

Bloggeruudistus: mobiiliasetukset

Bloggerissa on aiemminkin ollut mahdollista lähettää blogimerkintöjä sähköpostilla ja puhelimella. Nyt näiden liittymien asetukset voi tehdä kätevästi hallintanäkymässä, tosin vielä hallintanäkymän beta-versiossa draft.blogger.com. Beta-version voi valita oletuskäyttöliittymäksi ja samalla saa joukon pieniä uudistuksia mm. editoriin (yhdenmukaistuu Google-dokumenttien editorin kaltaiseksi).

Nalkki-plagiaatintunnistin

Tampereen Teknillisen Yliopiston ohjelmistotekniikan laitoksen Linux-tuote:
"Nalkki-plagiaatintunnistimen avulla voit selvittää kuinka paljon tekstidokumentit muistuttavat toisiaan. Voit antaa Nalkille opiskelijoiden palauttamat tehtävät teksti (txt), Microsoft Word tai Adobe PDF muodoissa. Nalkki vertaa töitä toisiinsa ja niissä mainittuista Internet-osoitteista löytyviin sivuihin. Vertailutuloksien pohjalta voit valita samankaltaisia töitä jatkotarkasteluun"

sunnuntai, huhtikuuta 12, 2009

Magiaa ITK-päivillä, lisää vain suolaa!

Suolaa suolaa enemmän suolaa! Sirkus Papukaijan suolaa ripotteleva fakiiri Kronblom jäi maagisesti lapsenmieleeni. Näin siihen aikaan televisiota vain kylässä. Maagisiin hetkiin liittyy yleisön hurmioituminen ja temppu, joka on miltei käsittämätön.

Tämän vuoden ITK-päivillä luvataan tarjota sosiaalisen median magiaa torstaina 23.4. klo 13:30 foorumilla 5 (Kari A. Hintikka, meikäläinen ja Ville Venäläinen). Esityshetken valmistelut ovat täydessä käynnissä. Sosiaalisen median henkeen kuuluen valmistelut ovat avoimesti verkossa, sinäkin voit osallistua tai ainakin seurata ja kommentoida.

Jos käytät Friendfeediä, kirjaudu seuraamaan. Frienfeediin voi kommentoida. Esityksen wikisivulla raportoidaan valmistelujen etenemistä ja wikisivulla voi keskustella. Blogikirjoituksia voi seurata Google syötteenlukijan jaetuista sisällöistä ja kuvia Flickr-kuvanjakopalvelussa.

Kuka kukin on? Miltä minä näytän?

Verkkoprofiileista koostuva henkilökuva syntyy Pipl-hakupalvelulla. Kokeile hakea vaikka omalla nimelläsi. Tulos poikkeaa Googlen hakutuloksesta.

TiVi mikrobloggaajista

27:ttä vuotta ilmestyvällä Talentumin Tietoviikko-lehden verkkosivujen haku on aika onneton ja näyttää, ettei sieltä löydy paperilehden juttuja. Harmi, olisi ollut kiva laittaa tähän linkiksi sattumoisin käsiin osuneen paperilehden 3.4.09 juttu Viestinnän viimeisin vallankumous – Mikroblogit synnyttävät yhteistyötä yli organisaatiorajojen (kirjoittanut Jouni Junkkaala).

Mikrobloggausta käsiteltiin myös toisella aukeamalla, kohteena Twitter. Kuten tarkkanäköiset oheisesta kuvasta havaitsevat, kuvituksena Tarmo Toikkasen hitusen riisuttu mikrobloggausverkosto.

FriendFeed uudistuu lupaavasti















FriendFeed kokoaa verkkojälkiä käyttäjän oman määrittelyn mukaan (omia ja kavereitten). Käyttöliittymä on uudistumassa. Näyttää hyvältä. Esittelyvideo:


Embedded Video

Nähdä (a)siat toisin

Ihmisen elämästä syntyy kerroksia maisemaan, kotiin, mieleen, ihmissuhteisiin ja nykyään verkko-olotiloihin. Qaikussa esimerkiksi mietittiin äskettäin näitä jälkiä sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun ihminen kuolee.

Lapsenlapsen kanssa vietetty vuorokausi kaivoi muistoista ja maisemasta oman elämäni kerroksia. On omituista hetkittäin palata aikakoneella 22 vuotta taaksepäin (kullanmuru on kuin isänsä). Tai johonkin muuhun mielen kerrokseen. Menneisyys on nykyisyyden tulkintakehys.

Menneisyyden hankaluus on itsestäänselvyyksien kehittyminen. Totumme elämään ja sen tapahtumiin. Olen hupsu jemmailija (se näkyy verkossakin, jemmaan talteen pahan päivän varalle). Yksi piironginlaatikko on täynnä pääsiäismunista saatuja pikkuylläreitä. Noin 20 vuoden ajalta. Toki sisältöä on levinnyt sinne tänne ja toisaalta laatikkoon on eksynyt muutakin kuin pääsiäismunien sisältöjä. Normaalia sekoittumista.

Aarteiden joukosta pilkotti tuttu vaaleanpunainen muoviemakko, jollekin omalle lapselle hankitun muovieläinpussin aarre. Niihin aikoihin vielä päivittäin putsailin emakkokarsinoita, levittelin pahnoja ja sen sellaista. Muistan, minkalaisen hilpeyspuuskan tuo kuvassa oleva muoviemakko herätti. Huomaat varmaan.

Muotintekijällä ei ollut totunnaisen tiedon kahletta. Ehkäpä toimeksiannossa luki, että 14 nisää. Kolmeen riviin, hyvin mahtuu. Kätevä ratkaisu, käytännössä mahdoton. Mutta jos aina ajattelisimme vain sitä, mikä käytännössä on mahdollista, jäisi paljon asioita keksimättä ja löytämättä.

On ällistyttävää ja hengästyttävää seurata lapsen tapaa oppia: kokeilua, jäljittelyä, arvailua, yhdistelyä, eläytymistä, tutkimista, kyselemistä. Sometussa on keskusteltu huippuvilkkaasti aiheesta tietoyhteiskuntavalmius. Pitäisikö jotenkin yhdessä määritellä, mitä se on, mitä siihen kuuluu ja miten se varmistettaisiin kouluopetuksessa ja vielä, miten opettajat osaisivat siihen opettaa?

Välillä tuntuu, että olemmeko me aikuisina kadottaneet jotain. Miksi oppiminen muuttuu niin tolkuttoman monimutkaiseksi ja vaikeaksi? Pelkäämmekö liikaa? Varsinkin liikkuvaa kohdetta, joka pitäisi saada määrittelyn nyppylähanskoihin ja aidattua projektipapereihin, strategiakansioihin ja visiolauseisiin.

Verkon ja teknisten asioitten suhteen innostavin, joka on itselleni tullut vastaan, on joukkoäly, mihin Sometun tietoyhteiskuntavalmius-keskustelussakin on viittailtu. Ei minun tarvitse tuskailla yksin, että en osaa, en kykene. Meitä on monta, aina joku osaa. Kunhan vain riisun aikuisen kaikkitietäjän silmälasit pois.

Tämä polveileva pohdiskelu on valmiastautumista tiistaiaamuun. Silloin pidämme Vinkkiverkko-hankkeiden ohjausryhmien palaverin. Toiminnassa on kolme maalia: virtuaalinen mediakeskus, verkkolehti ja koulu osaamisyhteisönä. Yhteen maaliin johtavalla tiellä on pieninä etappeina välinevarikko, opastuskokoelma ja nyt kehittymässä avoimen kouluttautumisen Verkkolaturi.

Kävisikö blogi lainan vakuutena?

No ainakin jenkkilässä on keksitty mittari, jolla blogin arvo lasketaan käpälän käänteessä. Ja tämä verkkomaailman korven sivupolun blogi näytti:

perjantaina, huhtikuuta 10, 2009

Mobiili sanakirja

Nyt Dictionary.com -englanti-englanti-sanakirja kulkee mukana siellä missä iPod Touch tai iPhone. 275 000 sanakirjamääritelmää ja 80 000 synonyymiä.

Langattomassa verkossa saatavilla myös ääntäminen (ei kaikkiin sanoihin) ja mainio Word of the Day: opettele sana päivässä, vuodessa niitä kertyy jo... no monta. Asia tuli bongattua Lifehacker-blogista ja testattu on, toimii, on kätevä, ei vie kohtuuttomasti tilaa.

YLE Areenan flash-beta

YLE Areena alkaa julkaisemaan ohjelmia Flash-muodossa. Toimii tavattoman hyvin ainakin täkäläisillä yhteyksillä Macin kanssa. Televisiottomassa työkodissa rentoudutaan ruudun ääressä. Eilen tuli katsottua Näkymätön Elina ja tänään Pressiklubi (nam Ruben Stiller nam). Suurkiitos YLE! Kuvan saa kokonäytölle eikä ohjelman aloittamiseen kulu latausaikaa, kuten aiemmin. Kyllä tällainen ilmaispalvelu motivoi maksamaan tulevaa yleveroa. Kirjautumista vaativa YLE Areena olisi hankala.

Kuvan kanssa

Netti on kuvien aarreaitta. Mutta mitä kuvia saa luvallisesti käyttää? Kuvien tekijänoikeus aiheuttaa jatkuvaa hämminkiä. Helppo kopiointi ja siirtäminen – klik, klik, klik, olikos tässä nyt mitään sen kummempaa? Nyrkkisääntö on helppo: jos verkkosivulla ei mainita kuvista mitään, niitä ei saa käyttää uusissa yhteyksissä.

Laillisia kuvia saa aina ladata kotikoneelleen omaa käyttöä varten (tarkoittaa, että esim. lapsipornoa ei saa ladata, koska se on laitonta kuva-aineistoa, tästä käytiin Ulla Karttusen teosten kohdalla oikeuskiistaa taiteen nimissä äskettäin). Jos taas sivulta löytyy esimerkiksi cc-lisenssi (Creative Commons), kuvia saa käyttää lisenssin ehtojen mukaan.

Kuva on loistava opetuksen apuväline (tai toisaalta pelkkä turha koriste, tästä on tehty tutkimuskin). Päivitin viime viikolla linkkiluettelot, joista toinen listaa vapaasti käytettäviä kuvia (tietyin ehdoin, kuten nimi mainittava) ja toinen erilaisia kuvanjakopalveluita.

Kuva on kouluissa ja opettajille vaikea. Windows ei sisällä järkevää kuvaneditointiohjelmaa. Harvassa koulussa on hankittu mitään apuvälineitä kuvanmuokkaukseen ja jos on, ei ole koulutettu ihmisiä. Nettikuva toimii hyvin, kun se on pieni ja kevyt. Kameran kuva pitäisi pienentää murto-osaan kuvakoostaan, mutta miten??? Microsoft Paint on tuskallinen (painful) vastaus (vaikka olen nähnyt, miten kätevästi nuoriso tuottaa sillä kuvia). Itse käytän kuvan pienentämiseen ruutukaappauksia, kuva tulee suoraan nettikokoon. Olisi hauska kuulla lisää viisaita sanoja näihin pulmiin!

Ja joo, yllä oleva kuva on tänä aamuna napattu kotoa rairuohoon istutetun narsissin ja pääsiäiskynttilöiden dialogista. Latasin kuvan kamerasta koneelle, koneelta Flickriin ja siellä muokkasin Picnikillä. Iisi living.

Vielä yksi karttajuttu

Google-kartta vaikuttaa ensin vähän kinkkiseltä, mutta pienen näppäilytuokion jälkeen se on oikein oivallinen ja sujuvakäyttöinen. Alkumatkalle tässä vielä lisäapua ruutukaappauksina:

Google-karttassa monia mahdollisuuksia

Innostuin eilisiltana laittamaan ITK'09-päiville osallistuvia varten Google-kartan. Kollektiivinen kartta on jännittävä. Muistan kesältä 2006 ison tapahtuman Frappr-kartan (EU eLearning Conference). Oli hauskaa seurailla, miten osanottajia ilmeistyi kartalle. Frappr on sekava, täynnä ärsyttäviä mainoksia. Mutta siinä oli muutamia kiehtovia ominaisuuksia, kuten mahdollisuus chattäillä samaan aikaan kartalla olevan kanssa, oman blogin kirjoittaminen, kuvien lisääminen yms.

ITK-päiviä varten on jälleen viritelty sosiaalista ympäristöä (Bantora), johon kaipailin kaikenlaista elävyyttää ja havainnollisuutta. Osallistujien "käyntikortteja" on hankalaa selata eikä niihin voi kirjoitella tai piirrellä mitään. Harmillisinta on, ettei Bantorasta löydy syötettä, sieltä kyllä tulee uusien tapahtumien kooste sähköpostiin. En myöskään voi upottaa tapahtumia haluamalleni sivulle. No, kaikissa systeemeissä on puutteensa.

Joka tapauksessa Googlen kartta tuntui ihan hauskalta kokeilulta. Sen saa avattua kaikille käyttäjille, siitä saa syötteen, sen voi upottaa, sitä voi katsellä Google Earthillä ja siellä ihmiset voivat kertoa, mikä heitä sattuu huvittamaan. Kokeile lisätä itsesi kartalle, kerro vaikka tarina tai mitä vaan, katso ja kuuntele ensin opastevideo (2 min 30 s).

Alla vielä havaintoesitys kartan tekemisestä ja karttamerkinnästä kuvaruutukaappauksina (voit avata kokonäyttitilaan ja katsella kuva kerrallaan tai katsella suoraan Flickr-palvelussa). Osallistu myös Qaikun Vaparetki-kanavalla ideointiin: Google kartan pedagoginen käyttö.

torstaina, huhtikuuta 09, 2009

Oletko tulossa ITK-päiville? Kartoita itsesi!

Luovuus liikkeelle Googlen kartan kanssa. Mitä kaikkea karttaan saa mahtumaan ja mitä kaikkea kartalla voi tehdä? Lisää itsesi kartalle, kerro vaikka tarina tai mitä vaan. Kysy apua, jos Google-kartan käyttöliittymä ei valkene (katso ja kuuntele opastevideo 2 min 30 s, katso myös kuva yhteiskartan luomisesta). Tutustu myös omien karttojen Google-ohjeeeseen.


Näytä ITK'09 suuremmalla kartalla

maanantaina, huhtikuuta 06, 2009

Inhimilliset solmut nettiverkostoissa

Tiedätkö, kuka tietää? Netti luo tekniikoita, joilla kanavoida oleellista informaatiota virtailemaan luokse. Mutta silti on asioita, jotka eivät virtaa hyvälläkään verkkoputkimiehen asennustaidolla, sillä osa informaatiosta vaatii loikkausta systeemistä toiseen.

Välillä joudun selittelemään ihmisille, että en todellakaan ole jatkuvasti netissä ja että en todellakaan käytä tolkuttomasti aikaa bloggailuun ynnä muihin verkonpunomisiin. Tänään olen tehnyt enimmäkseen ihan muuta, kuten useina koulutyön ja hanketyön urakointipäivinä. Ja perheen potilaskin oli etusijalla heti aamusta. Silti päivään mahtui monta solmunaolemisen kohtaa. Kerronpa pari, koska nämä ovat aika hauskoja esimerkkejä.

Aamulla, kun palasin potilaskyyditykseltä, oli sähköpostissa ELO-listan, siis ainejärjestön (opiskelijastatuksella meikä edelleen) viesti työterveyslaitoksen luentosarjasta. Olen käynyt niitä tilaisuuden tullen kuuntelemassa ja laadukasta. Aihe oli tällä erää Työ ja yhteiskunta. Työ estää pääsyni, eikä heillä vielä ole livelähetystä (harmi ja vink vink). Samalla muistin, että Sometun sivuilla Otavan opiston porukat olivat julkaisseet ensi vuoden ilmiöihin perustuvan suunnitelmansa, jossa yksi teema oli Tulevaisuuden työ. Niinpä lähetin Otavaan ELO-listan viestin ja eipä aikaakaan, kun Otavassa viesti välittyi eteenpäin toimijoille, paljastui, että nämä jutut natsasivat yhteen erityisen hyvin.

