sunnuntaina, heinäkuuta 23, 2006

Kurssisuunnittelu ja verkon tila-aika

Joskus aamulla on ajatusoivallus valmiina mielessä odottamassa, että hei herää jo, kuuntele. Tänä aamuna hyvin yksinkertainen pieni sellainen odotteli minua. Siis:

Joskus kurssilla on hyvä, että kaikki on esillä heti. Toisinaan taas voi olla hyväksi vähentää kognitiivista kuormaa avaamalla asioita askel kerrallaan. Wikissä tämän voi toteuttaa kätevästi. Nimittäin wiki voi sisältää sivuja, joita ei ole linkitetty minnekään ja jotka eivät näy navigoinnissa. Navigointi ei synny itsestään vaan sivujen ylläpitäjä tekee sen. Jos antaa opiskelijoille ylläpito-oikeudet, he voivat sivulistauksesta löytää piilossa olevat sivut, mikä on tietysti otettava huomioon.

Visuaalinen rakenne luo verkossa tilan ja tilakokemus liittyy aikaan, ajan kokemukseen. Helsingin kaupungin taidemuseossa oli joskus 20 vuotta sitten japanilainen näyttely, jonka nimi oli tila-aika. Se oli täynnä sisustuselementtejä, veistoksia, tiloja, jotka syntyivät pinnoista, materiaaleista ja väreistä. Se vaikutti lähtemättömästi minuun.

Nauran välillä itselleni, kun etsin uutta blogia perustaessani hartaasti oikeaa sivupohjaa. Käytän siihen tavattoman paljon aikaa. Ja sitten se on siinä. Juuri tietty tila luo sopivan hengen, rytmin, ajantajun. Tekstistä syntyy pintoja. Sivut luovat rakenne-elementtejä, sermejä, ovia, ikkunoita, seiniä.

Olen tehnyt aiheesta aikoinaan mediakasvatuksen opinnoissa verkkoportfolion (vuodelta 2002).

Ei kommentteja: