Netti on kuvien aarreaitta. Mutta mitä kuvia saa luvallisesti käyttää? Kuvien tekijänoikeus aiheuttaa jatkuvaa hämminkiä. Helppo kopiointi ja siirtäminen – klik, klik, klik, olikos tässä nyt mitään sen kummempaa? Nyrkkisääntö on helppo: jos verkkosivulla ei mainita kuvista mitään, niitä ei saa käyttää uusissa yhteyksissä.
Laillisia kuvia saa aina ladata kotikoneelleen omaa käyttöä varten (tarkoittaa, että esim. lapsipornoa ei saa ladata, koska se on laitonta kuva-aineistoa, tästä käytiin Ulla Karttusen teosten kohdalla oikeuskiistaa taiteen nimissä äskettäin). Jos taas sivulta löytyy esimerkiksi cc-lisenssi (Creative Commons), kuvia saa käyttää lisenssin ehtojen mukaan.
Kuva on loistava opetuksen apuväline (tai toisaalta pelkkä turha koriste, tästä on tehty tutkimuskin). Päivitin viime viikolla linkkiluettelot, joista toinen listaa vapaasti käytettäviä kuvia (tietyin ehdoin, kuten nimi mainittava) ja toinen erilaisia kuvanjakopalveluita.
Kuva on kouluissa ja opettajille vaikea. Windows ei sisällä järkevää kuvaneditointiohjelmaa. Harvassa koulussa on hankittu mitään apuvälineitä kuvanmuokkaukseen ja jos on, ei ole koulutettu ihmisiä. Nettikuva toimii hyvin, kun se on pieni ja kevyt. Kameran kuva pitäisi pienentää murto-osaan kuvakoostaan, mutta miten??? Microsoft Paint on tuskallinen (painful) vastaus (vaikka olen nähnyt, miten kätevästi nuoriso tuottaa sillä kuvia). Itse käytän kuvan pienentämiseen ruutukaappauksia, kuva tulee suoraan nettikokoon. Olisi hauska kuulla lisää viisaita sanoja näihin pulmiin!
Ja joo, yllä oleva kuva on tänä aamuna napattu kotoa rairuohoon istutetun narsissin ja pääsiäiskynttilöiden dialogista. Latasin kuvan kamerasta koneelle, koneelta Flickriin ja siellä muokkasin Picnikillä. Iisi living.
8 kommenttia:
Ilmainen apu; Picasa. Niin perustoimiin kuin vähän koristeluun aja kikkailuunkin. Ehdoton suosikkini. Käytössä koko ajan.
Jep Picasa ja Picasa verkkoalbumit kuuluvat linkkivalikoimaan. Itse en käytä koko ajan, kun varaa muistia turhan paljon, mutta oikein kelpoiset ohjelma ja palvelu. Picasa kaivaa ja järjestää koneelta kaikki kuvat. Helppo käyttöliittymä, intuitiivislooginen.
Älä unohda Picasaa siinä kuvan pienentämisessä ja -käsittelyssäkään.
Enpä unohda :-) mutta mulla on sika-makee-äly-helppo-super-nopea Skitch. Kuvan pienennys webkokoon vie pari sekunttia, nam.
Meillä on käytössä Photo Filtre koulukoneissa. Ihan näppäränkätevä etenkin suomenkielisellä lisäpalikalla.
http://finnish.toggle.com/lv/group/view/kl29835/PhotoFiltre.htm
M
Photo Filtre oli hyvä vinkki. Gimp on monipuoliseksi kehuttu, itsekin olen yrittänyt käyttää, mutta aika kryptinen.
Gimp on tosiaan hiukan kärsivällisyyttä vaativa, mutta aivan ammattilaistasoinen ohjelma. PhotoFiltreä käytän myös ja sitten on tämä
http://download.cnet.com/Corel-PhotoImpact/3000-2192_4-10016652.html
Työvälineenäni on kuitenkin Corel PaintShopPro X1 ja X2
Heippa! Mulla on omissa koneissa ilmainen PhotoResize-ohjelma, jota käytän koko ajan. Tosi helppoa, raahaat vaan pienennettävän kuvan ikonin päälle, klikkaat kerran, ja pienennetty kuva ilmestyy samaan kansioon uudella nimellä kuin alkuperäinen. Mulla versio 2.0, mutta nyt saatavilla versio 3.5. Käytän kokoa 400, joka on passeli netti- ym. tarkoituksiin, mutta ohjelmassa voi määritellä muunkin koon. Annoin vinkin bilsan/mantsan opelle, joka käyttää tosi paljon kuvia PowerPointeissaan ja Moodlessa, ja hän on ollut ikionnellinen tästä nopeasta työkalusta.
Lähetä kommentti