tiistaina, toukokuuta 30, 2006

Mitä neuleblogeista voisi oppia?

Blogimaailman eräs rehevin kasvusto löytyy himoneulojien ja silmukoiden lomassa mietiskelevien sivuilta. Ilmiö on kansainvälinen. Iloa, intoa, arjen tuskaa, oivalluksia ja paljon havainnollista ideoitten kierrättämistä. Blogineulojat ovat virtuaalinen heimo, jonka nuotiopiirit sytytetään bittiavaruudessa.

Neuleblogeista voisi soveltaa monta asiaa teoreettisempienkin asioitten kehittelyyn ja oppimiseen. Käsitteellisen käsittäminen on aivokäsiin ottamista... tästä suomen kielen oivaltavasta sanakuvasta olen tehnyt muuten yhden kuvan, löytyy psykan etämateriaaleista ;-D kässäätkö?

Neuleblogeista voi oppia esimerkiksi valokuvan käyttämisen havainnollistamisessa. Digikuva on halpa. Pienellä askartelutuokiolla (jonka voi teettää opiskelijoilla) voisi vaikka kuvata vaihe vaiheelta solunjakautumisen tai kirkkokuntien kehittymisen... hei tuo pitää toteuttaa ensi vuonna. Langanpätkiä, väripapereita, värikyniä... askarreltu sarjavalokuvakuvablogi.

Neuleblogeista opin myös hetkessä: käytännön kieliharjoitusta ja avaus kansainväliseen vuorovaikutukseen käy kätevästi, kun blogimerkintöjä kirjoittaa monella kielellä. Näin toimivat esimerkiksi Säikeitä (suomi-ranska), Cairbre käsitööd (suomi-viro), Pieni neuleblogi (suomi-englanti) ja Langanpätkiä. (suomi-englanti).

Tuli mietittyä uusia opetusmenetelmiä, havainnollistamista, luovaa ajattelua, kokonaishahmojen luomista. Lukuvuoden viimeisessä kokeessa vastausten tasossa kuulsi pintaoppiminen. Käsittäminen oli jäänyt ohueksi. Asioiden välisiä yhteyksiä harva hahmotti.

Niin, neuleblogit: kierrokselle pääsee vaikka sivulta Suomalaiset neuleblogit. Ja maailmallahan näitä riittää, esim. Knitters in Europe vie mukavalle seikkailulle.

Ei kommentteja: