torstaina, toukokuuta 21, 2009

Havainnollistamishaaveita

Haaveilen kovasti uusista havainnollistamisen välineistä ja siitä, että voitaisiin syöttää eri lähteistä sisältöä, jäsentää sitä, muutta ilmaisumuodosta toiseen, linkittää, lisätä värillisiä muistilappuja, kommentteja, säikeitä... siis jotain kolmiulotteista, monimediaista, kollektiivista miellekarttaa, joka yhdistyy sosiaaliseen mediaan.

Haaveilen siksi, että asioita voisi käsittää entistä monipuolisemmin.

Eilen olin AVO-mobiilien kokouksen jälkeen Taikin Demo Day -tapahtumassa. Minuun teki mm. vaikutuksen Miska Knapen esitys Weather Carving. Hän oli muuttanut tuulen reliefimäiseksi veistokseksi. Konkreettisesti. Hän oli kerännyt dataa tuulen nopeudesta, suunnasta ja läpötilasta ja luonut siitä ensin 3D animaation ja sitten siirtänyt jyrsimällä puuhun syntyneen visualisoinnin.

Toinen wau-fiiliksen herättänyt havainnollistamiseen liittyvä asia tuli vastaan myös Taikissa, MoA09-näyttelyssä. Siellä oli esillä Tia Sistosen näkövammaisille suunnittelema päälle puettava navigointilaite (WearMe – GuideMe).

Havainnolistaminen voi olla monenlaista. Olemme niin tottuneet sanoihin täällä netissä, että sanoilla yritämme pärjäillä, vaikka oivalluksia voisi syntyä ihan uudella tavalla, jos saataisiin siirtymiä informaatiomuodosta toiseen.

AVO-mobiilien kokouksessa (Qaiku-rapo) mietittiin sitä, mitä mobiilius oikeastaan on. Ihanaisen Pekka nosti hujauksessa mielikuvitelmien tasoa puhumalla kehollisuudesta. Mobiilit välineet jatkavat ihmisen aisteja esimerkiksi kiinnittämällä paikkatiedon havaintoon, kuten kuvaan. Mobiililla tutkimusmatkailija välittää havaintoja ja aistimuksia muille, kuten nyt vaikka Jari tänään valashain katselukokemuksiaan Yhdysvalloista. Jonkun keho menee havaintopaikkaan, muut seuraavat taskussa tai jopa iholla, kun mobiililaitteista tulee pahvinohuita ja kehoon kiinnitettäviä.

Toikkasen Tarmo kertoi kokemuksiaan tutkimuksesta, jossa testattiin silmälappunäyttöä (näyttö siis toisen silmän edessä, en tiedä, miten sitä näyttöä oikeasti nimitetään, ainakin silmikkonäyttö-sana löytyy netistä). Kertoi, että kokemus oli jännä. Näyttö täytti puolet havaintokentästä ja syntyi ihan kelvollinen aistimus.

Nämä haaveet pyörittivät päätäni. Nappasin Aleksandriasta ohimennessäni (Opiskelijakirjastosta saa nyt kirjoja koko kesän laina-ajalla) tuoreen Yliopisto-lehden 5/2009. Jossa esiteltiin lyhykäisesti HIIT:in uutta mahtikehitelmää eli kynää, jolla voi piirtää oikeasti oikealle paperille ja sitten naps-naps lähettää piirroksen mobiilisti nettiin ja mukana myös paikkatieto. Katso video:

8 kommenttia:

Anne Rongas kirjoitti...

Sosiaalisen kyborgin elämästä kertovassa videossa kehollinen mobiili tuleekin vinkeästi esille.

Virve kirjoitti...

Hei Anne! Yritin katsoa kommentissasi linkin takana olevaa vimeota, mutta koneeni (ilmeisesti) ei taivu sen katsomiseen niin kuin ei ole taipunut niinä noin kymmenenä kertana, jolloin olen yrittänyt vimeota katsoa. Sääli, sillä elävä kuva kertoo useasti näppärämmin monta asiaa kuin pelkkä sana. Onneksi näen kuitenkin YouTube-pätkät ongelmitta.

Anne Rongas kirjoitti...

Harmillista Virpi, en ainakaan nopealla silmäyksellä havainnut, että mitä laajennuksia Vimeo käyttää selaimella. Selaimen päivityksen olet varmaan hoitanut. Flash kannattaa myös aika ajoin päivittää.

Anne Rongas kirjoitti...

Hei vielä Virve. Tuossa juuri tyttären koneella (Vista) oli sama ongelma, Firefox-selaimelta puuttui Windows Media Player -laajennus. Ratkeaa niin, että hallintaprofiilissa yrittää käynnistää videota, jolloin automaattisesti ehdottaa liitännäisen asentamista, jos ei automaattisesti asenna, niin käsiasennus. Jotkin videot vaativat RealPlayerin tai Windowsissa tuon edellä kuvaamani.

Tässä Firefoxin keskeisimmät liitännäiset.

Virve kirjoitti...

Kiitos, Anne, neuvoistasi.

Näyttää siltä, että uusin Adobe Reader-versio ei olekaan päivittynyt koneellani, muut liitännäiset näyttävät toimivan moitteettomasti. Firefox tosiaan tuo mukanaan ylimääräistä käsityötä, mutta enköhän selviä tästäkin ongelmasta.

Anne Rongas kirjoitti...

Moi Virve, mitä tulee Adobe Acrobet Readeriin, kannattaa lukaista tämä.

Virve kirjoitti...

Anne, kiitos tästäkin linkistä.

Loppujen lopuksi ongelma poistui päiväjärjestyksestä niinkin yksinkertaisesti, että päivitin Firefoxin uusimmaksi. Hmm, tässähän oppii joka hetki lisää. Ehkä vähitellen opin senkin, mikä ohjelma tukee mitäkin :)

Anne Rongas kirjoitti...

Pitääpä laittaa tähän talteen, kun löytyi WebNotes, hieman jo sinne suuntaan, mistä haaveilen.