tiistaina, heinäkuuta 25, 2006

Verkko-opettajan ruutukaappaukset

Silloin, kun opetuksessa (ja opettavaisessa blogissa) viitataan joko jonkun verkko-kohteen tai tietokoneella olevan kohteen käyttämiseen, on ilman muuta suositeltavinta käyttää havaintokuvia eli tehdä ruutukaappauksia. Näppäimistöllä näitä saa perinteisesti käyttämällä PrinScreen-toimintoa (eli näppäin PrnScr). Tämä kaappaa koko työpöytänäkymän.

On myös ohjelmia, joilla voi tehdä ruutukaappauksia ja käsitellä niitä haluttuun muotoon. Esimerkiksi XnView-ilmaisohjelmassa on erinomainen kaappaustoiminto, jolla voi esimerkiksi valita, kaappaako koko työpöydän tai pelkän ikkunan. Kaappauksen voi tehdä pikanäppäimellä. Näin voi esimerkiksi tietyn ohjelman käyttöopastusta varten tehdä vaihe vaiheelta etenevästä työstä kaappauksia. Kuvaruutua voi myös nauhoittaa. Etsin siihen sopivia ohjelmavinkkejä tähän myöhemmin.

Selaimiin saa myös lisäosia, joilla ruutukaappauksia voi tehdä. Flock-selaimeen kuuluu automaattisesti muistio, johon voi tallettaa verkkosivuilta maalaamalla ja raahaamalla tekstiä tai raahaamalla yksittäisiä kuvia. Muistio näkyy pienenä kuvakkeena selaimen oikeassa alalaidassa:
Leikkeet tulevat kuvakenauhaksi selaimen alaosaan (kuvissa näkyy pienoiskuvake, kaikissa on muutaman ensimmäisen sanan mittainen otsake):

Microsoftilla on kätevä ohjelma One Note, johon kuuluu erinomainen ruutukaappausominaisuus. Sillä voi kaapata mistä tahansa näytön näkymästä haluamansa kokoisen leikkeen, joka siirtyy automaattisesti leikevarastoon, siihen tulee myös päiväys ja lähdemerkintä. One Note ei harmi kyllä kuulu Officen peruspakettiin, vaan on erillinen maksullinen ohjelma. Se soveltuu moneen muuhunkin verkkotyöskentelyyn (ja erinomaisesti opiskeluun) - ei pelkästään ruutukaappausten tekemiseen. One Note -leikkeet tallettuvat Windows leikepöydälle eli ne voi saman tien littää myös kuvankäsittelyohjelmaan ja tallettaa muutamalla klikkauksella vaikka Flickr-kuvanjakoon, kuten juuri tein alla olevalle ruutukaappauskuvalle (vaadittuja klikkauksia 14 ja kuva oli alla oikeaan kokoon muokattuna, sopivasti rajattuna):


Kuvan tekeminen linkiksi (kuten esim. yllä) onnistuu useissa blogeissa, mutta ei välttämättä vaivatta. Bloggerissa ja useimmissa muissa blogeissa: aktivoi kuva blogimerkinnän editointitilassa ja klikkaa linkkilogia editointivälineissä. Joskus on käytettävä HTML-editointia. Sopivan tägin (ks. Mikä on tägi? löytää esimerkiksi HTML-oppaasta.

>> Tietokone-lehden linkkejä ruutukaappaus-ohjelmiin (screen capture)

Ei kommentteja: