perjantaina, syyskuuta 05, 2008

Google Chrome: EULA ja muuta

Googlen uutukainen selain Chrome (ks. aika näpsä esittelysivu ja käyttöliittymä on Googlen yksinkertaista mallia, aika kiva) on ensiversiollaan saanut liikehdintää aikaan ja kohuakin. Latauksia on tehty vilkkaasti: Tietokone-lehti uutisoi, että päivässä ohi Operan.

Ähkyä aiheutti käyttöehtoihin jäänyt kupru. Latasin itse juuri Chromen pikkuläppärille (Mac-versiota ei vielä saatavilla) ja hyväksyin englanninkieliset ehdot, joissa kohta 11 kuuluu:

11. Content license from you
11.1 You retain copyright and any other rights you already hold in Content which you submit, post or display on or through, the Services.

Suomenkielisessä sama kohta on edelleen korjaamattomassa muodossa aika totaalisen oloinen (ks. kommenttia aiheesta) laitan nyt ihan webhistorian nimissä tähän, kun IT-viikkokin uutisoi, että Google vie oikeutesi ja Petteri Järvinen oli päässyt tänään radioon muistuttamaan, että käyttöehdot pitäisi aina jaksaa lukea:

11. Käyttäjän myöntämä käyttöoikeus sisältöön

11.1 Käyttäjä säilyttää Palveluiden kautta tai Palveluihin lähetetyn, julkaistun tai esitetyn Sisällön tekijänoikeudet ja muut käyttäjän omistamat oikeudet. Lähettämällä, julkaisemalla tai esittämällä sisältöä käyttäjä myöntää Googlelle pysyvän, peruuttamattoman, maailmanlaajuisen, tekijänpalkkioista vapautetun ja ei-yksinomaisen oikeuden jäljentää, mukauttaa, muokata, kääntää, julkaista, suorittaa julkisesti, esittää julkisesti ja jakaa käyttäjän Palveluissa tai niiden kautta lähettämää, julkaisemaa tai esittämää Sisältöä. Käyttöoikeuden ainoana tarkoituksena on antaa Googlelle mahdollisuus näyttää, jakaa ja mainostaa Palveluita. Tiettyjen Palveluiden käyttöoikeus voidaan peruuttaa Palveluiden Lisäehdoissa määritetyllä tavalla.

11.2 Käyttäjä hyväksyy, että tämä käyttöoikeus sisältää Googlelle myönnetyn oikeuden saattaa kyseinen sisältö sellaisten yritysten, organisaatioiden ja henkilöiden saataville, joiden kanssa Googlella on liikesuhde jaettujen palveluiden tuottamiseksi sekä oikeuden käyttää tällaista Sisältöä kyseisten palveluiden tuottamisessa.

11.3 Käyttäjä ymmärtää, että Google saattaa suorittaessaan teknisiä toimenpiteitä Palveluiden tuottamisessa käyttäjille (a) lähettää tai jakaa Sisältöä useiden julkisten verkkojen ja useiden välineiden kautta ja (b) tehdä Sisältöön muutoksia, jotka ovat välttämättömiä Sisällön muokkaamiseksi liittymäverkkojen, laitteiden, palveluiden tai välineiden teknisten vaatimusten takia. Käyttäjä hyväksyy, että Googlella on oikeus toimia näin tämän käyttöoikeuden nojalla.

11.4 Käyttäjä vahvistaa ja takaa Googlelle, että hänellä on kaikki oikeudet, valta ja valtuudet, jotka tarvitaan yllä mainitun käyttöoikeuden myöntämiseen.

1 kommentti:

Tarmo Toikkanen kirjoitti...

EULAsta ei kannata ottaa liikaa paineita. Googlen lakimiehet olivat liimanneet normaalin palvelun käyttöehtosopimuksen tuohon ohjelmaan, ja kun Googlen insinöörit siitä kuulivat, tuli muutos aika nopeasti. Ymmärtääkseni muutos on jo tehty ja se on takautuvasti voimassa eli tuo vanha sepustus ei päde.

Ja aina on mahdollista mennä Chromium.org:iin hakemaan selaimen lähdekoodit ja kääntää se itse (mahdollisesti omin muutoksin), jolloin EULAa ei tarvitse hyväksyä.