keskiviikkona, maaliskuuta 11, 2009

Menipä pitkään tajuta Twitterin oivallisuus


Jaiku-fanittajana olen ollut aika pihalla siitä, miten 140 merkkiä voisi riittää mihinkään kunnolliseen nettiviestintään. Lähinnä sellainen toimii avauksena, kuten Jaikussa. Twitter ei tarjoa lavertelutilaa kommenttiosastolla. On vain tuo lyhyt merkkimäärä ja sitten pitäisi viritellä kaikenlaisia liitännäishärpäkkeitä, että saisi jotain tolkkua jatkuvasta viestimerrenkäynnistä.

Mutta nyt olen kokenut ensimmäisen asteen oivalluksen. Sometussa (verkosto, jonne kannattaa liittyä) tuli mietiskeltyä sitä, miten Ningin sekavasta viestimassasta saisi noukittua helmet esiin. Asiaa on myös ihmetelty Sometun organisointiryhmässä Jaikussa.

ITK'09-päiviä varten punotaan salaista ja maagista juonta. Siihen liittyen on tullut seurattua ja testailtua monenlaista. Ja sitten ta-da, luin Twitteristi-blogin jutun suomalaisten puolueitten Twitter-seuraajista. Ahaa! Haa!

Idea on siis seurailla kaikenlaista ja noukkia kiinnostavia, vähän kuin liikennemerkki- tai otsikkoviestintää. Ja kylkeen linkki. Verbaaliakrobatialle tilaa, lyhytviestintä on älyllisesti kiehtovaa. Siispä #sometu Twitteriin. Kollektiivitunnuksilla. Kollektiv ei vielä ole lähtenyt, mutta kunhan toverit oivaltavat, miten helppoa homma on, virta vuolastuu. Minulta voi kysellä yhteistunnuksia (etunimi.sukunimi gmail).

Näyttää työläältä, mutta kun vastaan tulee kelpoinen uutisoitava, kopioin sopivan tekstipätkän, linkkeineen, näpäytän Mac-hiireni pikkupalluraa, omppu+V ja send. Yhden twiittauksen lähettämiseen menee muutama kymmentä sekuntia. Tänään lähetin töistä luokkani koneelta kollektiivitunnareilla ilman kätevää Mac-viritystä (Twidget), eikä sekään montaa klikkausta vaatinut.

7 kommenttia:

PeeÄR-mies kirjoitti...

Mikä tää Twitter oikein - onko siitä suomenkielistä selostusta olemassa? Onko kyse mobiililaiteen/kännykän lisätoiminnosta, vai...?

Anne Rongas kirjoitti...

Hei, Wikipedia selostaa kattavasti.

Kyse on mikroviestintäpalvelusta, joka toimii sekä selaimelta netin kautta että erilaisilla mobiilisovelluksilla. Maailmalla palvelusta on tullut hyvin suosittu. Sen eräs ominaisuus, jota nyt tuossa Sometu-viestinnässä käytän, on noukkia ajankohtaisviestinnän virrasta tietylle joukolle merkityksllisiä sisältäjä ja nostaa ne esille. Seuraajat näkevät nämä noukkaisut siellä, missä twiittejään (Twitter-viestejä) lukevat.

En edusta mitään Twitter-hypeä. Mutta joihinkin tarkoituksiin se voi olla kätevä työväline.

Twitteristi-blogi kertoilee Twitterin saapumisesta Suomeen.

PeeÄR-mies kirjoitti...

'Rouva se jaksaa olla hyvä vaan' - kiitos jälleen liki online opastuksestasi;)

Leena Helttula kirjoitti...

Hei Anne,
markkinoijat ovat jo ottaneet asian huomioon. Joillain on jopa erikseen Twit This - nappla ja Addthis palvelu tarjoaa Twitterin yhdeksi vaihtoehdoksi. Share this -linkistä sitä en vielä löytänyt.Lähetin esimerkin Twitteriisi.

Anonyymi kirjoitti...

YLEn Elävä arkisto osoittaa olevansa trendien aallonharjalla: nyt mukana Jaikussa ja Twitterissä

Anne Rongas kirjoitti...

@Tuija, mainio tieto, twiittailin heti Sometulle. Jaiku on eilisen halvauksen jäljiltä näemmä saanut peräruiskeen ja suolihuuhtelun, syötteet viemärissä...

Ville Venäläinen kirjoitti...

Twitter valtaa joka paikassa. Jaiku julkaistiin juuri avoimella koodilla, mutta julkaisun myötä mikroblogipalvelusta on pudonnut pois kokonaan ulkoa tulevien syötteiden lisäys. Ei kovin hyvä juttu. Uuden kehittäjäyhteiseön rakentuminen vie varmasti tovin. Näinköhän Jaikun käyttäjät kerkeää kadota tässä välillä.

Twitterissä on toinenkin tapa seurata ja jakaa yhteisiä asioita. Itse asiassa molemmat ovat nyt kokeilussa Sometussa. Kun laitat tweettiisi merkinnän #sometu, tulee se tagattua tweetiksi joka käsittelee Sometu-verkostoa jollakin tapaa. Tällaisia virtoja on paljon ja näitä pystyy seuraamaan Twitter-seachillä.