Syötteenlukijassa vilahti päivemmällä videoneuvottelu-sydeemien esittelylinkki. Muistelin, että JariS oli kyseisiä palveluita ja niiden arviointeja kuulutellut Jaikussa tai Qaikussa tai jossain. Lähetinpä siis vinkin pikaisesti menemään Turkuun ja sieltä sain vastineeksi hyvän koosteen vastaavia.

Puhumattakaan siitä, miten viime viikon verkkoluennolla nappasin hyvän tarjouksen, kalastin kaveriteitse yhteystiedon tarjoojalle, lähetin viestin ja Twitteristä bongasin, että ystävä on kyseisen henkilön vierellä in real life, joten pyysin pientä lobbausta, joka hoitui. Vinkeää. (Nyt vain jännään, miten käy.)

Eikä tässä tietenkään kaikki. Tulin mm. tänään kutsutuksi mukaan kansainväliseen Digi-Teaching-ryhmään, koska rupattelin monta kuukautta sitten Classroom2.0-verkostossa auf Deutsch konkaripedagogi Hans Feldmeirin kanssa. En olisi ilman kutsu löytänyt ryhmää, joka näyttääkin olevan monia maarajoja ylittävä ja nyt sinäkin tiedät sen. Loikkaahan verkostosta toiseen tämän pienen bloggaussolmun kautta!

sunnuntai, huhtikuuta 05, 2009

Power Twitter (+ PS: Qaiku)

Tästä ei ole kovin pitkää aikaa, kun oivalsin yhden hyödyllisen tavan käyttää maailmalla mittavan suosion saanutta hetkiviestinnän palvelua, Twitteriä (linkkaa frendeihin Sometun Twitter ja meikän Twitter).

Firefox-selaimeen voi asentaa Power Twitter -liitännäisen, jonka avulla voi lähettää kuvia tai videoita ja lyhentää linkkejä. Monipuolistaa muutoin aika lyhytsanaista Twitter-viestintää.

(PS. Mikrokavavista puheenollen, suomalaiskehitteinen Jaikun muunnelma Qaiku alkaa olla kelpovireessä, sinne tervetuloa, kannattaa rohkeasti ruksailla seurattavia, miut esmes, ja hypätä kyytiin. Qaiku on testattu seminaarien taustakanavana ja vaikka erinäisiä sikiövaiheen erikoisefektejä ilmenee, niin hyvällä tolalla ja kelpoinen.)

torstaina, huhtikuuta 02, 2009

Sosiaalisen median etiikka

Sometu-verkostossa on meneillään kiinnostava keskustelunaihe nimikkeellä Etiikka ja sosiaalinen media, kiitokset aloitteesta Kari Kaipaiselle. Tokihan netiketistä, netin etiketistä, on puhuttu ja laadittu opastuksia, mutta jos nyt oikein ymmärrän, tässä tutkailussa on vähän laveampi lähestyminen.

Tässä yhteydessä tulee mieleen muutamia tutustumisen arvoisia teoksia (nämä omalla lukulistalla, vain selaillen tutustuttu):

Radio Moreeni lähettää huhtikuun aikana seminaariluentoja aiheesta Hyvä paha media ja kasvatus. Lisätietoja Mediakasvatus-blogista (Tampereen yliopisto) ja Tere Vedénin blogista.
  • Osa 1 Frans Mäyrä, tiistaina 14.4.09 klo 19 (uusinta sunnuntaina 18.4. klo 13.30)
  • Osa 2 Tere Vadén, tiistaina 21.4.09 klo 19 (uusinta su 25.4. klo 13.30)
  • Osa 3 Kooste iltapäivän puheenvuoroista (Minna-Riitta Luukka, Reijo Kupiainen, Leena Rantala), tiistaina 28.4.09 klo 19

keskiviikkona, huhtikuuta 01, 2009

Mikä nimeksi?


Namechk auttaa, kun pitää keksiä itselle tai projektille uniikki lempinimi, jolla voi kirjautua useisiin sosiaalisen webin palveluihin. Näyttää kätevän visuaalisesti hakutuloksen. Punaiset varattuja, vihreät vapaita.