sunnuntaina, syyskuuta 28, 2008

Muurahaisen politiikkaa

Yhteiskunnan ikävien kehityskulkujen rinnalla on toiveikasta hyvin käytännönläheisesti kokea, miten pienten tekojen yhdistämisestä kasvaa muutoksen askel. Suomen ensimmäinen Porkkanamafian tempaus Helsingissä tartutti iloista käänteisboikotoinnin aatetta mukana olleisiin, internet-verkostoissa kannatuksensa ilmaisseisiin ja varmasti myös lukuisiin asiasta nyt ensi kertaa kuulleisiin.

Kyyniset kommentoivat tyylilleen uskollisina. Mutta mikä on kyynikkojen esittämä vaihtoehto? Ei tehdä mitään, koska ei sillä niin väliä. Aina on joku muu, joka voi vaikuttaa enemmän ja aina joku muu, jonka kulutuksen rinnalla oma kulutukseni on niin niin mitätöntä. Piittaamattomuus on helppoa. Porkkanamafian tempaus ja tulevat tempaukset antavat helpon keinon piitata. Suurilla joukoilla ja toistuvalla toiminnalla vaikutukset voivat olla monitahoisia hyvällä tavalla. Ilman torjuntaa herättävää syyllistämistä.

Internetin verkostoja on viime viikon aikana demonisoitu. Jos verkossa eri-ikäiset toimivat myönteisesti yhdessä, ei olla vaarojen poluilla. Vaara vaanii, mikäli epäluulojen ja pelkojen vuoksi kaihdamme internetin hyviäkin verkostoja ja oppimisen tiloja.

Ei kommentteja: